Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Profesori i studenti Građevinskog fakulteta iz Osijeka u Petrinji prikupljaju podatke o zgradama oštećenim u potresu

U razdoblju od 23.10.2023. do 26.10.2023. studenti Građevinskog i arhitektonskog fakulteta iz Osijeka u Petrinji provode aktivnosti prikupljanja podataka o zgradama oštećenim u petrinjskom potresu, a organiziran je i obilazak nekoliko zgrada obnove s primjerima dobre prakse pojačanja zgrada kulturne baštine u samom središtu grada, čiju obnovu financira Ministarstvo kulture i medija, a provodi Grad Petrinja.

Aktivnost prikupljanja podataka se provodi u sklopu trogodišnjeg Erasmus+ projekta Strateška partnerstva u visokom obrazovanju – Intelligent Methods for Structures, Elements and Materials.

U ovoj aktivnosti sudjeluje 19 studenata 2. godine diplomskog studija, smjer Nosive konstrukcije, a s njima u Petrinji boravi i šestero profesora.

Prvu skupinu studenata i profesora u ponedjeljak, 23. listopada u Gradskoj upravi primila je pročelnica Stručne službe Grada Petrinje Ljuba Crnković, a u srijedu, 25. listopada drugu skupinu studenata i profesora primila je saborska zastupnica i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes poželjevši im dobrodošlicu u grad u kojem, što se tiče njihove struke, mogu sigurno puno naučiti, a budući stručnjaci poput njih su itekako potrebni na tržištu.

„Upravo je manjak ljudskih resursa i stručnjaka uvelike utjecao na obnovu i u našem gradu, pogotovo na njenom početku, a zbog vraćanja vizualnog identiteta centra grada, ali i sigurnosti prometovanja vozila i kretanja pješaka, morali smo brzo djelovati, a to je ponekad zaista izazovno upravo zbog stanja na tržištu“, rekla je gradonačelnica naglasivši kako su pročelnici i veliki broj djelatnika Gradske uprave iznimno uključeni u proces obnove te u potpunosti posvećeni cilju izgradnje ljepše i modernije Petrinje.

Sa aktivnostima u provedbi obnove zgrada kulturne baštine, a koju provodi Grad Petrinja studente i profesore upoznala je pročelnica Stručne službe Ljuba Crnković.

Kulturno povijesna cjelina Grada Petrinje upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a zaštićena je od 1965. Od ukupno 32 građevine sa statusom pojedinačnog kulturnog dobra na području Grada Petrinje, 24 građevine koncentrirane na prostoru najuže povijesne jezgre uništene su u razornom potresu. Cjelovitu obnove kulturno-povijesne cjeline Petrinje preuzeo je Grad Petrinja u suradnji s Ministarstvom kulture i medija. Trenutno su u tijeku radovi na 20 gradilišta, od kojih su neka studenti i profesori, uz pratnju pročelnice Crnković, i obišli.

Prof. dr. sc. Marijana Hadzima-Nyarko, voditeljica projekta Erasmus+ Strateška partnerstva u visokom obrazovanju pod nazivom “Intelligent Methods for Structures, Elements and Materials”, zahvalila je na prijamu i podršci prilikom organizacije posjeta Petrinji. Inače, profesorica je i nositeljica izbornih predmeta „Zidane konstrukcije I“ i „Potresni rizik“ koje pohađaju studenti koji borave u Petrinji.

„Potresni rizik je jedini takav kolegij koji se od 2016. izvodi u Hrvatskoj, a u sklopu kojeg će studenti prilikom posjeta Petrinji stvoriti bazu podataka koja će nam služiti kao validacija za neku od primijenjenih metoda predikcije potresne oštetljivosti, dok se jedan dio gradiva izbornog predmeta Zidane konstrukcije odnosi na pojačanja konstrukcija. U Petrinji su praktični primjeri svega navedenog i studenti mogu prilikom svog posjeta u svega nekoliko dana naučiti i vidjeti sve ono što bi učili tijekom sati i sati predavanja. Ovdje kod vas potres je otkrio svaku grešku u građevini, još dodatno su te građevine kulturna baština pa je došlo do degradacije materijala, uklanjanja nosivih zidova i slično. Mislim da svi ovdje možemo nešto naučiti kako se određene greške više ne bi ponovile“, rekla je profesorica Hadzima-Nyarko.

Inače, u aktivnosti prikupljanja podataka o zgradama oštećenima u petrinjskom potresu sudjeluju i dva profesora s Univerziteta u Novom Sadu Danijel Kukaras i Borko Bulajić, jedna profesorica sa Sveučilišta u Splitu Željana Nikolić i sa Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku profesorica Ivanka Netinger Grubeša i profesor Goran Gazić.

Više vijesti

OBNOVA

Branko Bačić, trenutno tehnički ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine sa suradnicima je boravio danas u Petrinji. Nakon radnog sastanka s gradonačelnicom Magdalenom...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Petrinja

U subotu, 20. travnja u Zadru je održan 42. Državni turnir u organizaciji Saveza mažoretkinja i pom pon timova Hrvatske (SMPTH). To je ujedno...

Petrinja

Od građevinskog otpada, prazne ambalaže, odjeće pa do pelena… nema čega nije bilo, no složne ruke hrvatskih šumara te djelatnika Ekološkog centra Vrata Zrinske...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.