Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

ZDRAVLJE

Nutritivni profil kokica: ove male sjemenke sadrže vlakna, antioksidanse i jako su zdrave!

Foto: Freepik

Kokice obiluju nutrijentima koji pomažu u probavi, smanjuju rizik od bolesti srca i dijabetesa te pridonose održavanju zdrave težine. Saznajmo koje su sve nutritivne prednosti kokica te kako u ovoj popularnoj grickalici uživati na zdrav način.

Nutritivna riznica

Kokice obiluju vitaminima B kompleksa poput tiamina, riboflavina i niacina, kao i magnezijem, fosforom, kalijem i drugim mineralima. Oni su prijeko potrebni za zdravlje čitavog organizma – živčani i probavni sustav, kožu, kosu i oči, kosti i zube te za regulaciju elektrolita i funkciju mišića.

Radi se o bogatom izvoru netopivih vlakana: jedna porcija kokica ispečenih na vrućem zraku ima čak 15 g vlakana. To je količina vlakana jednaka šalici smeđe riže ili zobene kaše, što kokice čini vrijednim saveznikom dobre probave i zdrave uravnotežene prehrane.

Kokice su također odličan izvor polifenola, antioksidansa koji eliminiraju slobodne radikale te tako smanjuju vaskularne upale, poboljšavaju cirkulaciju krvi i snižavaju krvni tlak, a povezani su i sa smanjenjem rizika od određenih vrsta raka – uključujući rak dojke i prostate.

Kokice imaju nisku kalorijsku vrijednost, ali istovremeno daju osjećaj sitosti, što ih čini korisnim saveznikom u mršavljenju. Jedna porcija kokica pripremljenih na vrućem zraku ima manje od 100 kcal, što je drastično manje od većine popularnih grickalica: primjerice, 15 kalorija kokica zasitno je jednako kao 150 kalorija čipsa.

Nutritivna vrijednost kokica leži i u niskom glikemijskom indeksu. Kokice ne uzrokuju brzi porast razine šećera u krvi što je posebno važno za osobe koje pate od dijabetesa. Kokice se polako apsorbiraju u krvotok, pružajući dugotrajnu energiju.

Važnost pravilne pripreme
Foto: Freepik

Način pripreme kokica bitno utječe na njihovu nutritivnu kvalitetu. Unaprijed pripremljene porcije kokica za mikrovalnu pećnicu najpopularniji su način uživanja u ovoj grickalici, ali njihova nutritivna vrijednost daleko je od idealne.

Većina vrećica s kokicama za mikrovalnu obložena je kemikalijama čija je uloga izdržati visoke temperature i pritisak tijekom pripreme. Jedna od njih je perfluorooktanska kiselina (PFOA), a povezana je s problemima sa štitnjačom, niskom porođajnom težinom i raznim drugim zdravstvenim problemima.

Mnoga pakiranja kokica za mikrovalnu isto tako sadrže hidrogenizirana i djelomično hidrogenizirana ulja – koja pak sadrže štetne transmasti. Ova ulja dokazano povećavaju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, povećavaju upalne procese i rizik od pretilosti te ometaju normalnu funkciju staničnih membrana.

Tu su i velike količine maslaca, soli, šećera i drugih dodataka koji nepotrebno povećavaju kalorijsku vrijednost kokica te negativno utječu na zdravlje pri čestoj konzumaciji.

Umjesto toga, pripremite domaće kokice na način koji vam omogućuje kontrolu nad dodacima. Tako ćete dobiti zdrave i nutritivno bogate grickalice u kojima ćete uživati bez grižnje savjesti.

Zdrava priprema

Kako biste uživali u ovoj slasnoj grickalici na zdrav način, koristite aparat za kokice na vrući zrak. Ovaj praktičan uređaj koristi vrući zrak kako bi zagrijao i “ispucao” kokice iz sirovih zrna kukuruza bez potrebe za dodavanjem ulja ili maslaca. To znači da kokice imaju manje masti i kalorija, što ih čini zdravijima za konzumaciju.

Aparat za kokice vrlo je jednostavan za korištenje: samo stavite sirova zrna kukuruza kokičara u uređaj, uključite ga te za nekoliko minuta uživajte u punoj zdjeli slasnih kokica.

Pritom lako možete eksperimentirati s okusima i umjesto tradicionalnih slanih kokica počastiti se kokicama s ribanim parmezanom, dalmatinskim začinima, cimetom, đumbirom, curry začinima… Gotove kokice samo trebate poprskati s malom količinom ulja u spreju, posipati omiljeni začin i dobro promiješati.

Aparat za kokice vam omogućuje da budete kreativni s okusima i začinite kokice slatkim ili slanim dodacima koje najviše volite. Čak i kada pritom koristite ulje, sol ili šećer, kokice će bit drastično zdravije od gotovih pakiranja za pripremu u mikrovalnoj pećnici.

Kokice također možete pripremiti u tavi na štednjaku – trebat će vam dvije žlice ulja za pripremu 60 g zrna kukuruza, tj. za dvije porcije kokica. Kako bi kokice bile što zdravije, izbjegavajte ulja bogata zasićenim mastima poput kokosovog ili palminog.

U tavu ulijte dvije žlice ulja te dodajte dva zrna kukuruza kokičara; ulje je dovoljno zagrijano kada se zrna raspuknu. U tavu dodajte jednu četvrtinu šalice zrna kukuruza, poklopite je i protresite kako bi se zrna kukuruza ravnomjerno zagrijala. Kada kokice krenu pucati, odškrinite poklopac da bi para izašla. Pecite ih dok se većina zrna ne raspukne te prođe nekoliko sekundi između pucanja.

Savjet za kraj

Kokice savršeno ilustriraju kako zdrava i uravnotežena prehrana ne zahtjeva nužno kompliciranu pripremu i odricanje od grickalica. Ovaj zdrav i zasitan obrok zadovoljit će vašu potrebu za slanim ili slatkim te vam istovremeno pružiti nutrijente nužne za zdravo funkcioniranje organizma.

Informirajte se kako izabrati aparat za kokice i odaberite pravi model za svoje potrebe, a kod pripreme kokica pripazite na veličinu porcije i količinu ulja koju joj dodajete kako bi obrok uistinu ostao zdrav.

Više vijesti

PROMO

Kako biste reagirali na tvrdnju da kod sebe imate stotine ili čak tisuće eura vrijednosti o kojoj nikad niste razmišljali? Vjerojatno biste odmahnuli rukom...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

PROMO

Izašao je novi, 1122. broj vašeg Novog Sisačkog tjednika, potražite ga kod kolportera i na svim kioscima, i u njemu pročitajte: Donosimo konačne i...

PROMO

Hotel Panonija Sisak zapošljava kuhare, konobare i recepcionere. Za više informacija i prijavu kontaktirajte 091 602 13 97 ili putem e-maila financije@hotel-panonija.hr

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.