Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

DAN PLANETA ZEMLJE U MOSLAVINI Biciklijada i planinarenje Moslavačkom gorom 20. i 21. travnja

Dan planeta Zemlje je zabavno rekreativna manifestacija koja se provodi već 20. put zaredom. Glavna aktivnost manifestacije je biciklijada, a zadnje dvije godine se organizira i planinarenje Moslavačkom gorom. Biciklijada nije natjecateljskog karaktera nego je rekreativna, edukativna i zabavna.

Dan planeta Zemlje u Moslavini tradicionalno se obilježava najbliži vikend uoči istoimenog dana. Ovogodišnja manifestacija bit će 20. i 21.4.2024. godine. Prvi dan se održavaju duža i kraća ruta, a drugi dan se odvija ekstremna ruta i planinarski pohod.

Biciklijada započinje na glavnom gradskom trgu (Trg dr. Franje Tuđmana u Kutini) gdje se biciklisti okupljaju od 10 sati, a voditelj programa Mario Valentić vodi zajedničko zagrijavanje prije strata. Start duže rute biciklijade je u 11 sati. Duža ruta je dugačka 30 km i ima dva stajališta. Prvo stajalište je u Lagena Winery iz koje se pruža prekrasan pogled preko vinograda na grad Kutinu i okolicu. Bit će moguća degustacija autohtone moslavačke sorte vina Škrlet te okrepa (peciva, sok, voda).

Drugo stajalište je u pitomom mjestašcu Piljenice kroz koje teče rijeka Pakra. Stajalište će biti na Ranču ZZ koje je okružno divnom prirodom, a na ranču se nalaze domaće životinje, odnosno ljubimci, a to su konji, koze, psi, mačke, zec itd.

Kraća ruta biciklijade s Trga kreće u 11 i 15, dužine je 8 km, a namijenjena je mlađim sudionicima te je često nazivamo i obiteljska ruta. Također ima dva stajališta na kojima će biti osigurana okrepa te edukativno rekreativni sadržaji. Prvo stajalište je u Udruzi Topot koja se primarno bavi jahanjem za osobe s invaliditetom. Drugo stajalište je na reciklažnom dvorištu tvrtke Eko Moslavina gdje će se predstaviti i prezentirati razvrstavanje otpada.

Zajednički cilj obje rute (duže i kraće) je oko 13 sati na Jezeru Bajer (Željeznička ulica). Uz jezero će se nalaziti ugostiteljska ponuda, dodatni rekreativni sadržaji i igre za djecu, jahanje konja, biciklistička alka, glazbeni program DJ Tomek, voditelj Mario Valentić, premjerno predstavljanje maskote Zemlje itd.

Drugi dan (nedjelja, 21.4.2024.) odvija se u Regionalnom parku Moslavačka gora na poučnoj stazi Crkveni jarak s ekstremnom biciklističkom rutom i planinarskim pohodom.

Ekstremna ruta započinje također na Trgu dr. Franje Tuđmana u 9 sati, a nastavlja se po Moslavačkoj gori s ciljem kraj jezera Mikleuška. Za ekstremnu biciklijadu su potrebne prijave Biciklističkom klubu Kutina, te se plaća kotizacija 5 eura. Sudjelovanje na dužoj i kraćoj ruti je besplatno i nisu potrebne prijave, te se u slučaju kiše otkazuju, dok se program drugog dana (ekstremna i planinarenje) ne otkazuje.

Vođeno planinarenje Moslavačkom gorom započinje na jezeru Mikleuška u 9 sati. Obilazi se Poučna staza Crkveni jarak koja uključuje stajalištu na Vidikovcu Vis uz okrepu, najviši vrh Moslavačke gore Humku, posjet ostacima Pavlinskog samostana Blažene djevice Marije koji se naziva Bela crkva, te povratak na cilj uz jezero Mikluška gdje će se također nalaziti ugostiteljska ponuda. Za planinarenje su također potrebne prijave Planinarskom društvu Yeti, ali se ne plaća kotizacija.

Više vijesti

Kutina

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Kutina Sanja Feltrin i andragoška voditeljica Sanja Friščić su prošlog tjedna sudjelovale na radionici “Vaučeri za obrazovanje” u organizaciji HGK –...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

Kutina

Učenicima s teškoćama integriranim u redovna razredna odjeljenja u osnovnim školama podršku pružaju pomoćnici u nastavi. U skladu sa svojim proračunskim mogućnostima i idejom...

Sisak

Svećenički dan Sisačke biskupije održat će se u četvrtak, 2. svibnja u 10 sati u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu....

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.