Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

FOTO | SISAK: Predstavljene mjere aktivne politike zapošljavanja u 2024. godini

U Sisku su danas predstavljane mjere aktivne politike zapošljavanja u 2024. godini, koje je organizirao Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak, s naglaskom na potpore za zapošljavanje za zelena i digitalna radna mjesta i zapošljavanje ranjivih skupina te programa vaučera za obrazovanje.

Predstavljanje mjera okupilo je pedesetak zainteresiranih poslodavaca

„Danas predstavljamo mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koje su namijenjene poslodavcima u svrhu zapošljavanja novih radnika, a isto tako i obrazovanje, kako zaposlenih, tako i nezaposlenih kroz sustav vaučera,“ rekla je Irena Bušić, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Sisak.

Predstavljanju mjera nazočio je i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, koji je, na samom početku svog obraćanja čestitao nazočnim poslodavcima na ustrajnosti zahvaljujući kojoj su preživjeli vremena pandemije i potresa. Ipak, zahvaljujući mjerama Vlade RH, koje se odnose posebno na Sisačko-moslavačku županiju i novoj karti regionalnih potpora, najpovoljnije i najisplativije ulaganje u Hrvatskoj je upravo u SMŽ.

„Županijska uprava također, na poseban način potiče zapošljavanje kroz naše aktivnosti. Nažalost, determinator većine naših aktivnosti je bio potres, međutim ulaganjem u obnovu smo pokrenuli zapošljavanje u građevinskim tvrtkama. Ono što je važno je da županijska uprava na vrijeme plaća svoje obveze, poslodavci dakle, mogu računati na siguran prihod i isto tako radnici mogu računati na sigurnu plaću kako bi mogli planirati svoje svakodnevne aktivnosti. Osim toga, pokrenuli smo osnivanje poduzetničkih inkubatora. Imamo poduzetnički inkubator u Novskoj u kojem je već registrirano osamdesetak tvrtki, a uskoro očekujemo raspisivanje poziva na temelju kojeg ćemo osigurati sredstva iz Fonda za pravednu tranziciju za izgradnju zgrade fakulteta i zgrade studentskog doma u Novskoj, koji se veže na gaming. Nakon toga očekujemo proširenje našeg poduzetničkog inkubatora u Novskoj. Isto tako smo pokrenuli osnivanje poduzetničkih centara na tri lokacije u Sisku, na jednoj lokaciji u Glini. Samo poduzetnički centar koji će biti u Nami (Sisak) osigurat će 200 radnih mjesta,“ rekao je župan Celjak.

Posljednjih dvije i pol godine zahvaljujući uspješnoj provedbi obnove objekata oštećenih u potresu, ali i brojnim drugim revitalizacijskim projektima, Sisačko-moslavačka županija veliko je gradilište. U svojoj nadležnosti trenutno ima aktivnih 50-ak gradilišta, a 70-ak je završenih iz područja obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi.

Do sada je Županija završila obnovu 20 školskih objekata i završila radove na prvom sisačkom Učeničkom domu. Novoizgrađene su ukupno 3 školske zgrade, a u narednih par mjeseci očekuje se završetak radova izgradnje i rekonstrukcije Srednje škole Petrinja na novoj lokaciji.

U području socijalne skrbi Županija je obnovila 2 Doma za starije osobe (Sisak i Glina) i uspostavila 1 novi u Kutini. Dom za starije osobe u Petrinji se obnavlja, kao i Dom za odrasle osobe.

Novim Zakonom o obnovi iz veljače 2023. godine, Županija je dobila mogućnost gradnje županijskih naselja u Glini, Petrinji i Sisku u sklopu kojih je izgrađeno ukupno 166 stambenih jedinica (smještaj stradalnika potresa, potom umirovljenika).

Trenutno su u tijeku i povijesna ulaganja u zdravstveni sustav. Obnavlja se kompleks bolnice Dr. Ivo Pedišić u Sisku zajedno s objektima u Petrinji, a za zdravstveni sustav nabavljena je najmodernija oprema vrijedna 7,8 milijuna EUR. Obnovljeno je 6 objekata NPB Popovača, kao i zgrada ZZJZ u Sisku koja se sada po prvi puta nalazi u vlastitom prostoru.

Županija je do sada obnovila ili uredila 2 Doma zdravlja SMŽ (Glina i Sisak) te 6 ambulanti (Glina, Žažina, Jabukovac, Kratečko, Galdovo i Topolovac). Obnavljaju se i ambulante u Sisak-Capragu, Dvoru i Sunji, a zgrada DZ u Petrinji gradi se nova.

Obnavljaju se i objekti iz područja kulture, a završena je obnova zgrade u Tomislavovoj ulici u Sisku gdje je sada smješten Kulturno-povijesni centar SMŽ.

Vezano uz Fond solidarnosti EU, koji je završen 30. lipnja 2023. godine, Sisačko-moslavačka županija povukla je 86,3 milijuna EUR za obnovu javnih objekata u svojoj nadležnosti te za obnovu cestovne infrastrukture (oko 20,1 milijuna EUR za obrazovanje, 28,5 milijuna EUR za zdravstvo, 11,6 milijuna EUR za privremeni smještaj, 9,5 milijuna EUR za kulturu i 16,3 milijuna EUR za cestovnu infrastrukturu).

Također, na području SMŽ započela je gradnja 36 višestambenih zgrada sa ukupno 666 stanova (izgradnja 12 već je počela: ). Ukupna planirana vrijednost investicije za 36 građevina je oko 100 milijuna EUR (s PDV-m).

U okviru OPKK projekta “Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima” koji se sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, na području Sisačko-moslavačke županije gradi se 20 višestambenih zgrada s 308 stanova: 7 zgrada u Glini, 8 u Petrinji, 2 u Topuskom, 2 u Gvozdu i 1 u Dvoru.

U Petrinji je završena izgradnja svih 8 zgrada, u Glini su 4 izgrađene, dok su 3 u izgradnji, u tijeku je izgradnja u Topuskom, Dvoru i Gvozdu.

Sve ovo jasno pokazuje da je cijelo područje Sisačko-moslavačke županije, posebno dio potresom najteže pogođenih krajeva, najveće gradilište u Hrvatskoj. A to ne znači samo građevinske radove, jer izvođači ovdje žive, spavaju, hrane se, dakle i na taj način doprinose oporavku gospodarstva Sisačko-moslavačke županije.

Sisačko-moslavačka županija kroz realizaciju sustava poticajnih mjera financiranih iz vlastitih proračunskih sredstava doprinosi stvaranju što povoljnijeg okruženja za razvoj gospodarstva na ovom području.

U ostvarivanju navedenog cilja posebni naglasak je na poticanju malog i srednjeg poduzetništva, a u okviru toga obrtništva kao njegovog najosjetljivijeg segmenta.

Najznačajniji oblik poticanja obrtništva, Sisačko-moslavačka županija ostvaruje kroz omogućavanje korištenja izuzetno povoljnih kredita u poslovnoj suradnji s HBOR-om vezano na provedbu programa „HBOR-subvencija kredita“ temeljem sklopljenog Ugovora o poslovnoj suradnji.

Ukupno od početka linije, od 2022. godine do 12. ožujka.2024. godine odobreno je 55 kredita, dva poduzetnika su naknadno odustali od realizacije tako da je realizirano 53  kredita. Ukupna vrijednost investicije iznosi 16.281.652,85 €, odobreni iznos kredita je 13.883.049,63 €, a iznos subvencije (SMŽ) iznosi 589.381,20 €.

Trenutne kamatne stope za krajnje korisnike po programima Investicije privatnog sektora, Poduzetništvo mladih, žena i početnika i Obrtna sredstva su 1%, što predstavlja najpovoljniji način investiranja u gospodarstvo u Republici Hrvatskoj.

Više vijesti

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Sisak

Predstavljanje knjige Valentina Ćorića „In vino libertas – Autobiografski zapisi iz Haaga“, održano je u četvrtak, 25. travnja u Dvorani „Juran i Sofija“ u...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.