Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Do kraja 2026. godine tri nova dječja vrtića u Kutini

U posljednjih nekoliko godina značajnije se ulaže u predškolski odgoj i obrazovanje na području Grada Kutine. Naime, pored  dosad uređena 4 dodatna prostora za jasličke skupine, biti će izgrađen i novi dječji vrtić u Kutini te područni dječji vrtići u Repušnici i Kutinskoj Slatini.

Dječji vrtić u Kutini će obuhvatiti 8 dnevnih boravaka za ukupno 136 djece (5 dnevnih boravaka za vrtićke skupine i 3 dnevna boravka za jasličke skupine) sa svim potrebnim pratećim prostorijama te je u tijeku priprema javne nabave za izvođenjem radova.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta izgradnje vrtića u Kutini je 1,5 mil eura te su osigurana  sredstva EU od 1.452.520,00 € koja će biti utrošena u spomenuto.

U Kutinskoj Slatini će se izgraditi i opremiti vrtić s  2 dnevna boravka za ukupno 32 djece (1 dnevni boravak vrtićke skupine i 1 dnevni boravak jasličke skupine).  Za spomenuto je izrađena projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola te se uskoro očekuje provedba javne nabave za izvođenje radova i izgradnja te opremanje vrtića. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 0,9 mil. € te ga sufinancira Europska unija u iznosu od 363.129,60 €. Na samom zapadu grada, u Repušnici se planira izgraditi i opremiti područni vrtić u Repušnici koji će obuhvatiti 2 dnevna boravka za ukupno cca 32 djece. U tijeku je izrada idejnog projekta, a ukupna procijenjena vrijednost projekta je 0,9 mil. €.  

S obzirom na rokove javne nabave i izvođenja radova prvenstveno, očekuje se završetak radova na spomenutim vrtićima do kraja 2026. godina.

Pored toga, ne smije se zanemariti ni zabavni aspekt dječjih vrtića, odnosno dječja igrališta. U Kutini je izgrađeno i opremljeno pametno dječje igralište koje implementira pametna rješenja prihvatljiva za okoliš koja će dodatno poticati na tjelesnu aktivnost u svrhu poboljšanja motoričkih sposobnosti te pozitivno utjecati na razvoj i ekološku svijest vrtićanaca kao što je npr. implementacija raznih aplikacija u svrhu praćenja postignutih rezultata na igralima, proizvodnja električne energije prilikom korištenja igrala i slično. Projekt je sufinanciran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od 23.047,05 €, a ukupna vrijednost projekta je 0,1 m €.

Isto tako, uređena su i opremljena dječja igrališta Maslačak i Neven što je značajno doprinijelo poboljšanju motoričkih sposobnosti djece, sigurnosti djece na igralištu te ugodnom boravku i kvaliteti rada djece i zaposlenika. Uređenja igrališta iznosila su 0,3 mil. €., dok je projektsufinanciran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od 105.317,29 €.

Projektom je izgrađeno i opremljeno i dječje igralište u Kutinskoj Slatini. Dječje igralište se sastoji od platforme za igru koja uključuje mreže za penjanje, tobogane, lijane, ljuljačke, klackalica, trampolin i žičaru ˝zip line˝, vrijednosti 0,07 mil. €, od čega su sredstva Europske unije u iznosu od 47.242,69 €.

Kutinski vrtić uključuje se u razne projekte, poput projekt Hrvatskog Crvenog križa „Siguran vrtić – sigurno dijete“ čiji je cilj razvijati sposobnost djeteta da zaštiti sebe i potraži pomoć od relevantnih službi u izvanrednim situacijama. Uključili su se i u međunarodni projekt „Naša mala knjižnica“ koji je  usmjeren je na promicanje čitanja među djecom vrtićke i školske dobi, te već standardno projektu Rescur kojemu je cilj razvoj dječje otpornosti i NTC sustav učenja. Uz suradnju sa kutinskim ustanovama i udrugama, sudjeluju i u brojnim aktivnostima i manifestacijama na području Grada Kutine tijekom cijele godine na radost svih uključenih.

Potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora 1.1.2023. godine plaće zaposlenika DV Kutina usklađene su s člankom 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju tj. sukladne su plaćama zaposlenika u školama. U skladu s tim, naviše su narasle plaće odgojiteljima i stručnim suradnicima i to oko 35%. 

„Kapacitet Dječjeg vrtića Kutina iznosi oko 630 djece u redovnom programu. Dugi niz godina na listi čekanja nalaze se djeca koja su jasličke dobi (u drugoj godini), a ove godine ostalo nam je na listi čekanja 41 dijete, a od toga je 23 djece koja imaju 12 i više bodova tj. oba roditelja su im zaposlena. Nemogućnost smještaja djece u vrtić za zaposlene roditelje je jako veliki problem jer se moraju vratiti na posao, a nema im tko skrbiti za djecu. Završetkom novog dječjeg vrtića  u Kutini i izgradnjom vrtića u Kutinskoj slatini i Repušnici Grad Kutina riješit će problem roditelja u Gradu te će se uspjeti smjestiti sva djeca čiji su roditelji zaposleni“, poručio je gradonačelnik Zlatko Babić.

Više vijesti

Martinska Ves

Pri kraju je izgradnja prvog dječjeg vrtića na području općine Martinska Ves. Tako je u Strelečkom podignuta konstrukcija objekta, postavljeno je krovište i stolarija,...

VIJESTI

U Rimu, 13. svibnja 2016., svečano je otvoren proces za proglašenje blaženim i svetim brata Ivana Bonifacija Pavletića, rodom iz Zbjegovače, današnja župa Ilova....

KULTURA

Prema odluci stručnog povjerenstva, a koja je obrazložena na Okruglom stolu nakon održane 41. Smotre folklora Moslavine, na Županijskoj smotri u Martinskoj Vesi, 8....

Kutina

U Srednjoj školi Tina Ujevića kutinski gradonačelnik Zlatko Babić i ravnatelj Saša Sambolek potpisali su Ugovor o financiranju smještaja učenika i njihovih mentora koji...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.