Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Novska

FOTO | Komemoracija na spomen – području Trokut Novska

Na spomen-području Trokut u Novskoj svečano je, u organizaciji Sisačko-moslavačke županije i Grada Novske, uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, obilježena 32. obljetnica Dana početka oslobađanja Zapadne Slavonije i održana komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na zapadno-slavonskom ratištu.

Sjećanje je to na kraj listopada 1991. godine, kad je bitkom na ovom području počela vojna akcija „Orkan 91“, koja je trajala do 3. siječnja 1992. godine. Ovom bitkom, u kojoj je život na oltar Domovine položilo 314 hrvatskih branitelja iz 17 postrojbi iz različitih dijelova Hrvatske, oslobođen je najveći dio Zapadne Slavonije i spriječen naum odsijecanja Slavonije.

Nazočnima su se obratili ratni zapovjednik Operativne skupine Posavina, general u miru Rudi Stipčić, župan Ivan Celjak , izaslanik predsjednika Vlade RH Marin Piletić i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Magdalena Komes.

Podsjećajući da moramo svima, a posebice mladim ljudima, trajno slati poruku o veličini žrtve hrvatskih branitelja, župan Celjak je i „Trokutu“ ponovio kako su hrvatski branitelji su najveći junaci u hrvatskoj povijesti!, jer su ostvarili ono što su generacije domoljuba stoljećima sanjale i pokušavale, neovisnost i slobodu Hrvatske, svatko na svoj način i u svom vremenu.

Svečanost je počela odavanjem počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja. Prvi su to učinili zajedno roditelji i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja i ratnih zapovjednika, zatim izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske. Izaslanstvo županija predvodio je župan Ivan Celjak, a izaslanstvo gradova i općina novljanska gradonačelnica Marija Kušmiš.
Počast su odala i brojna izaslanstva braniteljskih udruga, postrojbi koje su sudjelovale u akciji, te izaslanstva policije, a zajedničku molitvu predvodio je policijski kapelan don Ivo Borić.

Nazočnima su se obratili ratni zapovjednik Operativne skupine Posavina, general u miru Rudi Stipčić, župan Ivan Celjak , izaslanik predsjednika Vlade RH Marin Piletić i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Magdalena Komes.

Više vijesti

Popovača

U ponedjeljak, 27. studenog 2023. godine, Neuropsihijatrijsku bolnicu “dr. Ivan Barbot Popovača” posjetio je župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak sa suradnicima. Obišao je Polikliničke...

SMŽ

Župan Ivan Celjak je na svečanosti „Ponos Sisačko-moslavačke županije za sportska postignuća“, koja je održana u prostoru sisačkog restorana Cocktail 2, uručio 169 pojedinačnih...

OBNOVA

U petak, 24. studenog 2023. godine, Sisak je posjetio ministar zdravstva Vili Beroš te je zajedno sa županom Ivanom Celjakom i suradnicima obišao gradilišta...

VIJESTI

U sklopu projekta asanacije bunara, predstavnici Hrvatskog Crvenog križa i tvrtke Coca-Cola Adria posjetili su sela u okolici Gline gdje je većina bunara u...

Copyright © 2023 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.