Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

FOTO | Biskup Košić predvodio misno slavlje u Međugorju

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju, 25. veljače u crkvi sv. Jakova u Međugorju misno slavlje u zajedništvu s apostolski vizitatorom nadbiskupom Aldom Cavallijem, međugorskim župnikom fra Zvonimirom Pavičićem i više svećenika. Ovo slavlje održano je na završetku duhovnih vježbi za vjeroučitelje i djelatnike Sisačke biskupije koje je od 23. do 25. ožujka predvodio vlč. Josip Radić.

U homiliji biskup Košić je rekao kako je danas u Božjoj Riječi naviješten susret s Bogom koji se događao, a i danas često događa na svetim brdima.

„Imamo Abrahama u prvom čitanju iz Knjige Postanka koji ide na brdo Moriju jer ga Bog tamo šalje da prikaže žrtvu. On ne zna kako će to biti i što će se tu dogoditi jer nema neko janje koje bi prikazao Bogu, ali ide sa svojim sinom Izakom, poslušan Božjoj riječi. U Evanđelju vidimo Isusa da se penje na brdo Tabor gdje se preobrazio pred svojim učenicima Petrom, Ivanom i Jakovom, a tu su bili i starozavjetni predstavnici Mojsije i Ilija. Mi imamo i tu na ovome mjestu dva sveta brda na koja hodočasnici rado odlaze da se susretnu s Bogom u molitvi. Možda bismo još trebali spomenuti ono najvažnije brdo, a to je Kalvarija, gdje je Krist dao svoj život na križu za nas. Ta Kalvarija označava upravo tu najveću moguću ljubav jer je tu žrtvovan sam Sin Božji. Kao što kaže sv. Pavao u poslanici Rimljanima da je Bog žrtvovao svoga Sina, dakle nije poštedio svoga Sina jedinorođenca nego ga je za sve nas predao, dok na primjeru Abrahama imamo da je Bog poštedio Abrahamovog sina Izaka“, rekao je biskup.

U nastavku biskup je pojasnio kako postoje tri slučaja gdje Abraham biva stavljen na kušnju i svaki put on je povjerovao.

„Prvo, kada mu Bog kaže da ide iz svoga zavičaja i on odlazi u nepoznato u zemlju koju mu Bog pokazuje. Tu je poslušan. Također, kada mu Bog pri sklapanju saveza obećava da će od njega učiniti veliko potomstvo, velik narod. Iako je bio starac i žena mu isto tako stara i nerotkinja, ali Poslanica Hebrejima kaže: I povjerova Abraham i to mu se uračuna u pravednost. Dakle, on je Bogu vjerovao, makar je izgledalo nemoguće. Bog zapravo čini upravo ono što je nemoguće i to se pokazalo i u slučaju žrtvovanja sina Izaka. Tu na brdu Abraham već podiže ruku na svog sina, ali anđeo to sprječava te mu govori kako vidi da se Boga boji jer mu nije uskratio ni sina jedinca. U tom sinu jedincu Abrahamu je sve blago, radost i bogatstvo njegova života, ali ako Bog traži i ono najmilije žrtvovati, on će to učiniti“, rekao je biskup dodavši kako je upravo zbog te poslušnosti i vjere Bog obećao Abrahamu da će učiniti njegovo potomstvo brojnim poput zvijezda na nebu i pijeska na obali morskoj.

Na kraju progovorivši o Mariji biskup je između ostalog poručio kako je ona naša duhovna Majka.

„Ona je majka naše vjere, kako je vole nazivati oni koji se bave Marijologijom, jer je doista, kao Abraham u Starom zavjetu, u Novom zavjetu izvršavala neočekivane Božje pozive. Mogli bismo reći da ono što se činilo nemoguće, ona je prihvaćala. Zašto? Jer je to od Boga dolazilo! Njoj se činilo nemoguće kako će ona biti majka kad je djevica, da će roditi Spasitelja svijeta…. Ali ipak je rekla Neka mi bude po tvojoj riječi. Ona se, pokorila, bila je poslušna, vjerovala je Bogu. I kada je to gotovo nemoguće, kada se čini da je apsurdno, tada treba Bogu sebe predati i vjerovati u Božju riječ“, rekao je biskup.

Na kraju mise okupljene je pozdravio međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić koji se zahvalio biskupu Vladi što je predslavio ovo slavlje. On mu je zatim kao dar za 25 godina biskupstva uručio prigodni poklon, sliku Bogorodice s Djetetom, kako je rekao, trajnu uspomenu na ovo mjesto i drage mu ljude. (SV)

Više vijesti

SMŽ

U organizaciji Općine Majur, a povodom Međunarodnog dana vune, u subotu, 13. travnja održan je II. Festival vune u Woonko – Centru vune u...

Sisak

Sisački biskup Vlado Košić krstit će u nedjelju, 21. travnja u 12 sati u župnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage u Popovači, peto dijete obitelji...

SMŽ

Radionice, glazbeni nastupi, povijesna uprizorenja, kulturna i sportska događanja samo su dio onoga što vas očekuje u Parku prirode Lonjsko polje u 2024. godini

EMISIJE

U ovotjednoj emisiji Srijedište ugostili smo direktoricu županijske Turističke zajednice, Ivanu Plavec. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h na 91.7 i 97.6 MHz...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.