Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

FOTO | Otvoreno Županijsko naselje “Banovi dvori” i obnovljeni Dom zdravlja SMŽ u Glini

Po tri lokacije na kojima je završena obnova ili izgradnja u gradovima Glini i Sisku obišli su danas predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednici Vlade i ministri Medved, Bačić i Erlić, potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak sa suradnicima.

Zgrade u Glini, u koje će se useliti 52 obitelji, odnosno ukupno 107 osoba dio su projekta od 20 višestambenih zgrada koje se grade na području Sisačko-moslavačke županije.

Sisačko-moslavačka županija najveće je gradilište u Republici Hrvatskoj, trenutno s preko 200 projekata obnove i revitalizacije, istaknuo je danas u Glini župan Ivan Celjak

Na ovom području, osim što je Sisačko-moslavačka županija u suradnji i partnerstvu obnovila zgradu Doma zdravlja, obnovljena je i zgrada Doma za starije, dodaje župan

Obnavlja se na cijelom području županije zdravstveni sustav, sustav socijalne skrbi, obrazovni sustav, podsjeća Celjak.

Ovo je jedan od revitalizacijskih projekata na području županije, a ovakvih ulaganja, naglasio je župan Celjak, nije na našem području bilo u proteklih trideset godina. Vrijeme u kojem živimo skok je u razvoju Sisačko-moslavačke županije, zaključio je Celjak.

Značajno je bilo završiti u planiranim rokovima ove stambene zgrade, a radovi na obnovi zdravstvenih ustanova donose novu kvalitetu zdravstvene skrbi, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković

Zahvalio je svima uključenima u obnovu, dinamika je vidljivo ubrzana

Ključeve stanova u novoizgrađenim stambenim zgradama korisnicima su uručili župan Celjak, potpredsjednik Vlade i resorni ministar Bačić, te predsjednik Vlade Plenković.

Nakon uručenja ključeva korisnicima i razgleda stana kojeg će koristiti obitelj Danka Čizmara, uslijedio je obilazak obnovljenog prostora Doma zdravlja SMŽ u Glini. Završena je cjelovita obnova ove zgrade, vrijednost radova je 1,8 milijuna eura, uređen je i okoliš u što je utrošeno dodatnih oko 250 tisuća eura.

U prostoru Doma zdravlja u Glini, osim ambulanti Doma zdravlja, osiguran je prostor za obavljanje djelatnosti u nadležnosti Zavoda za hitnu medicinu SMŽ, Zavoda za javno zdravstvo SMŽ, a svoj prostor unutar zgrade imat će i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Sisačko-moslavačka županija provela je nabavu i za medicinsku opremu i namještaj koji su uništeni u potresu u vrijednosti oko 150.000,000 EUR, a isto je financirano sredstvima iz Fonda solidarnosti.

Na temelju iskazanih potreba Doma zdravlja SMŽ, Sisačko-moslavačka županija dodatno je financirala opremu i inventar za lokaciju Glina u vrijednosti oko 6.500,00 EUR.

Županija je tako u dvije godine obnovila, uredila i opremila 17 škola, pet zgrada ambulanti, šest objekata bolnice u Popovači, obnavlja gotovo sve objekte bolnice u Sisku, gradi novi Dom zdravlja u Petrinji, a pred završetkom obnove je i Dom zdravlja u Sisku.

Uslijedio je obilazak i uručenje ključeva korisnicima stambenih jedinica Županijskog naselja Banovi dvori. Podsjetimo, Sisačko-moslavačkoj županiji je novim Zakonom o obnovi iz veljače 2023. godine omogućeno da sudjeluje u stambenom zbrinjavanju svojih sugrađana na potresom pogođenom području.

Na ovoj lokaciji izgrađene su 74 stambene jedinice, opremljene su u potpunosti, uređen je okoliš, a vrijednost radova je 6,3 milijuna eura. Projekt izgradnje ovog naselja uspješno je priveden kraju za samo šest mjeseci. Sisačko-moslavačka županija započela je provedbu projekta u proljeće ove godine sredstvima Fonda solidarnosti EU, a namijenjene su osobama čiji su domovi stradali u potresu.

Nakon što se njihovi domovi obnove, kuće će postati sastavni dio kapaciteta umirovljeničkih domova. Time će one biti i dugoročno iskorištene, a ovakav primjer izgradnje županijskih naselja, koje će prvo koristiti stradalnici potresa, a nakon toga umirovljenici i osobe starije životne dobi, jedinstven je projekt na području cijele Hrvatske. Osim Županijskog naselja u Glini – Banovi dvori, u tijeku je izgradnja naselja Petrinia u Petrinji i Zelenjak u Sisku.

Posjet predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i suradnika području Sisačko-moslavačke županije uključio je i Sisak, obilaskom obnovljene zgrade Županijskog i Općinskog suda, Zavoda za katastar i novoobnovljene Gimnazije Sisak.

Više vijesti

VIJESTI

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO) svakog 28. travnja u godini obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja pri...

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.