Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

FOTO | PETRINJA: Svečano otvorena petrinjska ljepotica – Gradska munjara

Bogatim kulturnim i umjetničkim programom u subotu, 06. travnja svečano je otvorena Gradska munjara, prva obnovljena zgrada javne namjene koja je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro te će se koristiti kao multimedijski centar. Obnovu zgrade financiralo je Ministarstvo kulture i medija RH, a provodio Grad Petrinja. Ukupna vrijednost radova, koji su počeli 08.02.2023., a okončani su 05.02.2024. godine, je 1.342.494,98 EUR-a s PDV-om.

Kultna Munjara sada sjaji nestvarnim sjajem. Od onog derutnog, trošnog i zapuštenog prostora dočekali smo besprijekorno uređenu i pravu krasoticu uz Petrinjčicu. Projektom cjelovite obnove napravljena je novogradnja sa faksimilnom obnovom vanjskih pročelja te je izvršena rekompozicija građevine prenamjenom unutarnjeg prostora (prenamjena iz zgrade za proizvodnju struje u multimedijski centar).

Brojne Petrinjke i Petrinjce i drage goste, sudionike gradnje Gradske munjare, kao i sve zaljubljenike u kulturu sinoć je pozdravila gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes, ne skrivajući zadovoljstvo i ponos zbog otvorenja ove petrinjske ljepotice.

„Uzbuđena sam, presretna, prkosna kao i svi Petrinjci, ne samo oni koji su došli večeras na otvorenje ovog prekrasnog zdanja, nego i općenito svi Petrinjci. Povukla sam paralelu ove Gradske munjare koja ima zanimljiv naziv s karakterom nas Petrinjaca koji smo ostali u svom gradu, usprkos svim nedaćama koje su nas zatekle kroz povijest. I danas smo ovdje, prkosimo vremenu, prostoru, gradimo ponovno naš grad i izgradit ćemo ga. Veličanstvena je ovo zgrada, ljepotica, prva u nizu među zgradama koje ćemo u narednom razdoblju završavati, otvarati i puštati u funkciju. Ova zgrada, koja je nekada bila industrijske namjene, postaje kulturna zgrada koja će imati zapravo toliki spektar primjene da u ovom trenutku ni sami nismo svjesni što će se sve moći ovdje odvijati“, kazala je, između ostaloga, Komes te dodala kako će ovaj prostor oplemeniti i obogatiti kulturni život Petrinje.

Zadovoljstvo dovršetkom Munjare izrazio je i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak

„Obnovljena i predivno uređena zgrada Gradske munjare obogaćuje našu predivnu Petrinju. Nalazi se na izvrsnoj lokaciji uz Petrinjčicu koja znači život. Čestitam gradonačelnici i njezinom timu na izvrsno odrađenom poslu, a ovako reprezentativnu zgradu zaslužuju sve umjetnice i umjetnici Petrinje u kojoj će predstavljati i prezentirati svoja djela te na taj način obogaćivati našu dušu. Neposredno uz Munjaru Sisačko-moslavačka županija uređuje zgradu Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije“, rekao je Celjak.

Neizmjeran doprinos obnovi Gradske munjare dalo je Ministarstvo kulture i medija na čelu s ministricom Ninom Obuljen Koržinek i Konzervatorski odjel u Sisku na čelu s pročelnicom Ivanom Miletić Čakširan. Nažalost, zbog zdravstvenih razloga, ministrica sinoć nije nazočila svečanom otvorenju, a u njeno ime sve prisutne pozdravio je ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec koji je s gradonačelnicom Komes simbolički i otvorio zgradu.

„Mogu reći da sam iznimno zadovoljan. Znam situaciju Munjare kakva je bila dugo godina i prije potresa, zapuštena i bez namjene. Ova obnova je stvarno provedena po svim standardima, tehničkim i konzervatorskim, i sada ponovno imamo zgradu koja pruža veliki potencijal za različite oblike korištenja, a u prvom redu namijenjena je za održavanje kulturnih manifestacija”, rekao je Petrinec, naglasivši kako Petrinja ima iznimnu vrijednost zbog svoje bogate kulturne baštine koju Ministarstvo kulture i medija, u suradnji s Gradom Petrinja, nastavlja srčano obnavljati.

U svečanog programu otvorenja Gradske munjare sinoć su nastupili mladi i uspješni glazbenici Laura Sučec, Karlo Ivančić, Klara Pejaković, Lovro Komes i Ivan Bobeta, dramski nastup imao je talentirani Vid Bešlić, a svi su izrazili ponos što su imali priliku prvi nastupati u ovom prekrasnom prostoru i biti dio povijesnog i “renesansnog” trenutka našeg grada.

Također, svi posjetitelji sinoć su imali priliku upoznati se sa opusom Matice hrvatske, kao i sa zanimljivim multimedijskim i interaktivnim sadržajem koji je bio pripremljen u suradnji s digitalnim partnerom Grada Petrinje, Streaming.HR-om. Koristeći virtualne naočale, posjetitelji su mogli prošetati centrum Petrinje, onakvim kakav je bio neposredno nakon potresa i onakvim kakav je sada kada se obnavlja te vidjeti koliko smo se zapravo odmaknuli od vremena katastrofe.

Glavna okosnica programa otvorenja je izložba akademskog slikara Davora Žilića, inače člana Kulturnog vijeća Grada Petrinje, koji je uz ostale članove Zvonimira Martinovića, Domagoja Bernića, Josipa Kapovića i Katarinu Mandić, dao ogroman idejni i organizacijski doprinos otvorenju Gradske munjare. Žilić je istaknuo kako je Munjara za njega jedan od najznačajnijih simbola grada te kako je sanjao trenutak kada će u njoj moći postaviti svoju izložbu. Devet akrila na drvetu, velikih dimenzija, naslikani su u maniri figurativnog slikarstva. Kroz odabrani kolorit, ove slike aludiraju na stare razglednice, pokušavajući dobiti isti emocionalni naboj koji je prisutan u njima. Namjera im je djelovati kao podsjetnik na dijelove Petrinje koji imaju važnost za zajednicu koja živi na prostoru ovog grada te potaknuti na sjećanje na dane slave i probuditi želju za obnovom i zajedništvom.

Novi prostor Gradske munjare blagoslovio je fra Mato Bašić, upravitelj Župe svetog Bartola u Hrastovici. Inače, Gradska munjara koristit će se kao multimedijski prostor, odnosno višenamjensko, interaktivno i kulturno središte – mjesto za promicanje umjetnosti, kulture i kreativnosti kroz umjetničke događaje, predstave, manje koncerte, izložbe, književne večeri, prostor za potrebe održavanja predavanja, tribina, konferencija, edukacija i dr. Dodatni sadržaj koji će obogaćivati ovu zgradu je ugostiteljski objekt s terasom nad Petrinjčicom.

Dodajmo i kako izložba Davora Žilića ostaje postavljena do subote, 20. travnja 2024., a svi zainteresirani mogu je pogledati u radnom vremenu Gradske munjare od ponedjeljka do petka od 12 do 20 sati te subotom od 8 do 13 sati.

Na šetnici uz Petrinjčicu tako sada ponosno stoji najljepša zgrada poslije razornog potresa u Petrinji, a koja s njom vraća svoj šarm i građanski štih.

Više vijesti

KULTURA

„Kraluž” , Pjevačka skupina KUD-a „Posavina” Budaševo u kategoriji folklorni mali vokalni sastavi i komorni zborovi i Pjevačka skupina Kulturno-umjetničkog društva „Mijo Stuparić“ Velika...

Kutina

U fokusu 30. izdanja Festivala vina MoslaVina Kutina su autohtone hrvatske vinske sorte. Manifestacija „Festival vina – MoslaVina Kutina 2024. i izložba vina izvornih...

KULTURA

Paljenjem skulpture „PetrinjGrad“ završen je ovogodišnji četvrti Festival lončarstva i keramike koji se tijekom vikenda održavao u Centru novog života na Sajmištu. Oba dana...

Sisak

Dva naporna dana u Čakovcu 18. i 19.05. bila su prilično uspješna za streljački klub “HVIDR-a SISAK”! Naravno da su očekivanja bila i viša,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.