Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

INTERVJU: Goran Kovačević, Siščanin izabran u Izvršni odbor Dinama

Goran Kovačević / Foto: Privatna arhiva, GNK Dinamo

Siščanin Goran Kovačević je odlukom novog predsjednika zagrebačkog Dinama, Velimira Zajeca, izabran u Izvršni odbor kluba. Kovačević je prethodno na listi “Dinamovo proljeće” ušao u novu Dinamovu skupštinu.

Rođen je u Sisku prije 37 godina, maturirao u sisačkoj Gimnaziji, a potom odlazi na studij u Varaždin gdje je magistrirao na Fakultetu organizacije i informatike (FOI). Od 2022. godine član je Gospodarskog savjeta fakulteta.

Na nogometnim travnjacima proveo je značajan dio života, započeo u omladinskoj školi sisačke “Stare dame” Segeste, potom je igrao za Metalac Sisak, Mladost iz Petrinje, Slobodu iz Varaždina i sisački BSK.

Uspješnu poslovnu karijeru izgradio je u poznatoj domaćoj IT kompaniji “Infinum” čiji je aktualan potpredsjednik Uprave za razvoj poslovanja. Kompanija trenutno zapošljava više od 400 ljudi te posluje diljem svijeta.

Kovačević je ranije, osim poslovnim uspjesima, u fokus javnosti došao i hvalevrijednim humanitarnim projektom. Odmah nakon razornog potresa koji je pogodio njegov Sisak i Banovinu pokrenuo je crowdfunding kampanju i uz pomoć prijatelja iz IT sektora te ukupno 3642 donatora prikupio više od milijun kuna pomoći za 20 obitelji koje su ostale bez doma.

Gospodine Kovačević, čestitamo na pobjedi na prvim demokratskim izborima za Dinamovu skupštinu i ulasku u Izvršni odbor kluba. Sada s vremenskim odmakom, kakav je ukupan dojam cijelog izbornog procesa?

Hvala Vam na čestitkama. Ponosan sam što Siščani Dinamovci imaju predstavnika u Izvršnom odboru. Uz Sandra Perkovića koji je već godinama prisutan u klubu u stručnom stožeru, dobili smo i još jednog novog skupštinara, povjerenika Marija Marčeca, tako da bih rekao da smo lijepo pokrili teren, za sada.

Foto: Dinamovo proljeće

Kampanja je bila zahtjevna jer naša lista “Dinamovo proljeće” nije željela ništa prepustiti slučaju, i zaista smo se jako fokusirali na naš program i željeli doprijeti do svakog člana. Što se izbornog procesa tiče, kad sve sumiram, on je bio solidan. Postojale su razne opravdane bojazni oko tehničke izvedbe procesa jer je zaista presedan da se ovakvi, prvi povijesni, izbori odrađuju elektronskim putem, no izvođač tehničkog rješenja je uz dodatne mjere sigurnosti ipak na razini odradio posao u vrlo kratkom periodu i u tom smjeru pohvale.

Što se tiče izborne skupštine, nažalost tu je bilo očekivanih pokušaja remećenja demokratskih procesa i zaobilaženja Pravilnika o izborima od strane pojedinaca, no drago mi je da je na kraju prevladao zdrav razum i da je ispoštovan novi Statut.

Koji su prvi koraci novog vodstva kluba i u kojem dijelu vidite svoj najveći doprinos?

Nulta točka našeg programa je dubinska analiza. Mi smo izabrani prije desetak dana, no već poduzimamo ozbiljne korake. Dubinska analiza će se odnositi na reviziju financija, pitanja stadiona, IT-a, organizacijske strukture i članstva. Formirat ćemo odbore sastavljene od skupštinara, zaposlenika kluba i vanjskih suradnika, koji će detaljno provesti tu analizu. Nakon što dobijemo izvješća, krećemo implementirati naš program po svim točkama koje će biti obuhvaćene. Na prvoj sjednici Izvršnog Odbora već smo imenovali određene Odbore koji su nam prioritetni, a tiču se pitanja stadiona i odjela za članstva. Uskoro će uslijediti i ostali.

U sportskom segmentu, naš prioritet je dovođenje sportskog direktora. Ovo je nešto što je bilo potrebno još jučer i odlučeno je da će v.d. sportskog direktora biti Marko Marić, dosadašnji Direktor razvoja nogometa i voditelj omladinske škole. U njega imamo puno povjerenje jer poznaje trenutni kadar prve momčadi i spreman je započeti raditi križaljku momčadi za iduću sezonu.

Moj osobni doprinos vidim kroz ulogu u području digitalizacije kluba, s obzirom da mi je to profesija, no emotivno me više vuče sportski dio jer si ‘utvaram’ da ipak razumijem nešto nogometa s obzirom da je ipak prisutan kroz cijeli moj život i da sam ga natjecateljski igrao 16-17 godina. Volim razgovarati o nogometnoj igri i uživam u razmjeni mišljenja s predsjednikom Zajecom i drugim involviranima.

Velimir Zajec / Foto: GNK Dinamo

Da pojasnimo, operativno vođenje kluba je posao Uprave, a što su zaduženja članova Izvršnog odbora?

Prema Statutu kluba, Izvršni odbor je tijelo kluba koje je odabrano od strane Predsjednika kluba na izbornoj sjednici Skupštine, između 60 skupštinara. Između ostalog, IO predlaže Skupštini program razvoja, smjernice i politiku rada kluba, te provodi odluke, zaključke i preporuke Skupštine. Također ima mandat da evaluira i nadzire rad Uprave, te imenuje i razrješava njene članove. Na prvoj sjednici smo imenovali i novog člana uprave. To je Zvonimir Manenica, inače član naše liste Dinamovo proljeće, koji će zauzeti mjesto u Upravi za financijska i pravna pitanja.

Potpredsjednik ste Uprave velike i uspješne kompanije, hoće li poslovni i privatni život sada trpjeti zbog angažmana u Dinamu?

Moram priznati da su posljednja dva mjeseca bila vrlo intenzivna, prvenstveno zbog kampanje, no kako idemo dalje, stvari se poslaguju i vraćaju u balans. Svi članovi Skupštine i Izvršnog odbora su volonteri i isključivo investiraju svoje slobodno vrijeme za aktivnosti u Dinamu. Osim toga, svi smo profesionalci i znamo staviti te stvari u ravnotežu. Ključno je da smo svi imali podršku naših obitelji i supruga za ovu borbu, jer u konačnici su ipak oni podnijeli najveću žrtvu u ovom procesu i na tome im hvala. Vjerujem da su znali koliko nam svima ovo znači, jer kada imate dinamovce kao što smo mi pod svojim krovom, nemoguće je ne prepoznati taj entuzijazam i stati iza njih.

Pratite li sisačku nogometnu scenu? Gdje je po Vašem mišljenju zapelo da najstariji nogometni klub u RH, sisačka Segesta, već godinama igra u nižim ligama?

Nažalost, vrlo slabo i površno pratim. Uglavnom ono što pročitam na društvenim mrežama. Nogomet je biznis i ako ne postoji stabilan godišnji budžet, teško je očekivati bolje od onoga gdje se Segesta nalazi posljednjih 10-15 godina. Koliko mi je poznato, Grad Sisak nema neku volju, a možda ni mogućnost pružiti bolju podršku. No neovisno o Gradu, novac treba znati pronaći i putem drugih izvora.

Stadion sisačke “Stare dame” / Foto: Siscia.hr

Smatram da treba određene stručnosti i kvalitete i u rukovodećem kadru da se složi jedan kreativan dugogodišnji program koji bi se prezentirao potencijalnim sponzorima te potencijalno privukao nove ljude sa svježim idejama i kapitalom. Možda i jača suradnja s nekim klubovima u zagrebačkoj regiji. Aktivnosti vezane za privlačenje više siščana na tribine – zašto na domaćim utakmicama ne bi bilo tisuću, dvije ljudi, s obzirom na broj stanovnika Siska, a stadion ima i natkrivenu tribinu.

Segesta je uvijek bila ponos grada i ne postoji klinac kojem nije bio san igrati za Segestu. Siščani trebaju podržavati svoj klub. Pogledajte npr. pozitvan trend oko Dinama čim su se navijači počeli vraćati u velikom broju i atmosferu oko kluba koja se zakotrljala. To jako puno znači.

U svakom slučaju, znam da je Segesta trenutno vodeća na tablici u 3. HNL i jako bih volio da uspiju osvojiti naslov i promociju u viši rang. Potencijalno to može biti kotačić da se pokrene pozitivan trend promjena i aktivnosti u klubu i oko njega, zaključuje Kovačević.

Više vijesti

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Sisak

Predstavljanje knjige Valentina Ćorića „In vino libertas – Autobiografski zapisi iz Haaga“, održano je u četvrtak, 25. travnja u Dvorani „Juran i Sofija“ u...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.