Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

FOTO | Večer kulture: Sisačko-moslavačka županija sufinancirat će 123 programa udruga u kulturi

Ponosni smo na naše udruge koje svojim djelovanjem čuvaju našu kulturu, baštinu i tradiciju te potiču stanovnike na uključivanje u društveni život naše županije. Udruge su naše bogatstvo, a Sisačko-moslavačka županija bit će im i dalje podrška u radu. Čestitam vam i zahvaljujem što promičete našu županiju, ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan nje“, izjavio je župan Ivan Celjak na Večeri kulture SMŽ koja je sinoć održana u prepunoj Strukovnoj školi Sisak.

Uručeni ugovori udrugama u kulturi o sufinanciranju 123 programa

Tom prilikom, župan Celjak uručio je predstavnicima udruga ugovore o sufinanciranju programa, odnosno projekata temeljem Javnog poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Sisačko-moslavačke županije za 2024. godinu. U ovoj godini, Županija će sufinancirati 123 programa koje će provesti 85 udruga za što je u proračunu osigurano 80.000,00 EUR. Župan je podsjetio kako ovo nije jedini javni natječaj na koji se udruge u kulturi mogu prijaviti. Naime, tijekom ožujka bit će objavljen i javni natječaj za financiranje programa, odnosno projekata sredstvima za donacije i pokroviteljstva.

Večer kulture SMŽ okupila udruge koje provode programe u kulturi

Sisačko-moslavačka županija sufinancira manifestacije koje promiču kulturu mladih te manifestacije likovne djelatnosti, kazališne, muzejsko-galerijske, nakladničke, knjižničarske, glazbeno-multimedijalne i arhivske djelatnosti, međunarodnu kulturnu suradnju te izgradnju, održavanje i opremanje objekata iz područja kulture. Sufinanciranjem udruga u kulturi dodatno se osnažuju udruge i potiču na realizaciju projekata, programa i aktivnosti koje obogaćuju raznovrsnost i kvalitetu kulturne ponude na području županije.

Predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga SMŽ Ivanka Roksandić istaknula je kako je Sisačko-moslavačka županija temelj financiranja programa koje provodi Zajednica.

Zahvalni smo Sisačko-moslavačkoj županiji na financiranju naših programa koja time potiče kulturni amaterizam i rad naših društava, jer kulturno-umjetnička društva su nositelji društvenog i kulturnog amaterizma u svojim sredinama“, rekla je Ivanka Roksandić.

Udruge u kulturi obogaćuju život naše zajednice

Predsjednica ŽVS Lađarice Sisak Iva Šegović rekla je kako su potpisnici ugovora pojedinci koji zajedno sa svojim udrugama čine našu zajednicu bogatijom.

Svi mi odvajamo svoje vrijeme kako bismo organizirali razne manifestacije i time činimo dobro za sve naše stanovnike u čemu imamo apsolutnu potporu Sisačko-moslavačke županije“, rekla je Iva Šegović.

Folklorni ansambl Etno Siscia krajem prošle godine proslavio je pet godina uspješnog rada.

Sva sredstva koja kao udruga primimo od Sisačko-moslavačke županije ili drugih javnih ustanova, uvijek dobro dođu za održavanje manifestacija, ali i za redovni rad udruge“, rekao je predsjednik FA Etno Siscia Sisak Hrvoje Grabić.

Društvo hrvatskih književnika, Ogranak Sisačko-moslavačke županije, posljednjih godina provodi svoja dva najvažnija programa – program Književni kompas SMŽ održava se svaki mjesec u nekom drugom gradu županije, a Korzo slova je natječaj za najbolju neobjavljenu knjigu neafirmiranih autora s područja naše županije.

Već petu godinu za redom imamo financijsku potporu Županije za ta naša dva osnovna programa. Korzo slova financira isključivo Sisačko-moslavačka županija i bez te podrške ne bismo ni mogli provesti taj naš program“, rekao je Siniša Matasović.

Program svečanog uručenja ugovora udrugama u kulturi, svojim su nastupima obogatili plesna i tamburaška sekcija Folklornog ansambla Etno Siscia, Vokalna skupina Rusalke, Vokalni ansambl Lipe, a svoje autorske pjesme čitali su članovi Društva hrvatskih književnika, Ogranak SMŽ Siniša Matasović i Sanja Domenuš.

Više vijesti

SMŽ

Jedna od 36 višestambenih zgrada koje se grade na području Sisačko-moslavačke županije, nalazit će se i u Sunji u Ulici branitelja Sunje gdje je...

Jasenovac

U Jasenovcu je potpisana povelja i položen kamen temeljac, te tako označen početak realizacije izuzetno važnog projekta, izgradnje višestambene zgrade sa 19 stanova. Ova...

Kutina

U Kutini je danas položen kamen temeljac za izgradnju višestambene zgrade za stambeno zbrinjavanje stradalnika potresa kojem su prisustvovali i potpredsjednik Vlade Branko Bačić,...

OBNOVA

Počeli su radovi na postavljanju vanjske ovojnice na zgradi Srednje škole Viktorovac Sisak koji se financiraju iz županijskog proračuna, a vrijednost radova iznosi oko...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.