Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Celjak: U posljednje dvije godine pokrenuli smo brojne projekte kojima djeci osiguravamo najbolje uvjete odgoja i obrazovanja

20. studenoga obilježava se Svjetski dan djece

Dana 20. studenoga 1989. godine svijet se ujedinio u jednom obećanju – kako će stvarati svijet kakav djeca zaslužuju, odnosno kako će svoj djeci osigurati zaštitu, pravo na jednakost, učenje i razvoj do punih potencijala, bez diskriminacije. Konvenciju o pravima djeteta do danas je potpisalo 196 zemalja svijeta, a između ostalih i Republika Hrvatska.

Sisačko-moslavačka županija osnivač je 22 osnovne škole te 15 srednjih škola, od kojih su dvije glazbene škole. Iako su posljednje dvije godine obilježene brojnim izazovima, prvenstveno vezanim uz posljedice potresa, Sisačko-moslavačka županija brojne aktivnosti i projekte usmjerava upravo našim najmlađim sugrađanima.

„Djeca su naša budućnost i veseli nas svaki projekt usmjeren njihovoj dobrobiti i svaki pozitivni pomak koji napravimo kako bi uvjeti za njihov rast i razvoj bili što kvalitetniji. Ulaganje u djecu najbolji je ulog u budućnost, a u posljednje dvije godine pokrenuli smo brojne projekte kojima djeci osiguravamo najbolje uvjete odgoja i obrazovanja i poticajnog okruženja za razvoj svih njihovih kompetencija i vještina “ – ističe sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

Znajući koliko su škole značajne za normalan nastavak života, ali i ublažavanje nemira koji je potres unio u do tada bezbrižni dječji svijet, Sisačko-moslavačka županija velike je napore uložila kako bi učenice i učenici što prije vratili u školske klupe. Brzo nakon potresa mjerama hitne sanacije županijska uprava obnovila je 12 škola koje su zadobile manja oštećenja, a za one škole koje su pretrpjele teža oštećenja te koje nije bilo moguće u kratkom roku obnoviti osigurani su drugi sigurni i čvrsti objekti u kojima učenici nastavljaju svoju školsku godinu. Učenice i učenici naše županije, za županijsku upravu pod vodstvom župana Celjaka, bili su prioritet pa je tako za potrebe održavanja nastave Gimnazije Sisak župan iselio svoj ured i urede svojih službenika kako bi prostor ustupio sisačkim gimnazijalcima. Ukupna šteta na školskim objektima brojala se u milijunima eura, a putem Fonda solidarnosti EU osigurana su sredstva kojima se otvorila mogućnost obnove svih oštećenih škola. Bila je ovo prilika za potpuno novi početak brojnih škola, a koju je Sisačko-moslavačka županija u potpunosti iskoristila pokrenuvši obnovu svih oštećenih objekata. Iz Fonda solidarnosti EU Sisačko-moslavačka za područje obrazovanja povukla je ukupno 20.065.697,84 EUR. Do sada je cjelovito obnovljena Gimnazija Sisak, SŠ Viktorovac, OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, OŠ Ivan Goran Kovačić Gora i Područna škola Nebojan, a pri kraju su radovi na i na SŠ Glina. Potpuno nove škole dobit će i I. OŠ Petrinja, SŠ Petrinja i Ekonomska škola Sisak, a obnavljaju se i OŠ Mladost Lekenik, PŠ Letovanić te matične zgrade I.OŠ Petrinja i SŠ Petrinja.

Rad djece Sisačko-moslavačka županija podupire i kroz opremanje škola kojima je osnivač, odnosno nabavom pametnih ploča, tableta, ergonomskih stolaca, klupa, ali i kroz financiranje putovanja učenica i učenika kroz koja stječu nova znanja i usavršavaju svoje vještine. Tijekom posljednje dvije godine Sisačko-moslavačka županija, zahvaljujući dobroj suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom, svim učenicima četvrtih razreda s područja Županije omogućila je besplatno ljetovanje u Splitu.

Osim ulaganje u školske objekte, Sisačko-moslavačka županija pokrenula je pilot projekt kojim gradi i prvi županijski vrtić u centru grada Siska. Vrtić će moći primiti 47-ero djece, a osigurat će pojačan program stranog jezika, sporta, matematike i glazbene kulture te će predstavljati jedinstven i inovativan pristup predškolskom odgoju.

Novi dječji vrtić gradi se i u naselju Strelečko u općini Martinska Ves. Rezultat je to dobre suradnje Vlade RH, Sisačko-moslavačke županije i Općine koja će ovim projektom, na radost svih mještana, dobiti prvi vrtić na području općine. Kapacitet vrtića bit će 37-ero djece.

Kapaciteti vrtića povećani su u Petrinji gdje je Sisačko-moslavačka županija kao osnivač Osnovne škole Mate Lovraka, Područne škole u Češkom Selu dala suglasnost da se bez naknade dio prostora škole prenamijeni u dječji vrtić.

Vezano uz obrazovanje, nedavno je proširen Mali rehabilitacijski centar Osnovne škole Novska za dodatni prostor u Područnoj školi Stari Grabovac. Tamo je Sisačko-moslavačka županija opremila senzornu sobu novom senzoričkom i didaktičkom opremom kako bi djeci omogućili što kvalitetnije uvjete za obrazovanje u potpunosti prilagođene njihovim potrebama.

Sisačko-moslavačka županija u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja osigurala je sredstva i za uređenje prostora senzorne sobe u Osnovnoj školi Zorke Sever u Popovači koja je veoma značajna za učenike u posebnim razrednim odjelima i odgojno-obrazovnim skupinama. Senzorna soba namještena je suvremenom opremom i pomagalima u potpunosti prilagođenim potrebama učenika.

Župan Celjak naglašava kako su senzorne sobe veoma bitne za razvoj djece s teškoćama jer im pružaju osjećaj sigurnosti, ali i potiču na učenje i istraživanje što unapređuje razvoj njihovih vještina, koncentracije, a na koncu i kvalitetu života.

Osim u obrazovnim ustanovama, senzorne sobe Županija oprema i u zdravstvenom sustavu te u tu svrhu uspostavljamo suradnje i s drugim organizacijama. Jedan od hvalevrijednih primjera je i opremanje senzorne sobe naše Opće bolnice „dr. Ivo Pedišić“ koja je opremljena zahvaljujući Uredu UNICEF-a za Hrvatsku. Naime, temeljem Javnog natječaja Ureda UNICEF-a u Republici Hrvatskoj za opremanje kabineta (soba) za senzornu integraciju i usavršavanje stručnjaka za provedbu koncepta senzorne integracije prema pristupu Jean Ayres potpuno je opremljena senzorna soba Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju naše Opće bolnice, a dodatno je educirano i stručno osoblje iz područja terapije senzornom integracijom.

„U sklopu Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Opće Bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak kontinuirano radimo na proširenju i unapređenju terapijskih i dijagnostičkih mogućnosti habilitacije djece s teškoćama u razvoju. U ovom trenutku terapiju senzorne integracije koristi oko 150-ero djece, a uz samu terapiju obiteljima pružamo dodatnu potporu u cilju postizanja što boljih rezultata te podizanja kvalitete života i djece u terapijskom postupku i cjelokupne obitelji“ – naglašava župan.

Graditi svijet po mjeri djece i omogućiti im sve potrebne uvjete za rast, razvoj i odrastanje obveza je svih nas, a Sisačko-moslavačka županija kroz svoje aktivnosti i projekte to i čini.

„Svoj djeci čestitam Svjetski dan djece! Vi ste naša budućnost i naše blago te je naša zadaća djeci pružiti i omogućiti uvjete za sretno i zdravo odrastanje“ – zaključio je župan Celjak.

Više vijesti

OBNOVA

Branko Bačić, trenutno tehnički ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine sa suradnicima je boravio danas u Petrinji. Nakon radnog sastanka s gradonačelnicom Magdalenom...

Kutina

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Kutina Sanja Feltrin i andragoška voditeljica Sanja Friščić su prošlog tjedna sudjelovale na radionici “Vaučeri za obrazovanje” u organizaciji HGK –...

SMŽ

Nastavkom izvrsne suradnje prijateljske Splitsko-dalmatinske županije i Sisačko-moslavačke županije i ove godine, treći put zaredom, svi učenici četvrtih razreda osnovnih škola s područja Sisačko-moslavačke...

SMŽ

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe u ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine, u prostoru Zavoda za hitnu medicinu SMŽ predstavljene su aktivnosti Zavoda....

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.