Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

Simbol petrinjske glazbene kulture, Glazbeni paviljon, u potpunosti obnovljen zasjao novim sjajem

Na Strossmayerovom šetalištu nastupom Gradske limene glazbe Petrinja svečano je u nedjelju otvoren obnovljeni Glazbeni paviljon.

Inače, paviljonska konstrukcija prefabricirana je montažna konstrukcija iz lijevanog željeza. Izradila ju je bečka tvrtka Waagner, a kupljena je 1891. godine na zagrebačkoj gospodarskoj izložbi, gdje je bila izložena kao eksponat. 

Prvi koncert Gradske glazbe u novoizgrađenom paviljonu na Šetalištu održan je 26. lipnja 1892. godine. Potom je paviljon stradao u Domovinskom ratu, radove obnove nakon tog stradanja provela je tvrtka „Radoš“, a paviljon je svečano otvoren 2002. godine, također uz nastup Gradske limene glazbe.

Krajem 2020. godine, u katastrofalnom potresu stradali su njegovi temelji, željezna konstrukcija bila je oštećena i prije potresa, a sada je u potpunosti obnovljen. Oko njega, umjesto dosadašnjeg asfalta, postavljene su granitne ploče.

Izvođač radova sanacije i obnove je FERRUM, obrt za restauraciju, popravak i održavanje predmeta od metala. Ukupna vrijednost radova sanacije i obnove je 246.814,45 eura, od čega je Ministarstvo kulture i medija sufinanciralo 79.633,68 eura, a Grad Petrinja 167.180,77 eura.

„Zaista ovih godina radimo na obnovi kulturne baštine, ali ono što je zanimljivo jest činjenica da Petrinja ima i bogatu kulturnu nematerijalnu baštinu pa smo tako sinoć u Etnografskom muzeju u Zagrebu predstavili FA „Petrinjčicu“ i Petrinjske betlemaše. Dakle, razmišljamo o svim segmentima obnove i nadogradnje materijalne i nematerijalne baštine i bogatstva. A to naše bogatstvo moramo i čuvati. Tako će nadzorna kamera štiti paviljon, ali i cijeli park . Na zadnjoj sjednici Gradsko vijeće Grada Petrinje donijelo je odluku o dozvoli za snimanje javnih površina. U slučaju bilo kakvih prekršajnih ili kaznenih djela u parku, uključit će se i policija“, rekla je petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes.

Glazbeni paviljon ponovno postaje najljepša koncertna pozornica na otvorenom.

„Paviljon je simbol našeg parka, Petrinjci su emotivno vezani za njega, generacije djece su odrastale igrajući se u njemu, ali je primarno glazbeni paviljon. Tako da se veselimo svim nastupima ovdje i nas, Gradske limene glazbe, ali i svih drugih. Danas je bilo dosta izazovno svirati, temperatura je niska, no utvrdili smo kako je akustika čak i bolja nego prije, što nam se jako svidjelo. U razgovoru s maestrom Kapovićem nakon današnjeg koncerta, došli smo i na ideju da ne bi bilo loše koncertom obilježiti i taj 26. lipnja, datum kada je Glazbeni paviljon daleke 1892. godine prvi put otvorila Gradska glazba“, rekao je predsjednik Gradske limene glazbe Petrinja Tomislav Komes.

I Petrinjci se nadaju da više neće biti novih svečanosti otvaranja paviljona, a koliko im je značajan potvrđuje činjenica da su se okupili bez obzira na kišu i hladnoću,te pokazali pokazali da su zaljubljenici u kulturu, glazbu, svoj park i svoj grad kojem se sada, obnovom Glazbenog paviljona , malo po malo vraća stari, ali obnovljeni sjaj.

Više vijesti

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Petrinja

U subotu, 20. travnja u Zadru je održan 42. Državni turnir u organizaciji Saveza mažoretkinja i pom pon timova Hrvatske (SMPTH). To je ujedno...

Petrinja

Od građevinskog otpada, prazne ambalaže, odjeće pa do pelena… nema čega nije bilo, no složne ruke hrvatskih šumara te djelatnika Ekološkog centra Vrata Zrinske...

OBNOVA

Zgrada u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda 2-10 u Sisku sa oko 145 stanova najveći je objekt oštećen u petrinjskom potresu potresu, a prvi nalazi...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.