Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

FOTO | Svečano otvoren Dom za starije osobe Glina

Rezanjem vrpce jučer je u Glini svečano otvorena obnovljena zgrada Doma za starije osobe Glina.

Dom je oštećen u potresu nakon čega su korisnici bili smješteni u Lječilištu Topusko gdje im je osigurana sva potrebna njega i skrb. Obnova je počela u travnju prošle godine i bila je to jedna od prvih zgrada javne namjene koja se počela obnavljati.
U svečanom dijelu programa vrpcu je prerezao župan Ivan Celjak u društvu ravnateljice Doma za starije osobe Glina Renate Tominović – Ceković, potpredsjednika Vlade i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića, državnih tajnika Margarete Mađerić i Domagoja Orlića i drugih gostiju čime je označen novi početak ove ustanove.

Župan Celjak istaknuo je kako je obnova Doma bila opsežna i zahtjevna, a korišteni su suvremeni sustavi ojačanja konstrukcije.

Kada sada vidimo obnovljenu i protupotresno ojačanu zgradu s novim podovima, stropovima i zidovima, s najmodernijim sustavom grijanja i hlađenja i sa svim najboljim uvjetima za naše sugrađane starije životne dobi, zaista se osjećamo jako lijepo i dobro“, rekao je župan Celjak.

Dodao je kako je i ovoj zgradi, kao i svim zgradama koje obnavlja Sisačko-moslavačka županija, dodana nova vrijednost.

Dom je prije potresa imao kapacitet 79 korisnika, a sada je taj kapacitet 105. Dodana vrijednost ovoj ustanovi je Odjel za Alzheimer i ostale demencije u kojem će biti smješteno oko 20 korisnika. Osim proširenja kapaciteta u ovoj zgradi, prethodno smo uredili još jednu zgradu u istom dvorištu koju smo privremeno namijenili za Dom zdravlja SMŽ u Glini, a tu ćemo zgradu, nakon što vratimo ambulante u njihovu matičnu zgradu, preurediti i prenamijeniti za Dnevni boravak za sve korisnike koji žele dolaziti ovdje i družiti se“, istaknuo je Celjak.

Ravnateljica Doma za starije osobe Gline Renata Tominović – Ceković zahvalila je Sisačko-moslavačkoj županiji i županu Celjaku na velikom doprinosu u obnovi Doma i osiguravanju uvjeta kako bi se korisnici zadržali na području naše županije.

U neposrednoj blizini Doma za starije osobe Glina nalazi se županijsko naselje Banovi dvori koje je izgradila Sisačko-moslavačka županija. Kuće će u sklopu naselja koristiti prvo osobe čiji su domovi oštećeni u potresu, a kada se njihove kuće obnove, u županijska naselja bit će smješteni umirovljenici. Tako će se na području grada Gline smještajni kapaciteti za umirovljenike dodatno povećati. Sve 74 kuće su već sada uređene i opremljene namještajem, trenutno se uređuje okoliš te se uskoro očekuje useljenje prvih obitelji. Osim u Glini, svoja vrata uskoro će prvim korisnicima otvoriti i županijska naselja u Petrinji i Sisku.

U Sisku će se smještajni kapaciteti dodatno povećati za još 70 korisnika na području Capraga gdje Sisačko-moslavačka županija uskoro kreće s uređenjem zgrade koja će biti ispostava Doma za starije osobe Sisak. Dom za starije osobe prvi put dobiva Moslavina. U Kutini je pri kraju završetak prenamjene dijela zgrade Doma zdravlja za potrebe Doma koji će moći primiti 45 korisnika, a radovi se financiraju iz proračuna Sisačko-moslavačke županije.

Više vijesti

SMŽ

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je nazočio svečanosti kojom je u restoranu Lječilišta Topusko obilježen Dan umirovljenika Sisačko-moslavačke županije. Prije početka obilježbe župan je sa...

Iz policijske bilježnice

Jučer, 30. studenog oko 14.30 sati, u Dugoj ulici u Petrinji, 50-godišnji radnik je na gradilištu hodajući po nedovršenom protupožarnom stepeništu propao i pao...

SMŽ

U Osječkom Gospodarskom centru 30. studenoga dodijeljeno je više od 80 nagrada u osam kategorija, za koje je kandidirano 197 projekata iz Hrvatske, BiH...

KULTURA

Izložba slika „Otkrivenje božanskog u prirodi“ slikarice Andree Belić otvorila je svoja vrata u četvrtak, 30. studenoga u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u...

Copyright © 2023 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.