Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

KUTINA: Memorijalna likovna izložba Božidara Škofača

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u Arcus klubu povodom obilježavanja godišnjice smrti autora, a na poticaj i uz pomoć kutinskog slikara Želimira Šiška, otvorena je memorijalna likovna izložba Božidara Škofača.

U ovoj memorijalnoj izložbi odabrane su slike koje je Božidar Škofač naslikao u vremenskom razdoblju od 2018. do 2023., a slikane su uljem na platnu. Ujedno ove slike slave život i radost, umjetnost i ljepotu.

Stoga su i odabrane slike s motivima na kojima su upravo prikazi raznih tradicijskih plesova, odnosno i prikaz pojedinačnog za svaki od plesova.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Kutina prof. Sanja Feltrin upoznala je nazočne s osnovnim životopisnim podatcima autora, rođenog u pokupskom selu Letovanić.

O autoru je osobno, kao nećak i kao povjesničar umjetnosti, govorio Jurica Škofač. Pri tome je istaknuo da je Božidar bio jedan od najvećih skupljača etno baštine. “Rijetko je tko uspio dočarati ljepotu i baštinu Letovanića, prenoseći uljem na platnu teme iz svog okoliša, drvene arhitekture u koje je bio zaljubljen, narodne nošnje, običaje, folklorne plesove i rijeku Kupu.

Božidar Škofač je bio veliki ljubitelj folklorne umjetnosti, osnovao je KUD Poculica, Letovanić u ranim 70-im godinama 20. stoljeća. Uz to, bio je i veliki poznavatelj tradicijskih pjesama i plesova sela Letovanić i okolice. Plesni opus Božidara Škofača, čiji se manji fundus može vidjeti na ovoj memorijalnoj izložbi, je općenito koloritno i ekspresivno intenzivan, a stvaralački je slobodan i dosljedan svoga poziva.”

Želimir Šiško je, kao član komisije za kulturu pri Uredu gradonačelnika, otvorio izložbu. U glazbenom dijelu programa nastupio je ŽVA Kutinske dunje pod vodstvom prof. Svjetlane Gvozdenović Glavaš.

Izložba nedavno preminulog slikara prof. Božidara Škofača iz Letovanića bit će postavljena u Arcus klubu Pučkog otvorenog učilišta Kutina do 12. travnja 2024. godine pa je to prilika za razgledavanje za sve koji nisu uspjeli doći na otvorenje.

Više vijesti

Kutina

Nastavljaju se radovi na izgradnji nogostupa u Batini, na području grada Kutine. Obišao ih je gradonačelnik Zlatko Babić sa suradnicima. „Riječ je o nastavku...

KULTURA

U rujnu ove godine započet će radovi istraživanja i iskapanja na arheološkom nalazištu Gradina/Turski stol u Kutini. Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske ove...

KULTURA

Dvije sisačke klape – Lađarice i Kolapjani sudjelovale su ovaj vikend na jednom od najvećih klapskih festivala, Večerima dalmatinske pisme u Kaštel Kambelovcu. Na...

Kutina

U Kutini su potpisani ugovori o pojačanom održavanju nerazvrstanih cesta na području Kutine. Ugovor je potpisan između Grada Kutine i poduzeća Ceste Sisak koje...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.