Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

FOTO | Petrinja: Održana svečana primopredaja I. osnovne škole, simbola prijateljstva između Hrvatske i Mađarske

Učenici I. osnovne škole u Petrinji, njih 349, u svojoj su novoizgrađenoj školi od početka drugog polugodišta, a jučer je održana njena svečana primopredaja. Projekt izgradnje nove osnovne škole vrijedan je više od 22 milijuna eura, a škola je izgrađena donacijom Mađarske, posredstvom Mađarske ekumenske humanitarne organizacije te uz podršku Vlade RH, Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje. Svečanoj primopredaji danas je, uz ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, nazočio i mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto.

Ravnatelj I. osnovne škole Petrinja Robert Groza rekao je kako su svi izrazito sretni što su nakon tri godine „u gostima“, napokon u svojoj zgradi.

„Škole i školstvo su u Petrinji oduvijek bili važne. Petrinja je između ostaloga, grad učitelja. Prva škola u Petrinji spominje se već 1700. godine. Mi u I. osnovnoj, uvijek smo se voljeli pohvaliti činjenicom da je naša stara školska zgrada izgrađena davne 1862. godine. Od 1862. godine do 2020. godine, u njoj se čulo školsko zvono. Nažalost, u prosincu 2020. godine to se promijenilo. Nakon više od 150 godina naša škola je teško oštećena i u njoj se više nije mogao odvijati nastavni proces“, kazao je, između ostaloga, Groza zahvalivši svima koji su sudjelovali u procesu izgradnje škole.

Svima je zahvalila i saborska zastupnica i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, a posebice Mađarskoj na ovoj hvalevrijednoj donaciji.

„Naša povijesna povezanost Hrvatske i Mađarske ostaje velika tema za povjesničare u obje zemlje. Naša današnja povezanost tema je za sve nas koji obnašamo dužnosti. Škola će biti živi prekrasni spomenik, ali i institucija kroz koju će naši mladi, naša budućnost u istoj svjedočiti vezama. Mi nismo samo susjedi, mi smo danas saveznici, a po meni prije svega prijatelji. Neka živi naše prijateljstvo i neka bude što više nas koji na njemu radimo, te još više projekata poput ovoga. Ova škola dio je jedne nove Petrinje, dio izgradnje grada kakav su moji sugrađani željeli i sanjali desetljećima iza nas. Doista stvaramo ovdje bolji grad, a pritom mu jačamo prijateljstva, pa i ona međunarodna“, rekla je Komes.

Zamjenik župana Mihael Jurić je izrazio zadovoljstvo što danas možemo svjedočiti službenom otvorenju škole.

„Sisačko-moslavačka županija, kao institucija koja je nadležna za obrazovanje na svom području, nakon potresa obnovila je 18 škola na području cijele županije, a ovdje na području Petrinje obnovljeno je šest školskih objekata i izgrađene su, zajedno s ovom, tri nove škole. Također, mi kao Sisačko-moslavačka županija sa oko 700 tisuća eura sudjelujemo u opremanju ove školske zgrade“, kazao je Jurić.

Ministar znanosti i obrazovanja Radova Fuchs također je zahvalio Mađarskoj na donaciji te dodao kako je ova škola bila potrebna Petrinji.

„Odnosi između Hrvatske i Mađarske, kada govorimo o obrazovanju kao takvom, su jako dobri, a ako još spomenemo i obrazovanje pripadnika nacionalnih manjina kako mađarskih u Hrvatskoj, tako i hrvatskih u Mađarskoj, onda odnosi na toj relaciji mogu biti za primjer drugim zemljama, ne samo unutar EU, nego i u svijetu, kako se cijeni, potpomaže nacionalna manjina kao sastavni dio jednoga društva. To je utemeljeno i u ovoj zgradi danas ovdje. Nadam se da će se to prijateljstvo i ta suradnja nastaviti između škola. Ja vjerujem da bi neka škola u Mađarskoj bila dobar partner u jednoj trajnoj suradnji i kada mi napustimo ovu zgradu i kada ovdje zavladaju samo učenici za koje je ova zgrada i napravljena“, kazao je, između ostaloga, ministar.

Obratio se i Peter Szijjarto, mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine.

„Za Mađarsku nije bilo upitno da pomognemo. Mi pružamo pomoć bez obzira na međusobne odnose. Imali ste velike gubitke nakon potresa. Naša Vlada, tvrtke, religijske organizacije odmah su priskočile u pomoć nakon potresa. Ne možemo dozvoliti da jedna prirodna katastrofa oduzme našu budućnost, posebno budućnost naše djece. Gotovo 10 milijardi forinti uložili smo nakon potresa na ovo područje. Želim da ova škola stoji kao simbol prijateljstva Hrvatske i Mađarske“, rekao je Szijjarto.

Nova školska zgrada prostire se na 5500 četvornih metara s 20 suvremeno opremljenih učionica. Uz školu, izgrađena je i sportska dvorana od 1500 metara četvornih te vanjski odgojno-sportski sadržaji.

Od početka izgradnje (2022. godine) I. osnovna škola simbol je obnove i opstojnosti života u Petrinji te simbol prijateljstva i suradnje Hrvatske i Mađarske.

Više vijesti

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Sisak

Predstavljanje knjige Valentina Ćorića „In vino libertas – Autobiografski zapisi iz Haaga“, održano je u četvrtak, 25. travnja u Dvorani „Juran i Sofija“ u...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.