Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Najava konferencije projekta “Topusko pametni termalni grad”

Energija i inovacije za održivu budućnost

Konferencija projekta „Topusko pametni termalni grad”, koja će se 15. studenog 2023. održati u Lječilištu Topusko, okupit će ključne dionike i partnere istoimenog projekta. Na njoj će se raspravljati o važnosti geotermalne energije za lokalnu i regionalnu zajednicu, o zakonodavstvu u području ugljikovodika i iskustvima stečenim kroz suradnju na projektu “Topusko pametni termalni grad“. Nakon tematskih stručnih izlaganja, održat će se panel pod nazivom “Geotermalna voda u RH“.

Lječilište Topusko i društvo TOP-TERME d.o.o., uz potporu Sisačko-moslavačke županije i Općine Topusko, provode niz projekata održivog razvoja zdravstvenog, turističkog, ugostiteljskog, energetskog i općenito gospodarskog aspekta razvoja Topuskog. Pod jedinstvenim nazivom “Topusko pametni termalni grad” objedinjeno je više inovativnih inicijativa kojima je zajedničko da se temelje na sveobuhvatnom korištenju geotermalne vode i energije i da predstavljaju jedinstvenu inicijativu ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji.

Projekt je financiran kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje RH u iznosu od 421.485,80 EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”. Nositelj projekta je Lječilište Topusko, a projektni partneri su društvo TOP-TERME d.o.o. te poduzeće EFLA s Islanda.

Cilj projekta je izrada tehničke dokumentacije za proširenje toplovodne mreže, povećanje broja korisnika te veća iskorištenost geotermalne vode kao obnovljivog izvora energije.

U uvodnom dijelu događanja Domagoj Mosler, ravnatelj Lječilišta Topusko i direktor društva TOP-TERME d.o.o, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, predsjednik uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan, načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak razgovarat će o važnosti geotermalne energije za lokalnu i regionalnu zajednicu uz osvrt na Financijske mehanizme Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj i druge izvore financiranja.

Ravnatelj Lječilišta Topusko i direktor društva TOP-TERME d.o.o. Domagoj Mosler podijelit će s prisutnima što je sve do sad odrađeno i koji su daljnji koraci. U stručnom dijelu radionice sudjelovat će predstavnici Agencije za ugljikovodike, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske udruge za geotermalnu energiju, Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski geološki institut te predstavnici tvrtki Smart Termotechnical Solutions d.o.o., TERMOINŽENJERING PROJEKTIRANJE d.o.o., WELL DESIGN d.o.o. i Geoda consulting d.o.o. Događanje će završiti panelom pod nazivom „Geotermalna voda u RH – osvrt na legislativni i tehnološki aspekt korištenja“.

Iznimno se radujemo što ćemo uskoro ugostiti sve projektne partnere i ključne dionike Projekta, a sve ostale pozivamo da posjete Topusko, Lječilište Topusko i TOP-TERMEi uživaju u blagodatima koje pruža inovativno i održivo korištenje geotermalne energije te da svjedoče ponovnom procvatu Topuskog kao predvodnika zelenog lječilišnog turizma u Hrvatskoj“, zaključio je dr. Mosler u najavi radionice.

Više vijesti

Popovača

U ponedjeljak, 27. studenog 2023. godine, Neuropsihijatrijsku bolnicu “dr. Ivan Barbot Popovača” posjetio je župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak sa suradnicima. Obišao je Polikliničke...

SMŽ

Župan Ivan Celjak je na svečanosti „Ponos Sisačko-moslavačke županije za sportska postignuća“, koja je održana u prostoru sisačkog restorana Cocktail 2, uručio 169 pojedinačnih...

OBNOVA

U petak, 24. studenog 2023. godine, Sisak je posjetio ministar zdravstva Vili Beroš te je zajedno sa županom Ivanom Celjakom i suradnicima obišao gradilišta...

VIJESTI

U sklopu projekta asanacije bunara, predstavnici Hrvatskog Crvenog križa i tvrtke Coca-Cola Adria posjetili su sela u okolici Gline gdje je većina bunara u...

Copyright © 2023 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.