Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

FOTO | SISAK: Početak radova na izgradnji crpne stanice Prelošćica

Župan Ivan Celjak i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković su nazočili obilježavanju početka radova na izgradnji Crpne stanice Prelošćica.

„Hrvatske vode su započele s radovima na izgradnji crpne stanice u Prelošćici na području grada Siska i ovaj projekt je vrijedan oko 10 milijuna eura što znači dodatnih 10 milijuna eura ulaganja na području Sisačko-moslavačke županije, na području grada Siska,“ rekao je župan Ivan Celjak i dodao: „Ovaj projekt je iznimno važan za sve poljoprivrednike, za sve stanovnike Donje Posavine koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom i realizacijom ovog projekta oslobađa se 12 000 hektara zemljišta od vode, a uslijed visokih voda rijeke Save. Cilj je zadržati naše stanovnike na području Donje Posavine, omogućiti im da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, ali isto tako i razvijati turizam.

Uz ovaj projekt vezan uz izgradnju crpne stanice, Hrvatske vode su pri kraju čišćenja čak 36 kilometara kanala od Hrastelnice pa do Lonje. Ranije su Hrvatske vode izgradile servisnu cestu uz nasip od Hrastelnice pa do Lonje što je važno za lakši pristup nasipima, ali je važno i za domaće poljoprivrednike jer na taj način lakše pristupaju svojim obradivim površinama. Naravno da je za zadržavanje stanovništva i razvoj turizma važna infrastruktura i Sisačko-moslavačka županija izgradila je cestu od Brezovice do Svinjičkog jer to nam je najbliži put do prvog europskog sela roda Čigoč, a upravo u Čigoču završavamo obnovu kurije. To će biti reprezentativan ulaz u Park prirode Lonjsko Polje sa sisačke strane.

Ranije smo uredili i obnovili ambulantu u Kratečkom. Prije godinu dana nismo imali liječnika i ambulanta nije bila u funkciji. Danas to tako više nije što je važno za zdravstvenu zaštitu lokalnog stanovništva, ali i za turiste. U Kratečkom dovršavamo uređenje zgrade Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije gdje ćemo dodati dodatan sadržaj koji će biti zanimljiv turistima koji dolaze na područje Parka prirode Lonjsko polje. Svi ovi projekti su iznimno važni za lokalno stanovništvo, za njihov ostanak, za bavljenje poljoprivredom, ali isto tako i za razvoj turizma“, zaključio je župan Celjak.

Nova crpna stanica, koja je će biti završena za dvije godine, bit će uvezana s crpnom stanicom Šašna Greda te crpnom stanicom Hrastelnica, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković:

„Prethodno smo napravili rekonstrukciju 36 kilometara odvodnje na području ove kazete koja će omogućiti funkcionalnost i veću učinkovitost odvodnje iz razloga što smo uslijed potresa na puno mjesta imali izbacivanje pijeska, ali smo na ovom području imali i prethodnu zapuštenost kanalske mreže. Sigurni smo da će se moći unaprijediti poljoprivredna proizvodnja. Ukupno ulaganje samo za potrebe obrane od poplava uloženo je i ulaže se u ovom trenutku više od 60 milijuna eura. 180 milijuna eura je uloženo u tzv. aglomeracije na području Novske, Petrinje i Kutine. Na to se iz Fonda solidarnosti nadogradilo sa 120 milijuna eura i novih 30 milijuna eura koje Vlada RH usmjerava iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti za potrebe dogradnje sustava obrane od poplava i odvodnje. Tako da možemo reći da se 330 milijuna eura ulaže u Sisačko-moslavačku županiju.“

Cilj je Ministarstva poljoprivrede i Vlade RH podići razinu hrvatske poljoprivredne proizvodnje, povećati samodostatnost i ovaj projekt ide u tom smjeru. Također cilj je zadržati mlade na području Posavine gdje je iseljavanje počelo između dva svjetska rata, a nastavljeno je nakon Domovinskog rata, mladi su krenuli prema urbanim područjima, želimo im ovim mjerama preko dostupnih EU sredstava, ali i nacionalnih sredstava zadržati i pokazati im da je poljoprivredna proizvodnja rentabilna i da se od nje može živjeti. To svjedoče brojni poljoprivrednici koji se bave poljoprivredom u Donjoj Posavini, a ovaj projekt će im omogućiti da budu sigurniji u svoju proizvodnju, rekao je državni tajnik Tugomir Majdak, koji je također nazočio označavanju početka radova na izgradnji Crpne stanice Prelošćica.

SMŽ ZA REVITALIZACIJU NASELJA U PARKU PRIRODE LONJSKO POLJE

Župan Ivan Celjak je sa suradnicima obišao i Kuriju Oberhofer – Hangi u Čigoću, objekt koji uređuje Sisačko-moslavačka i koji će biti reprezentativan ulaz u PP Lonjsko polje sa sisačke strane.

Obilazak je obuhvatio i naselje Kratečko. U blizini ambulante u Kratečkom, koju je Sisačko-moslavačka županija u cijelosti obnovila i opremila, nalazi se zgrada Kulturno-povijesnog centra SMŽ. Radovi na bivšem Župnom dvoru su u tijeku, a u objektu će biti izloženi predmeti značajni za povijest, kulturu i tradiciju Sisačko-moslavačke županije, Donje Posavine i Lonjskog Polja s ciljem očuvanja materijalne i nematerijalne baštine, koja će biti dostupna i turistima.

Više vijesti

KULTURA

„Kraluž” , Pjevačka skupina KUD-a „Posavina” Budaševo u kategoriji folklorni mali vokalni sastavi i komorni zborovi i Pjevačka skupina Kulturno-umjetničkog društva „Mijo Stuparić“ Velika...

Kutina

U fokusu 30. izdanja Festivala vina MoslaVina Kutina su autohtone hrvatske vinske sorte. Manifestacija „Festival vina – MoslaVina Kutina 2024. i izložba vina izvornih...

Sisak

Dva naporna dana u Čakovcu 18. i 19.05. bila su prilično uspješna za streljački klub “HVIDR-a SISAK”! Naravno da su očekivanja bila i viša,...

Martinska Ves

Pri kraju je izgradnja prvog dječjeg vrtića na području općine Martinska Ves. Tako je u Strelečkom podignuta konstrukcija objekta, postavljeno je krovište i stolarija,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.