Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

KUTINA: Memorijalna likovna izložba Božidara Škofača

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u Arcus klubu povodom obilježavanja godišnjice smrti autora, a na poticaj i uz pomoć kutinskog slikara Želimira Šiška, otvorena je memorijalna likovna izložba Božidara Škofača.

U ovoj memorijalnoj izložbi odabrane su slike koje je Božidar Škofač naslikao u vremenskom razdoblju od 2018. do 2023., a slikane su uljem na platnu. Ujedno ove slike slave život i radost, umjetnost i ljepotu.

Stoga su i odabrane slike s motivima na kojima su upravo prikazi raznih tradicijskih plesova, odnosno i prikaz pojedinačnog za svaki od plesova.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Kutina prof. Sanja Feltrin upoznala je nazočne s osnovnim životopisnim podatcima autora, rođenog u pokupskom selu Letovanić.

O autoru je osobno, kao nećak i kao povjesničar umjetnosti, govorio Jurica Škofač. Pri tome je istaknuo da je Božidar bio jedan od najvećih skupljača etno baštine. “Rijetko je tko uspio dočarati ljepotu i baštinu Letovanića, prenoseći uljem na platnu teme iz svog okoliša, drvene arhitekture u koje je bio zaljubljen, narodne nošnje, običaje, folklorne plesove i rijeku Kupu.

Božidar Škofač je bio veliki ljubitelj folklorne umjetnosti, osnovao je KUD Poculica, Letovanić u ranim 70-im godinama 20. stoljeća. Uz to, bio je i veliki poznavatelj tradicijskih pjesama i plesova sela Letovanić i okolice. Plesni opus Božidara Škofača, čiji se manji fundus može vidjeti na ovoj memorijalnoj izložbi, je općenito koloritno i ekspresivno intenzivan, a stvaralački je slobodan i dosljedan svoga poziva.”

Želimir Šiško je, kao član komisije za kulturu pri Uredu gradonačelnika, otvorio izložbu. U glazbenom dijelu programa nastupio je ŽVA Kutinske dunje pod vodstvom prof. Svjetlane Gvozdenović Glavaš.

Izložba nedavno preminulog slikara prof. Božidara Škofača iz Letovanića bit će postavljena u Arcus klubu Pučkog otvorenog učilišta Kutina do 12. travnja 2024. godine pa je to prilika za razgledavanje za sve koji nisu uspjeli doći na otvorenje.

Više vijesti

Kutina

Učenicima s teškoćama integriranim u redovna razredna odjeljenja u osnovnim školama podršku pružaju pomoćnici u nastavi. U skladu sa svojim proračunskim mogućnostima i idejom...

KULTURA

Državni arhiv u Sisku poziva na predstavljanje knjige “Doba virusa i ljudi” Krešimira Mišaka koje će se održati u ponedjeljak, 22. travnja 2024. godine...

Kutina

Dan planeta Zemlje je zabavno rekreativna manifestacija koja se provodi već 20. put zaredom. Glavna aktivnost manifestacije je biciklijada, a zadnje dvije godine se...

Kutina

Predavanje “Kako imati vlastitu hranu dostupnu cijele godine” održat će se u petak, 19. travnja 2024. godine s početkom u 18 sati u Arcus...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.