Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Održana završna konferencija projekta ‘Knjiga na kotačima’

U Hrvatskoj Kostajnici je održana završna konferencija dvogodišnjeg projekta Knjiga na kotačima, financiranog iz Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Završnoj konferenciji nazočili su uglednici iz Ministarstva kulture i medija RH, Županijske matične razvojne službe Sisačko-moslavačke županije, predstavnici lokalnih samouprava obuhvaćenih projektom, predstavnici nacionalnih manjina iz gradova i općina obuhvaćenih projektom, predstavnici lokalnih humanitarnih i kulturnih institucija, kao i suradnici na projektu i predstavnici korisnika projekta.

Zahvaljujući projektu kojeg je provodila Gradska knjižnica i čitaonica Milivoja Cvetnića Hrvatska Kostajnica, na području grada i susjednih općina Donji Kukuruzari, Hrvatska Dubica i Majur počela je djelovati služba bibliokombija koji služi kao moderna pokretna knjižnica. Stanovnicima i najudaljenijih područja bibliokombi omogućuje donošenje knjige na kućni prag i korištenje online knjižničnih resursa. Na policama tog posebnog vozila čitatelji mogu pronaći različite naslove, svih žanrova, a mogu naručiti i sve ostale knjige iz fonda Gradske knjižnice i čitaonice.

„Uspješnom provedbom čitalačkih klubova za djecu i umirovljenike uspostavljena je stalna kulturna aktivnosti kojom se lokalnu zajednicu naviklo na redovno održavanje čitalačkih događanja i na taj je način ponovno probuđena kritična kulturna publika s afinitetom prema knjizi i kvalitetnom provođenju slobodnog vremena. Osim toga, održavanjem takvih aktivnosti smanjila se socijalna isključenost ciljanih skupina te se stvorio novi prostor stalne socijalizacije u Gradu Hrvatska Kostajnica i susjednim općinama uključenim u projekt“, rekao je voditelj projekta Vladimir Dujnić.

Javnom kampanjom u sklopu projekta promoviralo se čitanje kao najvrjednija kulturna aktivnost, s posebnim naglaskom na književnosti manjina, čime se kod lokalne čitalačke publike promoviralo bogatstvo različitosti te knjiga kao univerzalno duhovno dobro koje ne poznaje granice nacionalnosti.

„Sa zadovoljstvom mogu reći kako je projekt uspješno priveden kraju. U njemu je bilo dosta korisnih radionica, poput one za djecu koje imaju poteškoća u čitanju, dok je mnogima pomogla radionica informatičkog opismenjavanja. Uspostavljena je web-stranica koja sadrži kako sve ključne informacije o događanjima i aktivnostima projekta tako i obavijesti o knjižničnom djelovanju. U konačnici, bibliokombi je postao pokretna knjižnica i korisnike obilazi prema planu i rasporedu“, istaknuo je Petar Samardžija, v.d. ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice ‘Milivoja Cvetnića Hrvatska Kostajnica’.

Provedbom projekta Knjiga na kotačima na području Grada Hrvatske Kostajnice, Općine Majur, Općine Donji Kukuruzari i Općine Hrvatska Dubica stvorilo se područje lako dostupnih književnih i kulturnih sadržaja za ciljane skupine: osobe starije od 54, mlađe od 25 godina, osobe pripadnike srpske i bošnjačke nacionalne manjine te dugotrajno nezaposlene osobe koje žive na tim područjima.

Zahvaljujući projektu „Knjiga na kotačima“, čitatelji i ljubitelji književnosti, od najmlađih do najstarijih, iskoristili su mogućnost sudjelovanja na javnim predavanjima o povijesti knjige, projekcijama filmova s temom knjige kao i na kreativnim radionicama pisanja za najmlađe iz kojih je nastala brošura dječjih uradaka.

„Riječ je o iznimno važnom projektu u kojem smo povukli europski novac, a zapravo uspjeli u tome da širokoj publici približimo knjigu. Osobito nas raduje nas što na taj način knjigu činimo dostupnom stanovnicima starije životne dobi kojih u kostajničkom kraju ima u velikom broju. Nekima je od njih ovo možda i jedini izravan socijalni kontakt“, kazao je državni tajnik Ministarstva kulture i medija, dr.sc. Ivica Poljičak.

Završna konferencija bila je u znaku lijepe zavičajne poezije. Učenica 7. razreda Osnovne škole Davorina Trstenjaka Hrvatska Kostajnica, Sara Račić, pročitala je pjesmu Vodeni cvijet, autora Milivoja Cvetnića koji je rijeku Unu i Kostajnicu uveo u hrvatsku poeziju, dok je učenica 6. razreda Lucija Šarić čitala poeziju autora Nikole Tadića i Marije Krupić, inače predsjednice Ogranka matice hrvatske u Hrvatskoj Kostajnici.

Na konferenciji je istaknuto kako projekt Knjiga na kotačima ruši sve barijere. Osobama treće životne dobi, a posebno ako žive u ruralnim područjima koja su slabo prometno povezana sa središtima lokalnih samouprava, pristup kulturnim, obrazovnim i drugim sadržajima često je ograničen i otežan. Svojim aktivnostima pokretna knjižnica bori se upravo protiv takve socijalne i društvene izolacije. Donosi knjige, časopise i druge materijale izravno na prag starijih osoba. To osigurava da stariji sugrađani mogu i dalje uživati u čitanju, što ne samo da zabavlja, već i potiče njihove kognitivne sposobnosti.

Voditeljica Županijske matične razvojne službe za narodne i školske knjižnice Sisačko-moslavačke županije, dr.sc. Dunja Holcer, istaknula je kako pokretna knjižnica omogućava premošćivanje generacijskog jaza i potiče razumijevanje između različitih dobnih skupina.

„Ovaj međugeneracijski aspekt omogućuje starijim sugrađanima da podijele svoju mudrost i iskustva s mlađim generacijama, a istovremeno uče od njih. Čitanje i sudjelovanje u aktivnostima pokretne knjižnice povezani su i sa mentalnim blagostanjem jer starijim osobama nudi priliku za intelektualnu stimulaciju, kreativnost i opuštanje, a sve to pridonosi njihovom cjelokupnom mentalnom zdravlju“, izjavila je Holcer.

Zaključeno je kako bibliokombi ne donosi samo knjige, već pristup i učenje o novim tehnologijama koje starijem stanovništvu mogu olakšati život i komunikaciju i tako doprinijeti zatvaranju digitalnog jaza koji često postoji u ruralnim područjima, posebno ako u njima živi velik broj osoba treće životne dobi, kao što je to slučaj na području Hrvatske Kostajnice.

Više vijesti

SMŽ

Nastavkom izvrsne suradnje prijateljske Splitsko-dalmatinske županije i Sisačko-moslavačke županije i ove godine, treći put zaredom, svi učenici četvrtih razreda osnovnih škola s područja Sisačko-moslavačke...

SMŽ

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe u ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine, u prostoru Zavoda za hitnu medicinu SMŽ predstavljene su aktivnosti Zavoda....

VIJESTI

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO) svakog 28. travnja u godini obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja pri...

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.