Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

FOTO | Obnova: Ministar Bačić i župan Celjak obišli gradilišta na području Gline i Petrinje

Župan Ivan Celjak je, uz potpredsjednika Vlade RH, ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića i državnog tajnika Domagoja Orlića, posjetio područje gradova Glina i Petrinja.

Posjet je počeo radnim sastankom s glinskim gradonačelnikom Ivanom Jankovićem u Hrvatskom domu u Glini, a nastavljen obilaskom gradilišta zamjenske obiteljske kuće u vlasništvu Republike Hrvatske.

Potpredsjednik Vlade, ministar Bačić, zajedno sa svojim suradnicima, i danas je u terenskom obilasku dinamike obnove na području Sisačko-moslavačke županije. u Glini smo obišli jednu kuću u izgradnji, a prethodno smo održali sastanak s gradonačelnikom Gline i njegovim suradnicima. Na sastanku smo razgovarali o dinamici obnove, kako privatnih objekata, tako i objekata javne namjene. Također smo razgovarali o mogućim izazovima s kojima ćemo se susresti u budućnosti.

Jedan od izazova koji smo predvidjeli je i smještaj naših sugrađana koji žive u Glini, a čiji će objekti krenuti u obnovu u narednom razdoblju. Iz tog razloga smo ostavili jedan dio kuća u županijskom naselju „Banovi dvori“ spreman za useljavanje tih sugrađana,“ rekao je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, nastavljajući kako su na području Petrinje obišli jednu kuću koja je dovršena:

„Vidjeli smo sretnu, zadovoljnu obitelj, koja živi u toj kući. Uvijek nam je srce puno kada vidimo obitelji koje se vraćaju u svoje domove ili se usele u zamjenske objekte.

OBNOVA NA PODRUČJU SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE U PUNOM ZAMAHU

Što se tiče obnove u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije, mi sutra svečano obilježavamo završetak radova na zgradi Doma zdravlja SMŽ u Kratečkom, na području grada Siska. Isto tako završili smo obnovu zgrade Doma zdravlja SMŽ u Glini i vjerojatno ćemo idući tjedan svečano obilježiti završetak radova, obzirom su u tijeku radovi na uređenju parkirališta ispred same zgrade.

Također smo završili Vilu Zelengaj na području Topuskog, svečano ćemo obilježiti završetak radova nakon što opremimo zgradu početkom iduće godine. Završili smo zgradu u Kutini, radi se o prenamjeni zgrade Doma zdravlja, koju smo preuredili za potrebe Doma za starije osobe, također ćemo svečano zabilježiti završetak i tih radova do kraja ove godine.“

Župan je rekao da je dinamika obnove zgrada u nadležnosti SMŽ zadovoljavajuća i iduće će godine biti nastavljena još jačim tempom nego do sada.

BAČIĆ ZAHVALIO SISAČKO-MOSLAVAČKOJ ŽUPANIJI NA DOPRINOSU OBNOVI

Vidimo da je puno aktivnosti na terenu, da se obnavljaju privatne kuće i javne zgrade. I danas smo imali priliku obići jednu od završenih zamjenskih kuća. Vidimo da su vlasnici presretni. Ministar Bačić je, kad je stupio na dužnost, rekao da mu je to prioritet, da makne ljude iz neadekvatnog prostora u kuće. Suradnja je izvrsna i Grada i Županije i ministarstva i Vlade RH.

Osim zamjenskih kuća u gradu Petrinji se na svakom koraku može vidjeti aktivna gradilišta, izvođači rade danonoćno i na privatnim objektima, na zaštićenim kulturnim dobrima, na javnim zgradama i vjerujem da će, uz već završene, u sljedećoj godini biti velik broj završenih zgrada“, rekla je petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes.

Ministar Branko Bačić je naglasio kako je želja još jače dinamizirati obnovu. Obišli su kuće koje se grade po novom modelu:

To su montažne željezne kuće, vrlo visoke energetske učinkovitosti i koje smo praktično već ugovorili, njih 9, na području grada Gline i u iduća dva mjeseca te bi kuće završili. U Majskim Poljanama obilježili smo postavljanje naše prve mobilne, visokoenergetske kuće, gdje je planirana izgradnja obiteljske kuće u modelu samoobnove. Dok ta samoobnova krene i obitelj ugovori izvođača, mi smo im postavili jednu od naših 140 kuća, koje smo proizveli u Krapini.

Došli smo ovdje zajedno s gradonačelnicom Komes posjetiti obitelj Šajnić. I ja se radujem da smo pred Božić završili njihovu kuću, da su uselili. I sami ste vidjeli da su to zaista prekrasne kuće od 70 m2, koje su završene. Bilo je problema u izvođenju, morali smo uvoditi drugog izvođača i ja se zahvaljujem ovom izvođaču koji je relativno brzo nastavio s obnovom kuće i kuća je završena. U proteklih mjesec dana je desetak ovakvih kuća dovršeno i ja ocjenjujem da, što se tiče obnove obiteljskih zgrada, da smo postigli vrlo visoku dinamiku.

Jučer je na sjednici Vlade bilo izvješće o obnovi na području petrinjskog i zagrebačkog potresa i rekao sam da puno više od mojih riječi, koje ja na Vladi stalno ponavljam, govore samo dva podatka,“ rekao je Bačić.

Tijekom 2020., 2021. i 2022. godine za obnovu obiteljske imovine utrošeno je 72 milijuna €, a od početka 2023. do kraja lipnja utrošena su 93 milijuna € iz Državnog proračuna.

S druge strane sam rekao da, u tih 6 mjeseci za koje sam podnosio izvješće, praktično smo bili zaokupljeni realizacijom sredstava i obnove zgrada javne namjene i prometne i komunalne infrastrukture, koju financiramo iz Fonda solidarnosti, jer nam je bio cilj dovršiti do kraja lipnja. Iz podataka koje nam je dao ministar financija, uvjerili smo se koliko je i na koji način podignuta razina obnove,“ zaključio je potpredsjednik Vlade, ministra Bačić.

U Petrinji je dovršeno 2.500 kuća, rekao je ministar, najveći dio nekonstrukcijske obnove, ali je na području Petrinje izgrađeno 110 kuća, u što su, jasno, uključene i kuće čiju je izgradnju preuzela Sisačko-moslavačka županija, na čelu sa županom Celjakom, kojem je ministar zahvalio na tom dodatnom doprinosu:

Da sredstvima Državnog proračuna, kroz projekt proširenja kapaciteta domova umirovljenika na području Siska, Petrinje i Gline i sam župan, sa svojim suradnicima, doprinese toj ubrzanoj obnovi.“

Više vijesti

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Sisak

Predstavljanje knjige Valentina Ćorića „In vino libertas – Autobiografski zapisi iz Haaga“, održano je u četvrtak, 25. travnja u Dvorani „Juran i Sofija“ u...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.