Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

FOTO | SISAK: Otvorena zasjedanja Sinode Sisačke biskupije

Prvo zasjedanje Sinode Sisačke biskupije održano je u srijedu 21. veljače u Dvorani „Juran i Sofija“ u Velikom Kaptolu u Sisku pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića.

Biskupija se od pastoralne godine 2022./2023. nalazi u svom sinodskom procesu, a održava se u duhu Sinode o Sinodalnosti koju je započeo papa Franjo, pod geslom „Krist, kamen zaglavni“ (Ef 2,20), s aluzijom na sisačkog zaštitnika svetog Kvirina koji je svoje mučeništvo podnio tako što je bačen u rijeku u Sabariji (Szombathelyju).

Nakon faze savjetovanja u kojoj su prikupljeni prijedlozi te izrade radnog dokumenta, 90 članova Sinode od kojih je 39 klerika i 3 časne sestre te 48 laika (26 ž. i 22 m.), raspravljat će o raznim temama bitnima za život sisačke Crkve.

Kroz 5 korizmenih srijeda te na završnom zasjedanju u svibnju o.g. razgovarat će se o prijedlozima vjernika podijeljenima na deset tematskih cjelina: Župe kao mjesta evangelizacije i života po evanđelju, Slavlje liturgije i sakramenata, Caritas – dio života Crkve, Djelo evangelizacije u svećeničkoj službi, redovničkom životu i duhovnom pozivu, Djelo katehizacije, Mjesto molitvenih zajednica i pobožnosti u Crkvi, Obitelj i mladi – temelj Crkve i društva, Socijalni nauk Crkve na djelu u pastoralu posebnih skupina vjernika, Ekumenizam, međureligijski dijalog i naviještanje evanđelja nekršćanima te Crkva u vremenu brzog protoka informacija.

Nakon molitve, ispovijesti vjere i prisege zasjedanja je otvorio i okupljene pozdravio biskup Košić čestitavši im što su bilo po službi, bilo izborom, bilo biskupovim imenovanjem, postali članovi Sinode. Biskup je i poručio kako je biti član Sinode čast ali i odgovornost. „Naših šest sjednica – pet tijekom korizme i završna u svibnju – bit će izraz našeg zajedništva. Neka se čuju glasovi svih vjernika naše Dijeceze! Naš je cilj jasan: mi želimo unaprijediti naš vjerski život i naše crkveno zajedništvo! I to danas za sutra: ova Sinoda mora otvoriti vrata budućnosti naše mjesne Crkve. Krist je naš zaglavni kamen na kojem sve počiva, sav život Crkve i zato njega bolje poznavati i slijediti naš je cilj. Dakako ne možemo niti raspravljati niti glasovati o vjerskim dogmama niti ćemo mijenjati našu katoličku tradiciju. Ipak možemo čuti mišljenja vjernika i ovdje ih izložiti da bismo na kraju, u biskupovoj izradi zaključaka i proglasu odluka, poboljšali naš život i ustanovili neka pravila kojih se onda svi moramo držati. Nadamo se da će ova Sinoda polučiti upravo to da budemo svi, i kler i redovništvo i vjerni puk naše Dijeceze, svjesniji svojih obveza i da na njih odgovorimo dubokom vjerom, dobro ujednačenim pastoralom i povećanjem ljubavi. Neka nam pomogne u tome pomoć Presvete Bogorodice, Majke naših stradanja i Majke milosrđa, naši zaštitnici: sveti Kvirin, sisački biskup i mučenik, blaženi Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup i mučenik, te naši uzori kojima se ponosimo jer su iznikli iz ove naše zemlje, iz podneblja naše Sisačke biskupije, Sluge Božji: biskup Josip Lang i brat Bonifacije Ivan Pavletić, kao i kardinal Franjo Kuharić, koji je bio natpastir i u ovim našim krajevima i župama sada Sisačka biskupije“, rekao je biskup.

Prenijevši pozdrave zagrebačkog nadbiskupa i metropolite Dražena Kulteše biskup je zaključio citatom iz nadbiskupova govora rečenog na Hrvatskom katoličkom sveučilištu 19. veljače ove godine u kojem ističe da Crkva treba vjerne laike i klerike.

Na prvom zasjedanju razgovaralo se o župama kao mjestu evangelizacije i života po evanđelju te slavlju liturgije i sakramenata, a u što su uveli voditelji tematskih skupina Ivica Mađer i fra Mate Bašić te Janko Lulić i Hrvoje Zovko.

Više vijesti

VIJESTI

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO) svakog 28. travnja u godini obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja pri...

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.