Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Četrdeset godina organiziranog rada FA “Petrinjčica” Petrinja

Povodom 40. obljetnice organiziranog rada FA „Petrinjčica“ i promocije monografije autora Ivana Rizmaula “Folklorni ansambl Petrinjčica Petrinja čuvar narodne baštine 1982.- 2022.”, u prostoru Gradske uprave gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes održala je prijam za autora monografije profesora Ivana Rizmaula, ravnateljicu POU Hrvatski dom Petrinja Vesnu Brebrić, voditelja FA „Petrinjčica“ Milana Hercega i voditelja Betlemaša, koji djeluju u sklopu ansambla, Ivicu Miokovića.

„Čast mi je biti među vama, čuvarima petrinjske kulturne i narodne baštine, naročito povodom izdavanja ove monografije autora profesora Rizmaula koji je jako cijenjen i izvan Petrinje jer pouzdano znam da na fakultetima profesori prepoznaju studente iz Petrinje, upravo po znanju iz povijesti koje nose iz svog dotadašnjeg školovanja, a prenio im ga je baš profesor Rizmaul.

Ponosni smo na njegov rad i ostavštinu. Čestitam na ovoj prekrasnoj monografiji, a jako mi je drago da su na njoj radili Petrinjci i mislim da je to još jedan pečat očuvanju petrinjske tradicije, ali i poduzetništva.

Čestitam i na ovoj značajnoj obljetnici djelovanja ansambla, ali i njegovog osobnog djelovanja u folkloru i gospodinu Hercegu koji kroz rad ansambla nastoji očuvati folklor te tu našu tradiciju i baštinu prenijeti i na mlađe generacije, kao i gospodin Mioković, zahvaljujući kojem i dalje opstaju petrinjski Betlemaši, a koji su nam od 2015. godine i zaštićeno nematerijalno kulturno dobro i zaista imamo taj jedinstveni prikaz običaja na Badnjak u Gajevoj i okolnim ulicama, a nadam se da će se radu Betlemaša priključiti i mlađe generacije pa se možda onda taj običaj proširi i na druge ulice.

Drago mi je i što je s nama i gospođa Brebrić jer ansambl djeluje kao sekcija POU Hrvatski dom Petrinja i nadam se da ćete uskoro ponovno biti u svojoj obnovljenoj zgradi i imati napokon adekvatne prostorije za rad“, rekla je gradonačelnica Komes.

Zadovoljstvo obnovom Hrvatskog doma, ali i izgradnjom i obnovom Petrinje izrazio je profesor Ivan Rizmaul, zahvalivši gradonačelnici na prijamu.

„Tradicija je nešto važno. Tradicija se mora štovati, nikada ne smijemo zaboraviti prošlost, koliko god tradicija išla naprijed. Naša djeca moraju biti upoznata s tradicijom i folklorom, od najranije dobi. Čuvanje lokalnog identiteta je čuvanje nacionalnog identiteta. FA „Petrinjčica“ jako dobro radi na tome i uključuje mlade naraštaje u folklor, što mi je izrazito drago, ali me ipak strah hoće li u budućnosti biti mladih zainteresiranih za folklorno stvaralaštvo, zato se treba djelovati već u osnovnoj školi pa i u vrtiću“, rekao je Rizmaul.

„Ako naša Petrinja bude izgledala lijepo i moderno, a primjećujem da se ide u tom smjeru, onda se ne moramo bojati ni za očuvanje prošlosti, tradicije i kulturne baštine“, zaključio je na kraju profesor Ivan Rizmaul.

Voditelj FA „Petrinjčica“ Milan Herceg zahvalio je gradonačelnici na prijamu upoznavši je sa radom i djelovanjem ansambla. Između ostalog, rekao je kako je ansambl od 1998. godine, kada je nakon Domovinskog rata ponovno počeo djelovati, do danas imao oko 600 nastupa, a u ovih 40 godina rada ansambl je nastupao u Hrvatskoj, ali i brojnim zemljama u susjedstvu.

Granice našeg grada, ali i zemlje prešli su i petrinjski Betlemaši, pogotovo nakon 2015. godine otkada su i zaštićeno nematerijalno kulturno dobro. „Imamo taj jedan radni dan u godini, odradimo svojih 7 sati, ali otkada se za nas pročulo i izvan Petrinje, imamo nešto i prekovremenih“, rekao je Ivica Mioković. 

Za kraj, ravnateljica POU Hrvatski dom Petrinja Vesna Brebrić pozvala je sve zainteresirane na promociju monografije “Folklorni ansambl Petrinjčica Petrinja čuvar narodne baštine 1982.- 2022.” koja će biti održana u četvrtak, 19. listopada u 19 sati u Vatrogasnom domu u Petrinji.

Više vijesti

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Petrinja

U subotu, 20. travnja u Zadru je održan 42. Državni turnir u organizaciji Saveza mažoretkinja i pom pon timova Hrvatske (SMPTH). To je ujedno...

Petrinja

Od građevinskog otpada, prazne ambalaže, odjeće pa do pelena… nema čega nije bilo, no složne ruke hrvatskih šumara te djelatnika Ekološkog centra Vrata Zrinske...

Petrinja

Grad Petrinja, Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije i Privreda Petrinja d.o.o. zajednički će sanirati Ulicu Gromova. U tom cilju izrađen je Glavni projekt...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.