Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Briga o starijim osobama jedan je od prioriteta Sisačko-moslavačke županije

Dom za starije osobe Sisak kontinuirano radi na unapređenju i proširenju svojih kapaciteta.

Nedavno su završeni radovi na proširenju kuhinje. Nova oprema je instalirana i nakon ispitivanja izvedenih instalacija, u novoj kuhinji bit će moguće pripremanje još većeg broja obroka, ne samo za korisnike, već i za korisnike u sklopu programa Pomoć u kući.

Postojeća kuhinja ne može udovoljiti potrebama koje mi imamo. Prvi razlog je bio što uređujemo prostor u Capragu, dislociranu jedinicu Doma, koja će imati preko 60 korisnika. Sisačko-moslavačka županija kao naš osnivač odlučio je da se ide u proširenje kapaciteta kuhinje. Kuhinja, izgrađena 1989. godine, je za puno manji broj obroka, za otprilike dvjestotinjak korisnika, a mi sada spremamo petstotinjak obroka dnevno,“ rekla je ravnateljica Doma Ružica Čakširan.

Prostor kuhinje je proširen, kupljeni su rashladni uređaji, radni stolovi, kotlovi i nape. U ovu je investiciju uloženo 81.259,00 €, a sredstva su osigurana iz proračuna Sisačko-moslavačke županije.

S većom i proširenom kuhinjom povećat će se i broj pripremljenih obroka koji se dostavljaju u kuće kao dio izvaninstitucionalne skrbi u sklopu programa Pomoć u kući.

Samostalno grijanje – racionalizacija i ušteda

Rekonstrukcija postojećeg sustava grijanja, ugradnja vlastite plinske kotlovnice i ostali radovi na osamostaljenju Doma za starije osobe Sisak, uvjetovani su vrlo ozbiljnim razlozima, odnosno nevjerojatno visokim cijenama koje za grijanje naplaćuje Športsko-rekreacijski centar Sisak, kaže ravnateljica Čakširan.

Naš objekt je u potpunosti energetski obnovljen, imamo solare, obnovili smo fasadu, među rijetkim smo apsolutno energetski obnovljenim i vrlo učinkovitim ustanovama. Imamo enormno visoke račune za grijanje i toplu vodu. Za prosinac i siječanj smo dobili račune od po 25 000,00 € dok smo prošle godine dobivali mjesečne račune od 8 000 €. Ne znam kako to objasniti, ali mi to više ne možemo podnositi. Naš je osnivač shvatio da mi tako visoke račune ne možemo plaćati. Oni su zaista nerealni“, kaže ravnateljica Čakširan.

Ova investicija, koja će značiti punu autonomiju Doma za starije osobe Sisak, uključuje ugradnju plinskog kotla i rekonstrukciju postojećeg sustava grijanja. Njena je vrijednost 57.500,00 €, a sredstva su osigurana u županijskom proračunu.

Briga o starijim osobama – jedan od prioriteta Sisačko-moslavačke županije

Prije godinu dana u potpunosti je završena obnova zgrade Doma za starije osobe Sisak, a radove je u ukupnoj vrijednosti od 1.346.306,27 EUR financirao je HZMO što je bio prvi ozbiljniji zahvat obnove od njegovog otvorenja prije 35 godina.

Podsjećamo također kako se cijena smještaja u domovima za starije osobe u Sisku i Petrinji vratila na staru cijenu koju su korisnici plaćali prije nove godine, a razliku između stare i nove cijene smještaja subvencionira Sisačko-moslavačka županija.

Nakon proširenja smještajnih kapaciteta, umirovljenicima i starijim osobama ponudit ćemo još novih sadržaja u cilju osiguranja još kvalitetnijih uvjeta života za naše starije sugrađane. Briga o njima, vraćanje duga našim majkama, očevima, djedovima i bakama, jedan je od naših najvećih prioriteta. Uvijek moramo znati da govorimo o ljudima koji su nas podigli, othranili, vodili kroz život i sada je vrijeme da mi njima to vratimo i osiguramo im najkvalitetniji život u zlatnim godinama“, zaključio je župan Celjak.

Više vijesti

VIJESTI

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO) svakog 28. travnja u godini obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja pri...

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.