Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

FOTO | II. FESTIVAL VUNE U MAJURU: Vuna kao pokretač razvoja Pametnog sela

U organizaciji Općine Majur, a povodom Međunarodnog dana vune, u subotu, 13. travnja održan je II. Festival vune u Woonko – Centru vune u Majuru.

U sklopu festivala održana je i konferencija “Vuna kao pokretač razvoja Pametnog sela” koja je okupila sve zainteresirane koji rade s vunom te ponudila prikaz primjera dobre prakse u prikupljanju vune, demonstraciji ručnog tkanja, filcanju, striženju ovaca i primjeni moderne tehnologije.

Cilj konferencije je promovirati vunu kao zaboravljenu sirovinu koja može postati pokretač razvoja u ruralnom području, pokrenuti ideje za primjenu vune u razvoju turizma te njezinu primjenu u izradi suvenira, te inovacijama i modernim tehnologijama, istaknula je načelnica Općine Majur Klementina Karanović

Prvi dio programa bila je prezentacija iskustava u radu s vunom i aktivnosti koje se provode na području Republike Hrvatske, ali i Republike Slovenije. Bilo je riječi i o zakonskoj regulativi vezanoj uz prikupljanje i preradu vune.

Iskustva s otoka Cresa podijelila je sa sudionicima Vesna Jakić iz Udruge Ruta Cres

Otok Krk je primjer dobre prakse u prikupljanju vune, a voditeljica Poljoprivredne zadruge Otok Krk Karla Škorjanc približila je prednosti vune ovce pramenke.

O problematici organiziranog prikupljanja vune i umrežavanje govorio je veterinar Rodoljub Đžakula

Na Međunarodnoj konferenciji „Vuna kao pokretač pametnog sela” u panel raspravi su sudjelovali Isminka Gršković koja izrađuje suvenire od krčke vune, Tamara Pecoja, Ljubica Ajduković Ugarković, Dragica Jerkov, Ivana Ezel koje koriste vunu za proizvodnju i izradu gnojiva, suvenira, tepiha. Nataša Bokan sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta predstavila je projekt GRASS Ceilling.

Uz modnu reviju na kojoj je prikazana kolekcija dizajnerice Mine Petre, a riječ je o kreacijama od vune, održane su i radionice filcanja vune, predenja, tkanja i pletenja, kao i izložbeni sajam s proizvodima od vune. II Festival vune ponudio je posjetiteljima i tradicionalna jela majurskog kraja.

Podsjetimo, ovaj projekt je financiran sredstvima Nacionalne mreže Zajedničke poljoprivredne politike i Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Više vijesti

Petrinja

Grad Petrinja obilježit će Dan državnosti Republike Hrvatske u srijedu, 29. svibnja 2024. godine polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, uz zajedničku molitvu, kod Spomenika...

EMISIJE

Načelnik Općine Martinska Ves, Stjepan Ivoš, bio je gost ovotjedne emisije Srijedište. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30 sati na 91.7 i 97.6...

Sisak

Obilježavanje Dana Sisačko-moslavačke županije započelo je svečanim programom obilježbe 35. rođendana Doma za starije osobe Sisak. Korisnici i zaposlenici Doma su uz tamburaše, modnu...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.