Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

FOTO | Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom otvorena izložba “Otkrivenje božanskog u prirodi”

Izložba slika „Otkrivenje božanskog u prirodi“ slikarice Andree Belić otvorila je svoja vrata u četvrtak, 30. studenoga u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. U organizaciji Povjerenstva za osobe s invaliditetom postav donosi tridesetak ulja na platnu, hommage ljepotama prirode i životnosti koja iz nje izvire. Izložbu su otvorili sisački biskup Vlado Košić, povjerenica za osobe s invaliditetom Sisačke biskupije Željka Šemper i autorica.

Andrea Belić rođena je 1980. godine u Zagrebu. Kao osoba s cerebralnom paralizom osnovnu školu pohađala je u Ivanić Gradu te u Centru za odgoj i obrazovanje „Goljak“. U Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava u Zagrebu završila je srednjoškolsko obrazovanje i stekla zvanje računalnog grafičara. Još od ranih dana izražava istančan osjećaj za slikanje i obradu boja, a slikati je počela s jedanaest godina.

Upravo tih vremena podsjetila se povjerenica Šemper istaknuvši kako Andreu poznaje od njezinih srednjoškolskih dana te ju može okarakterizirati kao pozitivnu i zauzetu mladu osobu. Šemper je izrazila zadovoljstvo što je ova izložba otvorena upravo u Velikom Kaptolu jer je Sisačka biskupija među prvima osnovala Povjerenstvo za brigu o osobama s invaliditetom i iskazuje stalnu brigu o njima.

Šemper je pročitala i osvrt na izložbu kustosice Petre Korbus koja je između ostalog istaknula kako svaka slikaričina slika ima ogromnu energiju, pokret je zamrznut u jedan prizor, a zbijena energija života i pokreta zaustavljena je na tren. „Slika je samo vizualni suvenir svih sati koje je umjetnik proveo u stvaranju, promatranju, promišljanju, doživljaju i eksperimentiranju koje je dovelo do djela. Iz tog razloga svaka pojedina slika nudi posebno putovanje. Ono što je najdojmljivije, svakog pojedinca će to putovanje odvesti u drugom smjeru“.

Uz pomoć majke okupljenima se obratila i Andrea zahvalivši biskupu i svima koji su omogućili da se ova izložba postavi na ovom mjestu. Upozorila je i kako društvo još uvijek teško prihvaća različitost u jednakosti te se invalida sjeti tek uz blagdane, a oni su tu 365 dana u godini. Govoreći o izložbi poručila je kako je ovo prilika za sve koji će je vidjeti da prošeću njezinom okolicom. „Nađem inspiraciju kad god prolazim mostom preko rijeke Lonje. Odande mi se pruža pogled na krovove mog grada, crkveni zvonik i divlje kestene kojih više nema, a čije su krošnje bile izrazito lijepe u proljeće kada su bili načičkane mirisnim sitnim cvjetićima. Kestena nema, a Lonja poprima novu vizuru. To su čari mog Ivanić-Grada. Tu se nalaze i motivi iz moji skitanja po lijepoj našoj. Kada se skitam uvijek mi nešto privuče pažnju bilo da je to kućica na osami, crkvica ili crkveni toranj u daljini, livade, polja i sve što čini prirodu lijepom“, zaključivši kako dušom prenosi te ljepote na platno i kako doista uživa stvarati slike.

Na kraju biskup je čestitao Andrei na stvaralaštvu i predivnim slikama koje će krasiti neko vrijeme središte biskupije. Osvrnuvši se na sakralne motive u slikama autorice biskup je rekao kako križ, koji svi nosimo, čini nam se težak i kako nas satire, ali je zapravo pomoć i božanska pedagogija kako doći do nebeske proslave. Podsjetio je i kako je prije nekoliko dana proslavljeno 10 godina djelovanja Zajednice Vjera i svjetlo u biskupiji, a koja je jedan od iskaz brige jednih za druge, osoba s invaliditetom i onih koji to nisu.

U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Glazbene škole Frana Lhotke iz Siska Ema Martinić na gitari, Gala Grgurač na flauti i Luka Jajčinović kontratenor uz pratnju prof. Petre Kukavice na klaviru. (SV)

Više vijesti

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Sisak

Predstavljanje knjige Valentina Ćorića „In vino libertas – Autobiografski zapisi iz Haaga“, održano je u četvrtak, 25. travnja u Dvorani „Juran i Sofija“ u...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.