Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

FOTO | SISAK: Obilježena 33. obljetnica osnivanja Specijalne jedinice policije “OSA” Sisak

Pripadnici sisačkih “Osa” obilježili su 33. obljetnicu osnivanja svoje postrojbe. U obilježavanju 33. obljetnice osnivanja Specijalne jedinice policije „OSA“ sudjelovao je i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak.

Ova je postrojba formirana 15. ožujka 1991. godine sa zadaćom zaštite ugroženog ustavnog poretka, u održavanju i uspostavljanju narušenog javnog reda i mira u većem opsegu, među prvima u Hrvatskoj.

U lipnju 1991. godine dio djelatnika PJP sudjeluje u zaštiti hrvatskog stanovništva zrinskog Pounja od napada pobunjenih Srba kao ispomoć Policijske ispostave Kozibrod, a dio na glinskom području pri Ispostavi Gornji Viduševac.

Početkom kolovozu 1991. godine dolazi do popune djelatnicima, organizira se ubrzani tečaj i obuka ali situacija na terenu na Banovini iziskuje odlazak na ugroženo područje Topuskog.

Zatim slijede djelovanja na području Viduševca, Petrinje, području između Novog Sela , obala Save i Gornjeg Komareva, Gora, Blinjskog Kuta, Međurača. te operacija „Vihor” na području Šišinca, Gračanice, Stankovca i Zaloja.

Od svibnja 1992. Sektor specijalne policije MUP-a uključuje jedinicu na terene širom Hrvatske na kojima jedinica sudjeluje u pretragama terena, izviđačkim akcijama, zaposjedanju crta razgraničenja.

Jedinica je provela velik broj dana na različitim terenima i u akcijama: TROKUT Papuk, POSKOK 1 područje od Rizvanuše do Visočice, sjeverni Velebit, POSKOK 2 područje južnog Velebita, KRUG-DUBROVNIK, TROKUT-VOĆIN, KOCKA-DARUVAR, TUKA – KARLOVAC, KRUG-POŽEGA i OLUJA OBRUČ.

Specijalna jedinica policije „OSA” sudjelovala je u najznačajnijim vojno redarstvenim operacijama oslobađanja okupiranih područja „MASLENICA”, „MEDAČKI DŽEP”, „BLJESAK” i „OLUJA”.

Više od 500 pripadnika djelatnog i pričuvnog sastava prošlo je kroz postrojbu i to sa područja Siska, Petrinje, Gline, Hrvatske Kostajnice kao i ostalih područja Hrvatske.

Svečanost je počela odavanjem počasti kod spomen-obilježja poginulim policajcima-specijalcima u današnjoj bazi Interventne jedinice policije Policijske uprave Sisačko-moslavačke u Sisku.

Župan Celjak je odao počast zajedno s izaslanikom ministra hrvatskih branitelja Dinkom Tandarom i državnim tajnikom za obnovu Domagojem Orlićem, kao što su učinili i bivši pripadnici ove elitne postrojbe iz Domovinskog rata i članovi brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Drugi dio svečanosti, Svečana akademija, održan je u Veteranskom centru u Petrinji. Ovdje je župan Celjak, u svom prigodnom obraćanju, još jednom iskazao zahvalnost, divljenje i poštovanje koje osjeća prema hrvatskim braniteljima, najvećim junacima u hrvatskoj povijesti, kako uvijek govori kad ima prigodu govoriti o braniteljima i Domovinskom ratu. Iznio je nazočnima i kratak pregled onoga što Sisačko-moslavačka županija čini za obnovu i razvoj u području zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi i infrastrukture, kako bi, upravo poštujući žrtvu hrvatskih branitelja i njihov doprinos u stvaranju slobodne, demokratske Republike Hrvatske, učinila prostor svoje odgovornosti što ugodnijim, sigurnijim i perspektivnijim prostorom za život, zasnivanje obitelji, zapošljavanje i zajedničko građenje budućnosti.

Više vijesti

SMŽ

U organizaciji Općine Majur, a povodom Međunarodnog dana vune, u subotu, 13. travnja održan je II. Festival vune u Woonko – Centru vune u...

Sisak

Sisački biskup Vlado Košić krstit će u nedjelju, 21. travnja u 12 sati u župnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage u Popovači, peto dijete obitelji...

SMŽ

Radionice, glazbeni nastupi, povijesna uprizorenja, kulturna i sportska događanja samo su dio onoga što vas očekuje u Parku prirode Lonjsko polje u 2024. godini

EMISIJE

U ovotjednoj emisiji Srijedište ugostili smo direktoricu županijske Turističke zajednice, Ivanu Plavec. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h na 91.7 i 97.6 MHz...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.