Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

FOTO | PETRINJA: Na području Petrinje u tijeku je obnova na 319 lokacija

Branko Bačić, trenutno tehnički ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine sa suradnicima je boravio danas u Petrinji. Nakon radnog sastanka s gradonačelnicom Magdalenom Komes i suradnicima  u prostoru gradske uprave, ministar i gradonačelnica obišli su nekoliko lokacija na kojima su u tijeku radovi obnove. U posjeti je sudjelovao i Antonio Šustić, ravnatelj Državne geodetske uprave, a jedna od lokacija koju su obišli je upravo zgrada katastra i državnog arhiva u Gundulićevoj 1 na kojoj bi radovi vrijednosti više od tri milijuna eura trebali biti gotovi do kraja lipnja.

Šustić je ovom prilikom podsjetio kako Državna geodetska uprava trenutno na području Petrinje provodi katastarske izmjere.

„Nakon provedenih katastarskih izmjera uslijedit će obnova zemljišnih knjiga. Obuhvaćeno je 10 katastarskih općina, pa i sama katastarska općina Petrinja. Aktivnosti pokrivaju oko 5500 hektara i više od 26 tisuća katastarskih čestica i oko 16 tisuća zgrada. Ukupna vrijednost investicije je viša od šest milijuna eura. To je dio višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja kojeg je Vlada Republike Hrvatske predložila Hrvatskom saboru, a Hrvatski sabor donio program. Nakon provedenih katastarskih izmjera, kojim će biti obuhvaćane, izmjerene i zgrade koje su u samoj obnovi, uspostavit će se novi katastar i nova zemljišna knjiga koja će omogućiti građanima Petrinje i okolice da slobodno raspolažu svojim nekretninama kojima će se zasigurno, ne samo najvećim dijelom i zbog obnove, ali i zbog sređenih papira, njihova vrijednost će zasigurno porasti i same nekretnine će se moći uključiti u normalne financijske tokove države“, kazao je Šustić. Izmjere traju već godinu dana, na osam katastarskih izmjera su aktivnosti završene i uslijedit će obnova zemljišne knjige, a na dvije lokacije izmjere se očekuju do početka ljeta.

Ministar je s gradonačelnicom obišao i Gradsku vijećnicu gdje su u tijekovi  radovi vrijedni više od 10 milijuna eura.

Gradonačelnica Komes još je jednom istaknula kako je Petrinja veliko gradilište te kako se u gradu istovremeno odvija puno aktivnosti, od poslijepotresne obnove građevina, obnove vodoopskrbnog i sustava odvodnje, katastarske izmjere, zbog čega je u gradu otežana situacija u odvijanju prometa.

„I dalje molimo građane za strpljenje. Rezultati su vidljivi, pomaci su vidljivi. Centar grada, dakle zgrade koje su u nadležnosti, za koje su sredstva osigurana u državnom proračunu što u Ministarstvu graditeljstva, što u Ministarstvu kulture, dobro napreduju. Ove godine ćemo već imati prve završene zgrade u centru Petrinje, približavajući se  Danu grada, što nas veseli, naročito zbog naših Petrinjaca”, kazala je gradonačelnica.

Bačić je kazao kako s gradonačelnicom Komes imaju izvrsnu suradnju, zbog čega su radovi na obnovi uspješni i dinamični. „Do sada je ovdje na području Grada Petrinje obnovljeno 3479 objekata, bilo da se radi o zamjenskim obiteljskim kućama, bilo da se radi o konstrukcijskim ili nekonstrukcijskim obnovama. Mi ćemo tom dinamikom nastaviti i dalje, zbog toga smo održali sastanak da vidimo u kojoj su fazi svaki pojedini segment obnove. Ono što smo također jutros na sastanku prošli je izgradnja zamjenskih višestambenih zgrada. Kao što znate višestambene zgrade koje su građene prije 70-tak godina su do te mjere oštećene da ih nije moguće niti konstrukcijski obnoviti nego ih najprije rušimo i onda gradimo njihove replike. Tu smo sada u postupku da je u nabavi pet takvih višestambenih zgrada“, rekao je između ostaloga Bačić. Podsjetio je kako će se u Petrinji graditi još osam višestambenih zgrada poput onih u Turkulinovoj, a nabava za izvođača radova trebala bi biti gotova kroz naredna dva tjedna.

Ministar je tijekom posjete s gradonačelnicom obišao i gradilište organizirane konstrukcijske obnove višestambene zgrade u Radićevoj 10. Riječ je o višestambenoj zgradi s četiri stana, a procijenjena vrijednost radova je viša od pola milijuna eura te izgrađenu zamjensku obiteljsku kuću u Graberju u koju se vlasnica uselila.

Više vijesti

OBNOVA

Košarkaškom i odbojkaškom utakmicom sisačkih Gimnazijalki i Gimnazijalaca službeno je otvoreno vanjsko sportsko igralište Gimnazije Sisak. Na novoj podlozi nastupile su i učenice Strukovne...

Petrinja

U Ekološkom centru „Vrata Zrinske gore“ u Prnjavoru Čuntićkom, povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj, organiziran je Dan otvorenih...

EMISIJE

U srijedu, 22. svibnja gošća emisije Srijedište bila je Marija Petranović, ravnateljica Doma za odrasle osobe Petrinja. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h...

PROMO

Multinacionalna kompanija AD Plastik traži radnike za proizvodni pogon u Jankomiru za rad na liniji za proizvodnju plastičnih dijelova za automobile. Od kandidata se...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.