Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

Otvoreno pismo gradonačelnice Petrinje povodom treće obljetnice potresa

“Treća obljetnica katastrofalnog, takozvanog “petrinjskog” potresa, pruža priliku još jednom se zahvaliti svima koji su pomogli, od prvog dana pa sve do danas. Petrinja i okolica, nama susjedni gradovi pretrpjeli su veliku materijalnu štetu već za vrijeme Domovinskog rata, tako ovih dana nerijetko po drugi put otvaramo obnovljene objekte u relativno kratkom vremenu. Želim u ime svih, prije svega u Petrinji, ovim putem zahvaliti svim građanima, ne samo na direktnoj pomoći, nego i na pomoći koja dolazi iz proračunskih sredstava. Vjerujem kako govorim u ime sugrađana, brojna gradilišta ometaju promet i kretanje, izgledom grada dominiraju dizalice, ali sve su to pokloni koje smo željeli za ovu obljetnicu, za ovo blagdansko vrijeme.

Poručujem kako nam je pomoć i potpora i dalje potrebna, ali i kako smo ove godine napravili prekretnicu u obnovi, te će 2024., pred nama, doista biti godina stalnog otvaranja novoobnovljenih, ali i posve novih objekata, kuća, zgrada. U Petrinji smo zatvorili kontejnerska naselja, otvara se osam posve novih stambenih zgrada, uskoro se gradi dodatnih osam, a u rekonstrukciju ide pet zgrada.

Kao Grad Petrinja, potaknuti svom pomoći i potporom koju smo primili, kao jedini katastrofom pogođeni grad, preuzeli smo na sebe obnovu centra grada, jezgre, srca grada, zaštićenu i kompleksnu obnovu 68 zgrada, od koje se brojne već obnavljaju, a naveliko izrađuju i projekti, kompleksne obnove kojom ćemo ipak sačuvati baštinu, izgled, prepoznatljivost grada, kroz očuvanu povijest, a uz obnovu dostojnu budućnosti.

Diljem Sisačko-moslavačke županije vide se kranovi, dizalice, a u Petrinji oni dominiraju vizurom grada. Naše gradske prometnice, šetnice, bolje su nego prije potresa, povukli smo značajna europska sredstva i u tomu bili vodeći. Potukli smo sve rekorde otvorivši posve novi vrtićki objekt, od ideje, preko projekta do realizacije, za svega osam mjeseci. Naši poduzetnici su zbrinuti u privremenom Centru novog života, za očuvanje i unaprjeđenje poslovanja 115 milijuna kuna bespovratnih sredstava podijeljeno je poduzetnicima i obrtnicima. Pred otvorenjem je posve nova I. osnovna škola, a radi se i na novoj Srednjoj školi. U sljedećoj godini otvaramo Centar za mlade, a bit će dovršen i Hrvatski dom. Obnavljaju se i crkve, a usporedo je sanirano preko 2100 manje oštećenih objekata, izgrađeno 39 zamjenskih obiteljskih kuća, a preko Sisačko-moslavačke županije i 57 drvenih kuća. Radi se na objektu Doma zdravlja, Gradska uprava će se po opremanju vratiti u svoje izvorne prostore. Osmijeh se itekako vratio na petrinjske ulice. Puno je zaslužnih za to…

Obilježavajući ovu, treću obljetnicu, okupit ćemo se 29. prosinca u 12 sati na Mostu volontera u Petrinji te ćemo u koloni operativnih snaga, branitelja i svih onih voljnih s nama prohodati u tišini i sjećanju na bol, strah, razaranje, a nažalost i žrtve, do Trga hrvatskih branitelja. Radi se o mimohodu u kojem su dobrodošli svi, a posebno oni koji su nam pomagali, naši volonteri i donatori, svi ljudi dobrog srca. Pridružite nam se. Na Trgu hrvatskih branitelja okupljeni će se moći okrijepiti kuhanim grahom, koji će nas vratiti u vrijeme potresa i jela koje je uvelike obilježilo te dane.

Pred nama je i dalje veliki posao, koji ne staje samo s obnovljenim objektima, pa i onim posve novim, poput Veteranskog centra koji smo ove godine dobili u Petrinji. Pred nama je i revitalizacija. Desetljećima čekamo Petrinjsku obilaznicu, to je ono što nam treba, a naše gospodarstvo, građani, pa i Hrvatska vojska u Petrinji trebaju obnovu željezničke veze. Za nas su to monumentalno važni projekti i ne samo za Petrinju nego za čitav kraj. Zahvaljujem se Vladi Republike Hrvatske, kontinuirano imamo potporu, osim što znamo kako imamo potporu predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića, s nama su gotovo svakodnevno u posjeti, pozivima, potpredsjednici Vlade, Tomo Medved i Branko Bačić, ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek, kao i drugi ministri. Župan Ivan Celjak radi jednako.

Prošle godine pozvala sam naše stradalnike da u najvećoj mogućoj mjeri koriste mogućnost samoobnove koja je danas dodatno olakšana, i omogućuje isplatu sredstava unaprijed od strane Državnog proračuna. Veliki broj je onih koji su iskoristili i koriste tu mogućnost i to je pomoglo rasterećenju organizirane obnove od strane države.

Ove godine, molim građevinski sektor, sve one koji imaju mogućnost rada na obnovi da se javljaju na pozive, participiraju u obnovi. Brojni su pozivi na koje nema prijava. Obnova bi bila u nekoliko puta većem obuhvatu kada bi bilo dovoljno zainteresiranih tvrtki. Svi smo u stalnom kontaktu sa strukovnim udruženjima, ali ako molim da se iz ovog pisma nešto naglasi, onda je to kako su doista dobrodošli svi koji mogu raditi na obnovi. Radi se o poslovima koji imaju adekvatnu cijenu, ali nažalost ponekad ne i zainteresirane izvođače. Danas u najvećoj mjeri o građevinskim izvođačima ovisi koliko dugo će trajati obnova.

‘Talijanska Petrinja’ Amatrice, pretrpjela je jednako snažan potres, a nakon sedam godina i dalje je tamošnjih 14.000 obitelji koje čekaju obnovu svog doma. Ljetos je talijanska premijerka Giorgia Meloni obećala ubrzanje obnove. Od prije gotovo tri godine, počela sam aktivno pratiti sve dobre i loše strane obnove u Italiji. Čitavim tijekom, predlagala sam rješenja koja bi nam pomogla, ali iskustva koja proizlaze iz tuđih dobrih i loših iskustava. Uvjerena sam kako ćemo već na sljedeću obljetnicu razgovarati o jasno vidljivom kraju obnove. Zato nam treba svaka građevinska ruka, tvrtka, inženjer, nadzornik, svi koji mogu usmjeriti angažman. Zato, ovo otvoreno pismo završavam, s velikom zahvalom svima koji rade na obnovi, ostanite tu i nakon završetka trenutačnih projekata, a pozivam i sve druge s raspoloživim kapacitetima. Mi vas trebamo!”

Gradonačelnica Grada Petrinje, zastupnica u Hrvatskom saboru

Magdalena Komes

Više vijesti

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Petrinja

U subotu, 20. travnja u Zadru je održan 42. Državni turnir u organizaciji Saveza mažoretkinja i pom pon timova Hrvatske (SMPTH). To je ujedno...

Petrinja

Od građevinskog otpada, prazne ambalaže, odjeće pa do pelena… nema čega nije bilo, no složne ruke hrvatskih šumara te djelatnika Ekološkog centra Vrata Zrinske...

OBNOVA

Zgrada u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda 2-10 u Sisku sa oko 145 stanova najveći je objekt oštećen u petrinjskom potresu potresu, a prvi nalazi...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.