Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

FOTO | Započela devetnica uoči Kvirinova, dodijeljena odlikovanja zauzetim vjernicima s područja Sisačke biskupije

Devetnica uoči svetkovine sv. Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije i župe sv. Kvirina, kojom se vjernici u bazilici Sv. Kvirina u Sisku duhovno pripremaju za proslavu svog zaštitnika, započela je u nedjelju, 26. svibnja, svečanim misnim slavljem koje je predvodio biskup Vlado Košić. Koncelebrirali su domaći župnik Robert Jakica, župni vikar Rafael Mlinar, župnik iz Gore Paško Glasnović i župnik iz Divuše Darijo Stanković.

Već tradicionalno, tom prigodom biskup je uručio „Odlikovanje sv. Kvirina”, znak priznanja u Sisačkoj biskupiji onima koji se posebno trude svjedočanstvom i primjerom živjeti svoju vjeru. Ovogodišnji dobitnici odlikovanja za višedesetljetno služenje Crkvi su: Jela Čarapović iz župe Divuša, Marija Vrbanac iz župe Gora, Pavica Matijević te Srećko i Ljiljana Smolčić iz župe sv. Kvirina u Sisku i dr. Milka Barun-Feller iz župe Ivanić-Grad.

U homiliji, biskup Košić istaknuo je kako danas slavimo Presveto Trojstvo, svetkovinu koja se uvijek obilježava u nedjelju nakon Duhova, a koja po sebi ne obilježava neki konkretan događaj, već otajstvo da je Bog jedan u tri osobe: Otac, Sin i Duh Sveti. Podsjetio je i kako nam je to najveće i najdublje otajstvo naše vjere objavio sam Isus Krist, naš Gospodin.

„O tome govore i sveta čitanja danas. Osobito je to mjesto poslanja kojeg Isus daje na dan svoga uzašašća apostolima i u kojem izričito kaže da idu po svem svijetu i sve učine njegovim učenicima krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga (Mt 28,19). Tu jasno kaže, dakle, da je Bog Otac, Sin i Duh Sveti. Isus se neprestano u svom javnom djelovanju predstavlja kao Sin Božji, ali i Sin čovječji. Posebno u Ivanovu Evanđelju imamo mnogo molitava koje on upućuje svom nebeskom Ocu, govori da je s Ocem jedno te da ga je Otac poslao i da Ocu ide. Također kaže i da treba vršiti volju Očevu i obećava svojim učenicima Duha Svetoga kao silu odozgor, kao Duha branitelja i Duha istine koji će ih poučavati i voditi kada on ode. I zato se učenici trebaju radovati njegovom odlasku jer kad on ode Ocu može doći Duh Sveti. Dakle, možemo reći da je nakon Isusova uzašašća ovo vrijeme, vrijeme Crkve, zapravo vrijeme Duha Svetoga“, rekao je biskup i poručio kako je Isus obećao s nama biti do svršetka svijeta te kako je on prisutan u euharistiji i u svakom čovjeku, posebno onome najmanjem, u potrebi.

Na kraju, čestitavši ovogodišnjim dobitnicima odlikovanja biskup je rekao kako je već tradicija da se uz početak devetnice, uoči proslave blagdana sv. Kvirina, zahvaljuje onima koji desetljećima svjedoče svoju vjeru.

„Vi svjedočite da se ne bojite, da ste Kristovi i hvala vam za tolike godine služenja Crkvi s ljubavlju. Možda neće svi koji to čine dobiti neko priznanje, ali vi koji ga primate, vi ste na neki način primjer. Na kraju, svi smo pozvani na to i jedino pravo odlikovanje svima nama bit će kada nas Gospodin primi u svoj nebeski dvor i kada nam kaže: Uđi, slugo vjerni. U malome si bio vjeran. Nad mnogim ću te postaviti, uđi u radost Gospodara svoga“, zaključio je na kraju biskup.

Ovu misu biskup je prikazao za nedavno preminulog Vlatka Matijevića. (SV)

Više vijesti

KULTURA

U organizaciji HKUD”Poculica” Letovanić i pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije i Općine Lekenik, te uz potporu DVD-a Letovanić i donatora u Letovaniću je održana 21....

KULTURA

Tridesetak umjetnika okupilo se ove subote na likovnoj koloniji organiziranoj u sisačkom Galdovu na lokaciji Udruge za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS Sisak. Na...

SMŽ

U sklopu obilježavanja Dana Sisačko-moslavačke županije u organizaciji SMŽ i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata SMŽ u Topuskom su održane Sportske igre hrvatskih...

SMŽ

Školski sportski dan, koji je u sklopu Dana Sisačko-moslavačke županije organizirao Školski sportski savez SMŽ, okupio je jučer u Sisku oko 800 djece s...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.