Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Lekenik

LEKENIK: Za promicanje i razvoj civilnog društva Općina Lekenik osigurala 19 tisuća eura

Općina Lekenik pruža sustavnu podršku promicanju i razvoju civilnoga društva kroz programe dodjele financijskih sredstava, pa tako je i za njihove aktivnosti koje su usklađene s prioritetnim područjem naše ruralne sredine za 2024. godinu osigurala 19.000,00 eura.

Na javni natječaj prijavilo se 9 udruga od predviđenih 11 te je ukupno dodijeljeno 18.050,00 eura. Općinski načelnik Ivica Perović ovom prilikom je potpisao ugovore sa Zavičajnim društvom „Sv. Josip, udrugom umirovljenika Novo doba 50+, udrugom umirovljenika Općine Lekenik, udrugom OSIT Anđeoska srčeka, udrugom vinogradara i voćara Sv. Bartol, društvom žena Pešćenica, društvom žena Poljana Lekenička, udrugom žena Vukojevac i udrugom Iskra nade SMŽ.

Suradnja s udrugama s ciljem osnaživanja organizacija civilnog društva i podizanje kvalitete života građana kroz potporu i suradnju u provedbi programa od interesa za opće dobro najčešće se očituje kroz različite oblike financijske i nefinancijske podrške koje tijela javne vlasti pružaju projektima i programima od interesa za opće dobro.

Cilj je kroz međusektorsku suradnju smanjiti probleme malih zajednica koji imaju veliki utjecaj na život pojedinca kao što je siromaštvo, nejednakost, nepravda, usamljenost, briga o starijima, djeci, ženama, isključenost marginaliziranih skupina što utječe na samopouzdanje čovjeka i otuđenost zajednice.

Svojim radom i volontiranjem kroz mnogobrojne aktivnosti i manifestacije koje provode organizacije civilnog društva daju upravo onaj potencijal koji će smanjiti sraz materijalne, starosne ili bilo koje  diskriminatorne podjele te povećati samopouzdanje čovjeka kroz dobar osjećaj i zadovoljstvo životom u manjim zajednicama.

U tom smislu je i Općina orijentirana na svoje građane jer oni čine  društvo i zajednicu.

Udruge sredstva dobivaju putem javnog natječaja za prijavljeni program koji udovoljava kriterijima i prioritetima iz natječaja, a dobivena sredstva isključivo su namjenska,  podložna su kontrolama i administrativnim provjerama  kroz financijska izvještavanja tijekom provedbe i na samom kraju što je obveza korisnika sredstava „provedba-odgovorno i racionalno trošenje“ uz potporu Općine.

Inovativni program je onaj udruge „Iskra nade SMŽ“ iz Pešćenice koji je podržala Općina, a kojim je otvorena mogućnost davanja instrukcija djeci iz osnovne škole s ovog područja. Provedba je zamišljena da se djeci kojoj je potrebna podrška u učenju omogući korištenje individualnog ili grupnog rada i pristupa sa stručnim kadrom u razdoblju ožujak-lipanj.

Više vijesti

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Sisak

Predstavljanje knjige Valentina Ćorića „In vino libertas – Autobiografski zapisi iz Haaga“, održano je u četvrtak, 25. travnja u Dvorani „Juran i Sofija“ u...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.