Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

FOTO | Početak radova na izgradnji šest višestambenih zgrada u Sisku

Polaganjem kamena temeljca u Capraškoj ulici u Sisku, danas je obilježen početak radova izgradnje prvih 6 od ukupno 20 višestambenih zgrada koje će se graditi na području grada Siska.

Uz župana Ivana Celjaka, kamen temeljac položili su potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, državni tajnik Domagoj Orlić te direktor APN-a Dragan Hristov.

Župan Ivan Celjak tom se prilikom prisjetio kako je, postavši županom, razmišljao na koji način najbolje iskoristiti ovaj prostor na kojem se nekada davno nalazila zgrada Doma za maloljetne osobe.

Razmatrali smo ovdje izgraditi Dom za starije osobe Sisak. Međutim, pronašli smo bolju lokaciju u dvorištu ambulante Doma zdravlja SMŽ u Capragu u blizini ljekarne i ambulante. Kada je dužnost ministra preuzeo Branko Bačić razgovarali smo s njim kako razvijati našu županiju. Njegov najbliži suradnik postao je naš Siščanin Domagoj Orlić, a ubrzo je donesen i novi Zakon o obnovi kojim je omogućena izgradnja višestambenih zgrada i na području grada Siska”, rekao je župan Celjak.

Temelj demografske obnove Sisačko-moslavačke županije

Vrijednost investicije izgradnje 6 zgrada sa 114 stanova u Capraškoj ulici iznosi 17,5 milijuna EUR s PDV-om. Ove zgrade su, kako je naglasio župan, temelj demografske obnove naše županije.

Ovo je prvih 6 od ukupno 20 zgrada sa po 19 stanova koje će se graditi u Sisku što znači da ćemo u Sisku za otprilike 2 godine imati čak 380 novih stanova. Na području cijele Sisačko-moslavačke županije bit će izgrađeno 36 novih zgrada. Prvenstveno, one će služiti našim sugrađanima koji su izgubili svoje domove u potresu, a nakon što prestane takva potreba ovim stanovima ćemo raspolagati putem programa stambenog zbrinjavanja mladih obitelji. Ovi stanovi će se koristiti i kao kadrovski stanovi. Posebno bih istaknuo lokaciju u Vinogradskoj ulici, iznad zgrade nove interne, gdje očekujemo da će te stanove u budućnosti koristiti naši liječnici”, rekao je župan.

Novim Zakonom o obnovi omogućena izgradnja višestambenih zgrada i u gradu Sisku

I potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić također je istaknuo kako izgradnju višestambenih zgrada, do donošenja novog Zakona o obnovi, nije bilo moguće realizirati na području grada Siska iako je i Sisak, kako je rekao Bačić, jednako stradao u potresu kao Petrinja, Glina i ostatak Banovine.

Stoga smo na poticaj i inicijativu župana Celjaka, novim Zakonom o obnovi predvidjeli mogućnost izgradnje ovakvih zgrada i izvan područja posebne državne skrbi. U svega 7 do 8 mjeseci od ideje, danas polažemo kamen temeljac za prvih 6 zgrada. Trebalo je prostor očistiti, ishoditi dokumentaciju i provesti javnu nabavu. Cijela investicija izgradnje 36 zgrada na području cijele županije iznosi 100 milijuna eura. Stvaramo uvjete za demografsku revitalizaciju. Uvjeren sam da pružamo mogućnost mladim ljudima za kvalitetan život”,  rekao je ministar Bačić.

Predsjednik APN-a Dragan Hristov podsjetio je kako se projekt izgradnje višestambenih zgrada realizira temeljem odluke Vlade RH te je izrazio zadovoljstvo što će za godinu dana 114 sisačkih obitelji na ovoj lokaciji pronaći svoj novi dom.

Inače, ovo je najveće ulaganje u povećanje stambenog fonda na području županije koji će se povećati za 36 novih višestambenih zgrada, odnosno 666 novih stanova, a sve zahvaljujući dobroj suradnji Sisačko-moslavačke županije i Vlade RH.

Više vijesti

VIJESTI

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO) svakog 28. travnja u godini obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja pri...

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.