Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Saborska zastupnica i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes u Bruxellesu sudjelovala na sjednici Odbora za regionalni razvoj EP-a

Na Odboru za regionalni razvoj Europskog parlamenta u utorak, 24. listopada u Bruxellesu raspravljalo se o korištenju kohezijskih sredstava u prvih deset godina članstva Hrvatske u EU-u. U raspravi je sudjelovalo izaslanstvo saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a.

Hrvatska je iz prvog sedmogodišnjeg proračuna EU-a od 2013. do 2020. imala na raspolaganju 10,7 milijardi eura, a ta se sredstva, zbog pravila N+3 mogu se iskoristiti još tri godine nakon isteka toga razdoblja, dakle do kraja 2023.

Hrvatska je uspjela iskoristiti sva kohezijska sredstva iz prvog višegodišnjeg proračuna EU-a, učinci se vidi na terenu, ali glavni izazov je smanjiti goleme razlike u razvijenosti među županijama, rečeno je na raspravi u Europskom parlamentu.

Kao članica saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a na raspravi u Bruxellesu sudjelovala je i saborska zastupnica i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes koja je na samom početku rekla kako je počašćena što kao gradonačelnica tako malog grada ima priliku sudjelovati u raspravi.

“Petrinja je teško stradala u Domovinskom ratu od kojega se još nismo stigli u potpunosti oporaviti i onda nas je zadesio katastrofalni potres krajem 2020. godine”, kazala je uvodno Komes, a potom je govorila o provedbi projekata u sklopu Intervencijskog plana, financiranih od strane Europske unije iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija naglasivši kako su pandemija, a onda i potres usporili određene aktivnosti, no u posljednje vrijeme uspješno su iskorištena sredstva iz Europskog fonda solidarnosti.

“Najveći problem za Sisačko-moslavačku županiju bio je manjak ljudskih resursa, nedostatak znanja i institucionalnih kapaciteta zbog čega je bilo pogrešaka u svim fazama povlačenja kohezijskih sredstava, a najviše u postupcima javne nabave te su stoga morali biti angažirani kadrove izvan te regije”, kazala je.

“Uspjeli smo povući sva sredstva iz Fonda solidarnosti i to se vidi na terenu. Cilj lokalnih vlasti bio je zadržati stanovništvo na potresom pogođenom području i smatram da smo u tome uspjeli. Bez sredstava iz Fonda to bi bilo gotovo nemoguće ostvariti”, rekla je Komes.

Ističe i kako se ponosi time što je Petrinja primjer drugima u povlačenju i korištenju sredstava iz Fonda solidarnosti.

“Imamo konkretne rezultate i to se vidi na svakom koraku. Zato još jedanput zahvaljujem svim svojim suradnicima na uloženom trudu i radu, ali i svim Petrinjkama i Petrinjcima na povjerenju i potpori”, rekla je saborska zastupnica i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.

Više vijesti

OBNOVA

Branko Bačić, trenutno tehnički ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine sa suradnicima je boravio danas u Petrinji. Nakon radnog sastanka s gradonačelnicom Magdalenom...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Petrinja

U subotu, 20. travnja u Zadru je održan 42. Državni turnir u organizaciji Saveza mažoretkinja i pom pon timova Hrvatske (SMPTH). To je ujedno...

Petrinja

Od građevinskog otpada, prazne ambalaže, odjeće pa do pelena… nema čega nije bilo, no složne ruke hrvatskih šumara te djelatnika Ekološkog centra Vrata Zrinske...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.