Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

KUTINA: Svečano obilježena 33. godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije RIS Kutina

U zajedničkoj organizaciji Sisačko-moslavačke županije i Udruge Specijalne jedinice policije Domovinskog rata RIS Kutina u Kutini je u petak, 15. ožujka 2024. godine obilježena 33. godišnjica osnutka SJP RIS KUTINA.

Svečanost obilježavanja počela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima, nastavljena je svetom misom, a središnja svečanost „Risovi u Domovinskom ratu i miru“ održana je u Sportskom centru Kutina.

Župan Ivan Celjak tom je prilikom naglasio kako, svaki put kada obilježavamo važne događaje i datume iz vremena Domovinskog rata, potrebno se prisjetiti okolnosti u kojima su hrvatski branitelji stvarali našu Domovinu.

Župan Celjak: Hrvatski branitelji ostvarili višestoljetni san Hrvatica i Hrvata

„U to vrijeme JNA bila je jedna od najjačih vojski u Europi i svijetu, nalazili su se u vojarnama, u srcu naše Hrvatske u stvaranju. Bili su bolje naoružani, ali ste vi hrvatski branitelji imali nešto što oni nisu imali, a to je veliko srce puno ljubavi prema Domovini u nastajanju. Motiv hrvatskih branitelja bio je obrana naših obitelji i domova i u tome ste uspjeli. Porazili ste neprijatelja, porazili ste velikosrpsku ideju, porazili ste srbočetnike koji su izvršili agresiju na našu Domovinu i time ostvarili višestoljetni san Hrvatica i Hrvata o samostalnosti, slobodi i neovisnosti. I zato ste vi hrvatski branitelji iz Domovinskog rata najveći junaci u hrvatskoj povijesti“, rekao je župan Celjak.

Dodao je kako je važno, na današnji dan, prisjetiti se svih poginulih hrvatskih branitelja.

„Danas je važno sjetiti se svih poginulih pripadnika Specijalne jedinice policije RIS, ali i svih poginulih hrvatskih branitelja koji su na putu ostvarenja naše slobode izgubili svoje živote. Neka im je vječna hvala i slava, a vama poštovanim hrvatskim braniteljima hvala za Domovinu“, rekao je Celjak.

Na svečanosti obilježavanja 33. godišnjica osnutka SJP RIS KUTINA, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Špiro Janović istaknuo je doprinos RIS-ova u Domovinskom ratu.

Štit za obranu, mač za neprijatelja

„Sva ratišta ste bili tu. Nijedna gorka čaša nije vas mimoišla i sve ste to napravili bez mudrovanja, bez ikakvih dvojbi, prvi, onako kako je valjalo, časno i pošteno! Na svome desnom ramenu vi nosite jedan zanimljivi znak, a to je štit na kojem se nalazi mač. Štit je tu jer ste bili za vrijeme rata i danas oni koji brane slabije, žene, djecu, svoj narod, svoju Domovinu. Mač je za neprijatelja, za svakog onog tko se drzne, tko se usudi ugroziti na bilo koji način našu zemlju i naš narod“, rekao je Janović.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Magdalena Komes zahvalila je RIS-ovima na doprinosu u obrani i stvaranju Hrvatske.

„Kada dolazim na ove skupove iz poštovanja uvijek pročitam popise poginulih i nestalih kako bi sebe stalno podsjećala koliko smo ljudskih života položili kao Domovina, kako bi danas živjeli u slobodi. Ništa nam nije darovano. Zato danas u miru, mi koji imamo odgovornost, moramo dokazati kako je to vrijedilo“, rekla je Komes.

Tradiciju RIS-ova danas čuva Udruga SJP RIS Kutina

Na svečanosti su još govorili i predsjednik Udruge specijalne jedinice policije RIS Kutina – podružnica Kutina Željko Pačarek te počasni predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata u RH Željko Sačić.

Tradiciju RIS-ova danas čuva udruga ratnih pripadnika postrojbe – Udruga specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata RIS Kutina koja ima četiri podružnice u Kutini, Novskoj, Garešnici i Ivanić Gradu i broji oko 120 članova.

Posebna jedinica policije PU Kutina osnovana je na današnji dan prije 33 godine, 15. ožujka 1991. Prvi zapovjednik jedinice bio je Mladen Vulinec. Tijekom Domovinskog rata život je izgubilo osam pripadnika RIS-ova, a kroz ovu je jedinicu do kraja rata prošlo 525 pripadnika.

Više vijesti

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Sisak

Predstavljanje knjige Valentina Ćorića „In vino libertas – Autobiografski zapisi iz Haaga“, održano je u četvrtak, 25. travnja u Dvorani „Juran i Sofija“ u...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.