Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

FOTO | U Kulturno-povijesnom centru SMŽ predstavljena bogata baština Posavine

Tradicijske vrijednosti, kulturna i povijesna baština te graditeljstvo, narodno ruho, plesovi, običaji i gastronomija Posavine, predstavljeni su večeras na manifestaciji Dani Posavine kojoj je, uz brojne posjetitelje, prisustvovao i župan Ivan Celjak.

U sklopu manifestacije, koja je održana u Kulturno-povijesnom centru SMŽ u Sisku, otvorena je izložba Miroslava Arbutine Arbe Tradicije Posavine koju čini 40 fotografija napravljenih starim fotografskim tehnikama na kojima je prikazana rekonstrukcija svakodnevnih seoskih poslova. Posjetitelji su mogli pogledati i izložbu narodnog ruha i uporabnih predmeta iz privatnih zbirki i zbirki KUD-ova. Uz nastup članova KUD-a Tišinčani iz Tišine Erdedske degustirana su tradicijska jela Posavine koja su pripremili učenici Srednje škole Viktorovac.

Izložbu Tradicije Posavine otvorio je župan Ivan Celjak koji je tom prigodom zahvalio svima koji aktivno sudjeluju u promociji Posavine čuvajući i njegujući našu kulturnu baštinu i tradiciju.

U ovu večerašnju manifestaciju uključili smo i Srednju školu Viktorovac kroz pripremu tradicionalnih jela pa će tako i naša djeca naučiti nešto o Posavini što je osobito važno da se to znanje prenosi i na mlađe generacije. Ovakvi događaji su hrana za dušu, jer kada vidimo naše predivne nošnje, čujemo našu tradicionalnu pjesmu i kada vidimo koliko vas je došlo podržati ovu manifestaciju, to nam daje vjetar u leđa za dalje. Na žalost, dogodio se potres i teško je u takvoj situaciji istovremeno ulagati u sadržaje i obnavljati i graditi, ali da nismo obnovili ovu zgradu u kojoj se sada nalazimo, danas ne bismo imali gdje predstaviti bogatstvo Posavine. Očekujem da ćemo iduće godine završiti sve objekte koji su u obnovi pa ćemo već od iduće godine puno više ulagati u sadržaje i razvijati ovo naše bogatstvo koje imamo“, istaknuo je župan Celjak.

Cilj ovakvih manifestacija, u organizaciji Kulturno-povijesnog centra SMŽ, je predstavljanje mikroregija naše županije poput Posavine, Moslavine, Banovine, Pokuplja, Turopolja, Pounja i Zapadne Slavonije. Posavina zbog svoje bogate kulturne, tradicijske i prirodne baštine vrijedan je turistički potencijal Sisačko-moslavačke županije.

Vodeći brigu o ravnomjernom razvoju svih područja, Sisačko-moslavačka županija provodi značajne projekte u Donjoj Posavini koji su usmjereni na bolju prometnu povezanost, osiguravanje zdravstvene zaštite posebno starijeg dijela stanovništva, ali i na razvoj poljoprivrede i turizma. Sisačko-moslavačka županija izgradila je i modernizirala prometnicu u Svinjičkom koja je puno brže i bolje povezala Donju Posavinu s Moslavinom, ali i s ostatkom županije. U tijeku je i cjelovita obnova bivšeg župnog dvora u Kratečkom te kurije Oberhofer-Hangi u mjestu Čigoč, a sve u cilju društvene, kulturne i gospodarske revitalizacije ruralnih područja Donje Posavine. Sisačko-moslavačka županija obnovila je i ambulantu u Kratečkom. Ove godine u Donjoj Posavini je započeo projekt Županijski kutak zdravlja koji je nastavljen u mjestima Gornje Posavine gdje se trenutačno provodi, a usmjeren je na povećanje zdravstvene zaštite posebno starijeg dijela stanovništva.  

Više vijesti

SMŽ

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe u ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine, u prostoru Zavoda za hitnu medicinu SMŽ predstavljene su aktivnosti Zavoda....

VIJESTI

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO) svakog 28. travnja u godini obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja pri...

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.