Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

FOTO | Vatrogasci proslavili blagdan svog zaštitnika sv. Florijana

Vatrogasci s područja Sisačke biskupije svečano su u subotu, 4. svibnja proslavili blagdan svog zaštitnika sv. Florijana. Misno slavlje u bazilici sv. Kvirina predvodio je povjerenik za pastoral vatrogasaca i župnik iz Donje Kupčine Mladen Vidak. Slavlju su nazočili predstavnici brojnih društava predvođeni predsjednikom Vatrogasne zajednice grada Siska Ivicom Šolajom.

Na početku, vlč. Vidak je čestitao okupljenima blagdan njihova zaštitnika te prenio pozdrave sisačkog biskupa Vlade Košića.

Zahvalivši vatrogascima na njihovoj požrtvovnosti koju svakodnevno iskazuju, Vidak je rekao kako je ovo slavlje prilika za zagovor sv. Florijanu da ih čuva na životnim putevima, a osobito u djelima ljubavi i pomaganja onima u nevolji.

Osvrnuvši se na pročitano Evanđelje, propovjednik je naglasio važnost mira u srcu, koji je, kako je rekao, najveće bogatstvo koje pojedinac može imati. Potaknuo je okupljene i na molitvu za mir u cijelom svijetu, kako to i sam Krist poziva, jer mir je Božji dar.

„Kristov mir ispunja čovjekovo srce jednom posebnom radošću i zadovoljstvom koje nevjernik nikada neće razumjeti. Evo, koliki sveci kroz povijest, s jedne strane su prolazili kroz križeve, muke i probleme, ali su imali mir u srcu i mirnu savjest. Nije li to najveće bogatstvo? Spomenimo se blaženoga Alojzija Stepinca koji je i u najtežim trenucima, kada je bio izložen strašnim pritiscima, rekao: Moja savjest je čista, nema mjesta mržnji. Sveti Florijan, naš današnji slavljenik, učinio je isto. Kada su se svi okomili na njega kada su mislili gotovo je, propao je, bit će izbrisan s lica zemlje vatrom, imao je mir u srcu. Taj mir u srcu i duši, mir u mislima je najvažniji. Također, nije li blagoslov imati mirne riječi, mirne ruke i mirna djela od Gospodina blagoslovljena? Za to molimo i vjerujemo i da će nas zagovor sv. Florijana, zagovor svetih naših i hrvatskih mučenika pratiti na našim životnim putovima. S jedne strane, da primimo nagradu za sve dobro što činimo, a s druge strane da uvijek imamo pogled prema nebesima, jer vječna nagrada nas čeka tek gore u kraljevstvu nebeskom“, zaključio je propovjednik.

Na kraju slavlja okupljene je pozdravio i predsjednik Vatrogasne zajednice Šolaja zahvalivši vlč. Vidaku na brizi o vatrogascima. Misno slavlje animirao je na orguljama domaći župnik Robert Jakica. (SV)

Više vijesti

OBNOVA

Košarkaškom i odbojkaškom utakmicom sisačkih Gimnazijalki i Gimnazijalaca službeno je otvoreno vanjsko sportsko igralište Gimnazije Sisak. Na novoj podlozi nastupile su i učenice Strukovne...

EMISIJE

U srijedu, 22. svibnja gošća emisije Srijedište bila je Marija Petranović, ravnateljica Doma za odrasle osobe Petrinja. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h...

PROMO

Multinacionalna kompanija AD Plastik traži radnike za proizvodni pogon u Jankomiru za rad na liniji za proizvodnju plastičnih dijelova za automobile. Od kandidata se...

SMŽ

Na Zagrebačkom je velesajmu od 13. do 15. svibnja održano Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2024. Organizator natjecanja bila je Agencija...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.