Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

FOTO | Svečano je otvoren Dom za starije osobe u Kutini

Svečano je otvoren županijski Dom za starije osobe u Kutini. Prvi korisnici već su se uselili u Dom koji može primiti 45 korisnika u 8 jednokrevetnih, 17 dvokrevetnih i 1 trokrevetnoj sobi, a u narednih nekoliko dana Dom će u potpunosti biti popunjen korisnicima s područja Moslavine.

Otvaranje Doma za starije osobe u Kutini najznačajniji je projekt Sisačko-moslavačke županije u Moslavini u posljednjih 30 godina, a pokrenut je inicijativom sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka.

Radovi prenamjene zgrade Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije za potrebe Doma za starije osobe u Kutini investicija je financirana iz županijskog proračuna. Vrijednost investicije je oko 2 milijuna eura i ovo je najveći projekt kojega je Sisačko-moslavačka županija u posljednje 2 godine financirala iz vlastitog proračuna. Sve projekte koje provodimo na području Siska i Banovine financiraju se putem Fonda solidarnosti ili iz nacionalnog proračuna, a ovo je najveća županijska investicija u posljednje dvije godine na području Sisačko-moslavačke županije“, izjavio je župan Celjak.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je naglasio kako je posebno ponosan upravo na projekt Doma za starije osobe u Kutini.

Bilo je vrlo izazovno uklopiti realizaciju Doma u Kutini, dok istovremeno obnavljamo drugu stranu županije, odnosno potresom pogođenu Banovinu. Cijena izgradnje i opremanja ovog Doma je oko 2 milijuna €, što je vrlo velika vrijednost. Međutim, ta se vrijednost ne može usporediti s onime što će dobiti naši sugrađani starije životne dobi. Uvijek moramo znati da govorimo o ljudima koji su nas podigli, othranili, vodili kroz život i sada je vrijeme da mi njima to vratimo i osiguramo im najkvalitetniji život u zlatnim godinama“, rekao je župan Celjak.

Dom za starije osobe u Kutini uskoro će pružati i uslugu dnevnog boravka za sve one starije sugrađane koji nisu smješteni u Domu, ali žele koristiti uslugu prehrane ili dolaziti na druženja.

Osim Doma u Kutini, pokrenuta je realizacija proširenja kapaciteta domova na području čitave županije.

U Sisku je kupljena jedna nekretnina čime će kapacitet Doma u Sisku biti povećan za 75 korisnika. Na području Petrinje kupljena je jedna zgrada koja također znači proširenje kapaciteta. U Glini je obnovljen Dom za starije osobe, vraćeni su korisnici, a kapacitet je povećan sa 79 na 105 korisnika.

Županijska naselja u Glini (74 kuće), Petrinji (57 kuća) i Sisku gdje je postavljeno 27 od 35 kuća, u prvoj fazi poslužit će smještaju sugrađana koji su ostali bez domova u potresu, a kad se oni vrate u svoje domove, županija će raspolagati najsuvremenijim naseljima za starije osobe u Hrvatskoj. U ovim će kućama biti osigurana skrb 24 sata dnevno. Osim u Sisku, Petrinji i Glini, krećemo s izgradnjom i 25 kuća u Kutini, a 5 od tih kuća će biti potpuno prilagođene potrebama osoba s invaliditetom“, naglasio je župan Celjak.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića čestitao je županu Celjaku na još jednom realiziranom projektu za naše starije osobe, koji jamči njihovu sigurnost u budućnosti. Istaknuo je da se u riječima rođenih Kutinjana, koji su bili smješteni u domovima za starije izvan Kutine, osjeti sreća što su dobili priliku vratiti se u svoj zavičaj i svoju starost provesti u poznatom okruženju sa sebi bliskim ljudima.

I gradonačelnik Kutine Zlatko Babić naglasio je kako je Kutina deset do petnaest godina čekala na ovakvu ustanovu.

Svi su gradski vijećnici bili zainteresirani za to, a posebno umirovljeničke udruge. Mnogi su pričali i planirali, ali tek dolaskom Ivana Celjaka na čelo Županije, on i njegov tim našli su snage i mogućnosti da realiziraju projekt unatoč svim poteškoćama i kriznim situacijama koje su zadnjih godina pogodile Sisačko-moslavačku županiju“, rekao je Babić.

Ravnateljica Doma za starije osobe Sisak Ružica Čakširan je rekla kako je Moslavina, grad Kutina i ovaj dio naše Sisačko-moslavačke županije, uistinu dugo čekao ovakvu ustanovu. „Zahvaljujući Županiji, prije svega zahvaljujući silnoj energiji župana Ivana Celjaka, koji je inzistirao na ulaganju što većih napora u rad, radilo se brzo i dobro, kako bi bilo moguće otvoriti ovu ustanovu. Mi ćemo se truditi da svi korisnici budu zadovoljni i o njima ćemo zaista dobro brinuti“, rekla je ravnateljica Čakširan.

Danas je u Domu za starije osobe u Kutini bilo posebno veselo i svečano, ne samo zbog otvorenja, već i zbog rođendana korisnika Vinka Cvitaša koji je danas proslavio 87. rođendan, a rođendanskim čestitkama pridružili su novi korisnici, ali i brojni gosti. Bolje rođendansko slavlje nije mogao poželjeti.

NOVI SADRŽAJI I JEDINSTVENA ULAGANJA ZA UMIROVLJENIKE U HRVATSKOJ

Tijekom 2023. godine Sisačko-moslavačka županija završila je obnovu svojih domova za starije osobe u Sisku i Glini. Bilo je ovo ujedno i prvo značajno ulaganje u obnovu Doma u Sisku od njegova otvorenja.

Obnova objekata koje provodi Sisačko-moslavačka županija donosi nove sadržaje, vrijednosti i prostore pa je tako obnovom proširen kapacitet Doma za starije osobe Glina, a nova dodana vrijednost ovoj ustanovi bit će Odjel za Alzheimer i ostale demencije koji će biti ustrojen u ovom Domu.

Za naše sugrađane starije životne dobi, Sisačko-moslavačka županija organizira i Dan umirovljenika SMŽ te Sportske susrete umirovljenika s ciljem povezivanja i zajedničkog druženja svih umirovljenika s područja županije. Također, putem javnih natječaja za financiranje programa i projekata sredstvima iz županijskog proračuna, Županija kontinuirano podržava rad i aktivnosti umirovljeničkih udruga.

Više vijesti

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Sisak

Predstavljanje knjige Valentina Ćorića „In vino libertas – Autobiografski zapisi iz Haaga“, održano je u četvrtak, 25. travnja u Dvorani „Juran i Sofija“ u...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.