Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Iz policijske bilježnice

Dogovorili prodaju s nepoznatim osobama i ostali bez novca – phishing prijetnja putem mobilnih aplikacija

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Postaje granične policije Hrvatska Kostajnica i Policijske postaje Petrinja su zaprimili prijave oštećenih kojima su se prošli tjedan putem WhatsApp i Messenger aplikacije javile nepoznate osobe s kojima su dogovorili prodaju. 

Nakon toga nepoznate osobe su im poslali link za plaćanje i naveli ih da upišu podatke s kartica tekućeg računa.

Nakon što su dali tražene podatke primijetili su da im s računa nedostaje novac te su shvatili da su  prevareni.

Policija traga za počiniteljima, protiv kojih će biti podnijete kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu zbog računalne prijevare.

Policija savjetuje građanima:

Počinitelji, u komunikaciji s oštećenim osobama, najčešće koriste mobilnu aplikaciju WhatsApp putem koje prosljeđuju poveznice phishing/lažiranih mrežnih stranica trgovačkih društava koja se bave dostavom robe.

Na taj način prikupljaju osobne podatke i podatke o bankovnim karticama te CVV broju kartice i potom kasnije zadaju neovlaštene transakcije na raznim internetskim prodajnim mjestima u inozemstvu.

Navedeni napadi su učestali te ponovo upozoravamo građane na opasnost davanja osobnih i financijskih podataka nepoznatim osobama.

Pozivamo vas na dodatan oprez, a ukoliko se smatrate oštećenima, savjetujemo da prijavu podnesete u policijskoj postaji na čijem postajnom području imate prebivalište.

Više vijesti

Iz policijske bilježnice

U subotu, 27. travnja, oko 1 sat, u mjestu Mošćenica na petrinjskom području, zaustavljen je 27-godišnjak koji je bez položenog vozačkog ispita i pod...

Iz policijske bilježnice

U srijedu, 24. travnja, u večernjim satima, u Zeleničkoj ulici u Novskoj, u krugu poduzeća, došlo je do eksplozije kotla s vodom kojom prilikom...

Iz policijske bilježnice

Građanin je jučer, 24. travnja, prilikom čišćenja garaže u Sunji, pronašao četiri ručne bombe koje je s mjesta pronalaska izuzeo policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu. “Sukladno...

Iz policijske bilježnice

U ponedjeljak, 22. travnja, u večernjim satima, u Popovači, došlo je do požara u podrumskim prostorijama 44-godišnjeg vlasnika. Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.