Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Danas je njihov dan! Kruna, Sandra, Anita i Martina predstavile su nam svoje kućne ljubimce

Sisačkom Ircu, Da Vinciju, sutra je osam godina. Irski je vučji hrt, pasmina je to stara više od 200 godina, zaštitni znak je i dan danas Irske garde. Zovu ih i nježnim divovima, priča Krunoslava Kosina Milutinović. Žive od šest do osam godina, naš je „pravi starac”, veteran, priča Krunoslava. Prema legendi pasmina je to koja je istrijebila vukove u Irskoj, imali su ih samo plemići i to do dvadeset jedinki.

Da Vinci

Početkom 19. stoljeća više ih ni plemići nisu mogli hraniti, pa im je prijetilo izumiranje. Pasminu je od nestajanja spasio Englez George Augustus Graham, križao ga je s primjercima škotskih hrtova i sada za ovog psa možemo reći, kaže Kosina Milutinović, da je dizajnerski.

Ovaj naš Sisački Irac spasio je dva života, moga muža i moj, dodaje Krunoslava, na dan potresa 29. prosinca 2020. svojim upozorenjem. Da nas nije odmaknuo i na taj način upozorio na nas bi pala tona i pol stropa.

Da Vinci je najomiljeni član obitelji Milutinović. Čestitamo mu Svjetski dan ljubavi prema kućnim ljubimcima!

Mišek i Pavica

Sandra Klarić iz Topolovca obožava životinje. U svom je životu u jednom trenutku imala dva psa i tri ili četiri mačke. Uvijek je tu bila neka maca koju sam udomila, priča Sandra, danas imam mačka Mišeka i mačku Pavicu koju zovem Bumbarić.

To su fascinantne životinje, od anatomije, preko ponašanja, sigurna sam da imaju terapeutsko djelovanje, uvijek mi kad dođem s posla razvedre dan.

Ima ona izreka, kaže Sandra: „Pas traži gospodara, a mačka traži slugu”. I mačke se doista tako ponašaju. Mačka radi što hoće, teško ju je naučiti rutini… ako se ne želi maziti šutnut će te šapom, ako želi, probudit će te kao mene moj Mišek u dva ujutro uvući se u krevet, kaže Sandra. Osjetljiva je na napuštene životinje i kada dobije na lotu otvorit će azil za životinje.

Ekipa Mišek i Pavica (Bumbarić), čestitamo vam Svjetski dan ljubavi prema kućnim ljubimcima!

Zinzo, Gricko, Gari, Sivko, Joža, Jura, Piko

…i još nismo spomenuli sve kućne ljubimce Anite Sinjeri Ibrišević. Završila je Veterinarski fakultet zbog, prije svega, velike ljubavi prema životinjama.

Njemačka doga, patuljasti njemački špic i morki, mačak, dvije kornjače i desetak i više ptica.

Živjeli smo nadomak šumice, priča Anita, gdje su ljudi ostavljali životinje, a ja sam ih udomljavala.

Raduje me podatak da 60 posto građana u Republici Hrvatskoj ima kućne ljubimce, po tom smo prvaci svijeta, ponosna sam na tu činjenicu, kaže Anita Sinjeri Ibrišević.

Kućni ljubimci ti pružaju ljubav, sreću, znanstvenici su dokazali da podižu hormone sreće, snižavaju krvni tlak, opuštaju mišiće. Muž je zadužen za davanje imena i ona su često „blentava”, poput Zinze, Gricka…

Svima njima, bez obzira koje ime nose, čestitamo Dan ljubavi prema kućnim ljubimcima

Flo

Upoznajemo u ovom tekstu i Flo Martine Mladenović, mješanke koju su, dok ju ona prije deset godina, uz pomoć Udruge Patronus, nije udomila, zvali Sunčica. U karton je upisana kao Curica Flo. Malog je rasta, sigurna sam da nas poznajete iz nekih naših šetnji, uvijek je bez povodca.

Taj naš osvješteni altruizam uvijek dolazi iz potrebe da smo mi htjeli psa, odabrali ga, udomili ga. Napravili smo mi puno za napuštene životinje, ali trebamo mi biti svjesni da smo mi ti koji smo htjeli psa u našem životu.

Ona je mala i poslušna, posvetila sam se njenom odgoju i psihologiji da naučim i nju i sebe suživotu. Flo je samnom išla na posao, treninge, spavala i po hotelima. Svakodnevna ljubav i radost koju djelimo kroz život je nešto jako plemenito i tko nije doživio neka otvori svoje srce, kaže Martina.

Flo i tebi neka je sretan Međunarodni dan ljubavi prema kućnim ljubimcima!

Više vijesti

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Sisak

Predstavljanje knjige Valentina Ćorića „In vino libertas – Autobiografski zapisi iz Haaga“, održano je u četvrtak, 25. travnja u Dvorani „Juran i Sofija“ u...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.