OBNOVA

Sisačko-moslavačka županija završila obnovu svih objekata u svojoj nadležnosti na području grada Gline

Svečanim otvaranjem obnovljene zgrade Srednje škole Gline i povratkom učenika u ovu školu, Sisačko-moslavačka županija završila je obnovu svih objekata u svojoj nadležnosti na području grada Gline.

Zadovoljstvo rezultatima obnove u ovom dijelu Banovine istaknuo je i župan Ivan Celjak.

„Potres je bio tragičan, ali uvidjeli smo u tome priliku za razvoj i tu smo priliku iskoristili. Danonoćno smo radili kako bismo povukli sva sredstva koja su nam bila na raspolaganju i taj se rezultat sada i vidi. Mogu reći da smo zadovoljni rezultatima obnove na području grada Gline“, rekao je župan Celjak.

Zgrada Srednje škole Glina teško je oštećena u potresu, a za vrijeme obnove Županija je osigurala montažni objekt koji je privremeno poslužio za održavanje nastave kako učenici ne bi morali napustiti mjesto stanovanja i putovati u udaljenije škole na nastavu. Za to vrijeme provedena je cjelovita obnova školske zgrade, a nabavljena je i nova oprema.

Odmah nakon potresa obnovljena je i zgrada Osnovne škola Glina na kojoj su provedene hitne mjere sanacije kako bi učenici nastavili školovanje u svojoj zgradi.

Proširenje kapaciteta za umirovljenike

Sisačko-moslavačka županija u Glini je uspješno završila još jedan projekt – jedinstven na području cijele Hrvatske. U suradnji s Vladom RH izgrađene su 74 kuće u županijskom naselju Banovi dvori u koje su već useljene obitelji čiji su domovi stradali u potresu, a nakon što prestane ta potreba, Glina će imati najsuvremenije umirovljeničko naselje u Hrvatskoj.

„Time će ovo županijsko naselje biti dugoročno iskorišteno, jer će ga prvo koristiti stradalnici potresa, a nakon toga umirovljenici i osobe starije životne dobi zbog čega je ovakav primjer izgradnje jedinstven na području cijele Hrvatske“, rekao je župan Celjak.

Jedna od prvih zgrada javne namjene koju je Sisačko-moslavačka županija počela obnavljati je zgrada Doma za starije osobe Glina. I ovoj zgradi, kao i svim objektima koje obnavlja Županija, dodana je nova vrijednost proširenjem smještajnih kapaciteta. Dom je prije potresa imao kapacitet 80 korisnika, a uskoro će kapacitet biti proširen na 105 korisnika. Naime, drugi kat obnovljene zgrade Doma zdravlja SMŽ u Glini bit će prilagođen uvjetima za pružanje socijalne usluge i smještaja, a koji će koristiti Dom za starije osobe Glina i time proširiti smještajne kapacitete za 25 korisnika.

Novi Dom zdravlja – kvalitetnija zdravstvena zaštita za građane Gline i okolice

Obnovom zgrade Doma zdravlja SMŽ u Glini kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga podignuta je na još višu razinu. Sisačko-moslavačka županija je nakon potresa adaptirala objekt u blizini matične zgrade Doma zdravlja i prilagodila ga za rad ambulanti opće medicine i ginekološke ambulante. Nakon povratka ordinacija u obnovljenu zgradu, taj će objekt biti prenamijenjen za potrebe Dnevnog boravka Doma za starije osobe Glina.

Sisačko-moslavačka županija nabavila je i medicinsku opremu te namještaj za Dom zdravlja u Glini u koji su se vratile četiri ordinacije obiteljske medicine, ginekološka, pedijatrijska i dvije zubne ordinacije, patronaža, medicinska biokemija te ispostave HZZO-a i Zavoda za hitnu medicinu u Glini.

Sisačko-moslavačka županija ulagala je i u cestovnu infrastrukturu na području grada Gline.

Obnovljeno je 32 kilometara ceste, sanirana su 3 klizišta i obnovljena 2 mosta. Županijska uprava za ceste SMŽ putem svog programa sufinanciranja u ovoj godini planira nova ulaganja u radove izvanrednog održavanja prometnica u iznosu oko 130 tisuća eura.

Povijesna stanogradnja u Glini

U ovom trenutku svjedočimo i povijesnoj stanogradnji na području grada Gline. Na inicijativu Sisačko-moslavačke županije, Vlada Republike Hrvatske provodi projekt izgradnje 36 višestambenih zgrada na području cijele županije, a ovaj tjedan počela je izgradnja jedne takve zgrade upravo u Glini. Ujedno je ovo osma zgrada koja se gradi u Glini nakon potresa čime će se stambeni fond na području ovog grada povećati za 122 stana.

Sisačko-moslavačka županija prošle je godine uredila i opremila pet stanova u Glini i u njih smjestila pet obitelji čiji su domovi stradali u potresu.

„Iako smo završili obnovu svih objekata u našoj nadležnosti, i dalje nastavljamo s ulaganjima u revitalizaciju grada Gline. U cilju ostanka mladih na ovom području, pripremamo projekt otvaranja poduzetničkog centra u Glini. Izrađen je idejni projekt, u idućih nekoliko dana završavamo nabavu za izradu glavnog projekta“, zaključio je župan Celjak.

Više vijesti

EMISIJE

Gošća ovotjednog izdanja emisije Srijedište bila je ravnateljica Doma za starije osobe Sisak, Ružica Čakširan. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h na 91.7...

Popovača

Gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković potpisao je Ugovore o financiranju s udrugama kojima su za njihove programe i projekte odobrena financijska sredstva iz proračuna...

Petrinja

U Petrinji je jučer svečano obilježena 33. obljetnica ustrojavanja 2. gardijske brigade „Gromovi“ i Dan 2. mehanizirane bojne „Gromovi“. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca...

SMŽ

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir, održala je u Hrvatskom saboru sastanak s članovima Udruge „Čuvari tradicije izrade suhomesnatih proizvoda Moslavine „Zlatna...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version