Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

Jubilarna 10.utrka solarnih automobila – SOELA 2023.

10. utrku solarnih automobila SOELA 2023. konferencijom za medije najavili su u petak, 8. rujna 2023. godine sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović.

Ovogodišnja 10. jubilarna utrka solarnih automobila SOELA 2023. održat će se od 21. do 23. rujna u Sisku, a okupit će škole s područja cijele Hrvatske.

U ovogodišnjoj Utrci solarnih automobila sudjelovat će 20 automobila iz 14 škola i jednog fakulteta. Našu županiju zastupat će 4 automobila iz 3 škole – Tehničke škole Sisak, Industrijsko-obrtničke škole Sisak i Srednje škole Novska. Ovo je izvrsna prilika da naši učenici pokažu svoje znanje, vještine i sposobnosti u pripremi automobila za utrku“ – izjavio je ovom prilikom župan Ivan Celjak.

Organizator Utrke je Tehnička škola Sisak koja je ujedno jedna od najuspješnijih hrvatskih škola u područjima elektrotehnike i računalstva. Imenovana je i Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru elektrotehnike i računalstva u sklopu kojega razvija nova zanimanja i smjerove obrazovanja poput tehničara za razvoj videoigara i tehničara za robotiku. „Imamo izvrsne srednje škole i jedinstveno obrazovanje u Hrvatskoj. U Tehničkoj školi Sisak imamo smjer tehničara za robotiku i tehničara za razvoj videoigara, a u Srednjoj školi Novska smjer tehničara za razvoj videoigara. Zaista možemo reći da smo po tome jedinstveni u Hrvatskoj i da u Sisačko-moslavačkoj županiji pružamo najkvalitetnije i najbolje srednjoškolsko obrazovanje“ – zaključio je župan Celjak.

Ovogodišnja Utrka financira se iz projekta „Regionalni centar kompetentnosti u Sisačko-moslavačkoj županiji – prema novim i inovativnim znanjima i vještinama“ koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda. „10. jubilarna utrka solarnih automobila jedna je od aktivnosti promocije strukovnog obrazovanja kroz Regionalni centar kompetentnosti, a do kraja godine ćemo organizirati još jednu veliku manifestaciju. To će biti sajam robotike i automatizacije, a održat će se u izdvojenom pogonu Tehničke škole Sisak (Zagrebačka ulica, Sisak). Isto tako imat ćemo i završnu konferenciju projekta kojim smo iz Europskog socijalnog fonda financirali nabavu opreme te izradu kurikuluma i nastavnih materijala koji ovih dana svakodnevno pristižu u školu. Do završetka projekta izdat ćemo ukupno 54 udžbenika te veći broj nastavnih materijala“ – rekao je ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović.

Program 10. jubilarne utrke solarnih automobila počinje u četvrtak, 21. rujna 2023. godine okupljanjem ekipa i sastancima povjerenstava za tehnički pregled i dizajn vozila. U petak, 22. rujna s početkom u 9,30 sati održat će se revijalna vožnja solarnih automobila ulicama grada Siska, a od 10 do 15 sati građanstvo će ispred Hotela Panonija moći razgledati sve solarne automobile.

Svečano otvorenje Utrke održat će se u subotu 23. rujna u 9.30 sati ispred Hotela Panonija. Start utrke je 10 sati, a po završetku utrke slijedi proglašenje pobjednika.

Više vijesti

VIJESTI

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO) svakog 28. travnja u godini obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja pri...

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.