Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 obilježava se 11. veljače

Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 obilježava se 11. veljače.

Vijeće Europskih zajednica je 29. srpnja 1991. godine donijelo Odluku o ustanovljenju jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, koji sve hitne službe integrira u jedinstveni sustav.

Predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europe su 11. veljače 2009. godine potpisali tripartitnu deklaraciju kojom je 11. veljače ustanovljen kao Dan europskog broja 112.

Besplatnim pozivom na broj 112 u bilo kojoj državi članici Europske unije možete zatražiti pomoć hitnih službi (policije, vatrogasaca, hitne medicinske službe). Broj 112, trenutno je jedini hitan broj u devet europskih država: Danskoj, Estoniji, Finskoj, Litvi, Malti, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj i Švedskoj. Izvan Unije broj 112 koristi još 11 država u Europi i svijetu, kao jedini hitan broj ili uz druge nacionalne hitne brojeve.

Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Republici Hrvatskoj uveden je 11. veljače 2005. godine.

Sustav 112 u Republici Hrvatskoj djeluje unutar Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova i neprekidno osigurava zaprimanje dojava na jedinstveni europski broj za hitne službe 112 putem telefona, SMS poruka i e-poziva iz vozila.

Sustav 112 u Republici Hrvatskoj čini dvadeset županijskih centara 112 koji zaprimaju hitne pozive i djeluju kao jedinstveni operativno-komunikacijski centri za sve vrste hitnih situacija.

Ravnateljstvo civilne zaštite i ove godine obilježava Dan europskog broja 112 u Republici Hrvatskoj rekreativnim trčanjem građana i pripadnika hitnih službi u Slavonskom Brodu, koje se i zadnjih 13 godina održavalo u Slavonskom Brodu, uz potporu Brodsko-posavske županije.

Kao i prije dvije godine, kada je obilježavanje Dana europskog broja 112 imalo i humanitarni karakter, pri čemu je Brodsko-posavska županija u sklopu virtualne donacijske utrke pod nazivom „112 za Petrinju“, donirala 21.600,00 kuna, i ovogodišnje obilježavanje imat će humanitarni karakter.

Naime, Hrvatska udruga za bolesti štitnjače, na čelu s počasnim predsjednikom akademikom Zvonkom Kusićem, predsjednikom Odbora prof. dr. sc. Dragom Prgometom i predsjednicom Vericom Mešić, pokreće humanitarnu akciju „Korak po Korak Zajedno“. Prikupljenim sredstvima bi se nabavio uređaj za ultrazvučnu dijagnostiku za Petrinju.

Akcija će započeti 10. veljače 2024. simboličkim startom tradicionalnog rekreativnog trčanja građana i pripadnika hitnih službi u 11 sati i 2 minute u Slavonskom Brodu (početak humanitarne akcije je u 10,30 sati kod Sportske dvorane „Vijuš“), a završiti u svibnju hodnjom članova Hrvatske udruge za bolesti štitnjače od Zagreba do Petrinje.

Dan europskog broja 112 – Preuzmite brošuru

Više vijesti

SMŽ

Jedna od 36 višestambenih zgrada koje se grade na području Sisačko-moslavačke županije, nalazit će se i u Sunji u Ulici branitelja Sunje gdje je...

Jasenovac

U Jasenovcu je potpisana povelja i položen kamen temeljac, te tako označen početak realizacije izuzetno važnog projekta, izgradnje višestambene zgrade sa 19 stanova. Ova...

Kutina

U Kutini je danas položen kamen temeljac za izgradnju višestambene zgrade za stambeno zbrinjavanje stradalnika potresa kojem su prisustvovali i potpredsjednik Vlade Branko Bačić,...

Petrinja

Proteklog vikenda u Planinarskom domu Matija Filjak, Hrvatsko planinarsko društvo Zrin Petrinja održalo je svoju godišnju Izvještajnu skupštinu. Kristina Suppe, predsjednica HDP-a Zrin Petrinja...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.