Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

KUTINA: Višestambena zgrada za stambeno zbrinjavanje stradalnika potresa s područja Grada Kutine

U Kutini je danas položen kamen temeljac za izgradnju višestambene zgrade za stambeno zbrinjavanje stradalnika potresa kojem su prisustvovali i potpredsjednik Vlade Branko Bačić, župan SMŽ Ivan Celjak, direktor APN-a Dragan Hristov i gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić.

„Drago mi je što napokon kreće izgradnja ove zgrade u kojoj će biti smješteni stradalnici u potresu s područja Grada Kutine, ponajviše sa područja Gojla koji su bili smješteni u zgradama koje su državno vlasništvo i naši sugrađani iz socijalno-osjetljive skupine“, rekao je gradonačelnik Babić istaknuvši zadovoljstvo početkom radova.

Nova zgrada sa 19 stanova biti će izgrađena u Ulici Bartola Kašića u Kutini, vrijedna je 2,8 milijuna eura s pdv-om te je za izvođača radova izabran SLU-KOM d.o.o. iz Kutine, s ugovorenom vrijednosti izgradnje 2.711.750,43 € (s PDV-om) i rokom od 365 dana.

Naime, na temelju članka 89. Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije („Narodne novine“ broj 21/23,), Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) ovlaštena je, na temelju odluke Vlade, kao investitor provoditi izgradnju višestambenih zgrada poput ove u Kutini.

„Ova zgrada 1 je od 36 zgrada koje APN gradi u Sisačko-moslavačkoj županiji te svima uključenima u ovaj projekt želim puno uspjeha u realizaciji ovog projekta kako bi se što prije ponovno okupili i upoznali nove stanare ove zgrade“, rekao je direktor APN-a Dragan Hristov.

„Prije koji mjesec smo svečano otvorili Dom za starije u Kutini koji je Kutina čekala nekoliko desetljeća, uređuje se i cestovna infrastruktura, ulaže se i u Dom zdravlja za koji smo nabavili jedno novo vozilo za Zavod za hitnu medicinu, ove godine smo otvorili novi smjer u Tehničkoj školi Kutina te smo tom prigodom nabavili i CNC stroj. Ulažemo u sve one segmente za koje je nadležna Sisačko-moslavačka županija, od sustava socijalne skrbi, zdravstva, obrazovanja i sigurno ćemo tako i nastaviti još snažnijim tempom“, rekao je župan Ivan Celjak.

„Osim obnove potresom pogođenih područja, cilj Vlade je i revitalizacija Sisačko-moslavačke županije. Nakon izgradnje spomenutih zgrada, odnosno obnove objekata stradalnika u potresu, ove zgrade biti će na raspolaganju mladim obiteljima koje nisu riješile svoje stambeno pitanje. … Tijekom ožujka se nadam kako ćemo predstaviti Nacionalni plan stambene politike, odnosno prvi strateški dokument kojega će donijeti Republika Hrvatska u svoje 34 godine od samostalnosti kojim će odgovoriti na zahtjeve mladih sugrađana u potrebi za kupnjom stanova ili uzimanjem stanova u najam s obzirom na trenutno iznimno visoku cijenu nekretnina“, najavio je ministar Branko Bačić.

U svrhu izgradnje građevine, Grad Kutina se obvezao pripremiti nekretninu za građenje i snositi sve troškove pripreme zemljišta za izgradnju, nekretninu o svom trošku opremiti komunalnom i drugom infrastrukturom i priključiti građevinu na tu infrastrukturu, urediti javne pristupne površine, odnosno ceste i parkiralište, javnu rasvjetu do predmetne građevinske čestice, a sve nužno za nesmetano funkcioniranje građevine, izvesti priključenje građevine na komunalnu infrastrukturu za opskrbu pitkom vodom putem gradske vodovodne mreže, odvodnju otpadnih i oborinskih voda na gradsku kanalizacijsku mrežu, izvesti priključenje građevine na niskonaponsku elektroenergetsku mrežu, plinsku ili drugu toplinsku te distributivnu telekomunikacijsku mrežu.

Isto tako, Grad snosi troškove izrade projektne dokumentacije za spomenute radove te snosi sve troškove izmještanja postojeće infrastrukture (kablova, vodova i sl.) sa predmetnog zemljišta, u slučaju potrebe za istim. Procijenjena vrijednosti svih navedenih troškova koje će snositi Grad Kutina je oko 70.000,00 eura.

Nakon potpisivanje Povelje o kamenu temeljcu, fra Dario Galić, duhovni pomoćnik župe BDM Snježne u Kutini blagoslovio je buduće gradilište.

Više vijesti

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Sisak

Predstavljanje knjige Valentina Ćorića „In vino libertas – Autobiografski zapisi iz Haaga“, održano je u četvrtak, 25. travnja u Dvorani „Juran i Sofija“ u...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.