Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

PROMO

Maslinovo ulje iz Istarskih maslinika – vrhunska kvaliteta, održivost i tradicija

Foto: Lucio Patone / Unsplash

Maslinovo je ulje zlata vrijedan proizvod čije umijeće izrade povezuje cijelu obalu Hrvatske. Od pažljivog zalijevanja i njege prema drvetu masline, do mukotrpnog branja pa sve do sati i sati provedenih uz stroj za izradu ulja, u svakoj se kapi može osjetiti ljubav prema ovome tlu, prirodi i zemlji.

Ulja Istre razlikuju se od ostalih, što po sorti, što po kvaliteti. Ako se upuštate u potragu za najboljim maslinovim uljem, došli ste na pravu adresu, jer vam Oleum Histriae donosi sve što trebate znati o maslinovom ulju, njegovoj proizvodnji i najboljim sortama u Istri!

Maslinovo ulje i njegova proizvodnja

Uzgoj maslina drevan je zanat, a podaci o njemu datiraju čak 6,000 godina unazad. Kako maslina raste u surovim uvjetima i bez puno potrebe za vodom, ulja je gotovo uvijek bilo te je bilo idealna visokokalorična namirnica za ljude koji su tada većinski obavljali zahtjevne fizičke poslove. 

Generalno, maslinova se ulja mogu dijeliti po vrstama, sortama i načinu priprave.

Vrste maslinova ulja

Maslinova se ulja dijele u tri glavne vrste.

Ulje koje se deklarira kao maslinovo ulje nastaje iz smjese rafiniranog i djevičanskog ulja i vrlo je niske kvalitete. Cijena mu je niža i nema nikakvog pozitivnog utjecaja na naše zdravlje. 

Djevičansko maslinovo ulje ima slobodne masne kiseline do 2%, no za njegovo se dobijanje koriste lošiji plodovi pa mu kvaliteta i dalje nije na razini.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiva se samo iz najboljih, zdravih plodova. Slobodne masne kiseline maksimalno mogu biti do 0,5%, a u njemu se ne smiju nalaziti nikakvi pripravci i dodaci poput ekstrakta voća i začinskog bilja.

Proces izrade maslinova ulja

Iako na papiru jednostavan, proces izrade maslinova ulja je vrlo zahtjevan. Gotovo svaka osoba vam može ispričati svoja dječja iskustva branja maslina i promatranja kako one odlaze u veliki, glasan stroj za mljevenje, ali danas to izgleda potpuno drukčije.

Proizvodnja počinje branjem. Masline se beru u jesen, kada počinju sazriju. Beru se ručno, sa češljevima ili otresanjem sa drva. Nakon toga se što prije trebaju odnijeti u uljaru na preradu kako bi sačuvale svoja kvalitetna svojstva.

Slijedi vaganje i stavljanje u suvremene strojeve za preradu. Kroz povijest su se koristili veliki kameni valjci koje su dvojica radnika trebala gurati u krug, mukotrpno i satima, kako bi se iz maslina izvuklo što više ulja. Danas, one se jednostavno ubace u stroj za preradu gdje prolaze proces mljevenja čime se ubrzo pretvaraju u pastu.

Pasta zatim odlazi u miješalicu gdje se stvara ulje sa svim svojim senzorskim karakteristikama. Ulje se zatim odvaja od krutog ostatka – komine, a sve u zatvorenom prostoru stroja kako ne bi došlo do kontakta s kisikom. Centrifugom se ulje dodatno odvaja od biljne vode i izlazi kao čisti maslinov sok iz stroja.

Ekstra djevičanska i djevičanska maslinova ulja dobivaju se isključivo od ploda masline bez ikakvog kemijskog postupka, dok se ulje najlošije kvalitete koje nije za ljudsku uporabu (lampante ulje) mora rafinirati kako bi postalo jestivo i takvo se ulje onda deklarira kao maslinovo ulje.

Poznate istarske sorte maslina

Tradicija maslinarstva u Istri njeguje se gotovo dva tisućljeća, a o kvaliteti istarskog ulja pišu još rimski pisci u 1. i 2. stoljeću. Danas istarska ulja osvajaju niz nagrada u mnogim međunarodnim natjecanjima.

Osim po kvaliteti, istarska se ulja razlikuju od ostalih i po sortama. 

Najraširenija sorta na poluotoku je Buža. Univerzalna je s obzirom na vrijeme berbe, a okus joj je gorkast. 

Oblica je najraširenija hrvatska sorta, a karakterizira je visoka kvaliteta ulja. Vrlo je izdržljiva i skromna. 

Istarska je bjelica iznimno otporna na jake vjetrove, no osjetljiva je na vlagu. Plod joj je svijetao, po čemu je i dobila ime, a ulje je gorkasta okusa. 

Črnica je također istarska sorta tamna ploda, karakteristična za sjever Istre. Ulje joj je gorko i slatko, a miris intenzivan. 

Žižolera je stara, autohtona vrsta koja se uzgaja diljem Istre. Malobrojna stabla daju ulje jaka okusa i mirisne arome.

Za kraj

Maslinarstvo je zanat koji obilježava našu obalu. Maslinovo je ulje proizvod kojeg ništa ne može zamijeniti, isto kao ni ljude koji ga svake godine iznova prave s ljubavlju i strašću. 

Poznavanjem sorti maslina i degustacijom ulja otkrit ćete potpuno novi svijet prepun aroma i različitih mirisa. Prepustite se toj avanturi i upoznajte čari Mediterana i Istre!

Više vijesti

PROMO

Kako biste reagirali na tvrdnju da kod sebe imate stotine ili čak tisuće eura vrijednosti o kojoj nikad niste razmišljali? Vjerojatno biste odmahnuli rukom...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

PROMO

Izašao je novi, 1122. broj vašeg Novog Sisačkog tjednika, potražite ga kod kolportera i na svim kioscima, i u njemu pročitajte: Donosimo konačne i...

PROMO

Hotel Panonija Sisak zapošljava kuhare, konobare i recepcionere. Za više informacija i prijavu kontaktirajte 091 602 13 97 ili putem e-maila financije@hotel-panonija.hr

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.