Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

KUTINA: Održana 41. Smotra folklora Moslavine

Prema odluci stručnog povjerenstva, a koja je obrazložena na Okruglom stolu nakon održane 41. Smotre folklora Moslavine, na Županijskoj smotri u Martinskoj Vesi, 8. lipnja, u kategoriji izvorni folklor predstavit će se KUD „Mijo Stuparić“ Velika Ludina, KUD „Repušnica“ Repušnica i KUD “Banova Jaruga” Banova Jaruga, koji će prezentirati folklornu građu svojih mjesta. U kategoriji koreografirani folklor predstavit će se KUD “Moslavina” Kutina i KUD “Ivančice” s koreografijama vezanima uz običaje Jurjeva i Ivanja, KUD „Šubić“ Novska s pjesmama i plesovima Zapadne Slavonije te Matica Slovačka Međurić sa spletom pjesama i plesova Slovaka koji su ovo područje naselili iz regije Orava.

Njima će se na Županijskoj smotri pridružiti društva koja će se, pred istim stručnim povjerenstvom, predstaviti na drugoj izlučnoj smotri u Hrastovici 25. svibnja.

Ova je smotra okupila 400-tinjak plesača, pjevača i svirača iz 17 skupina koje djeluju u 16 društava s područja gradova Kutine, Popovače, Novske i Siska te općina Velike Ludine i Martinske Vesi. Održana je u u organizaciji Gradskog saveza KUD-ova Grada Kutine i  Zajednice kulturno-umjetničkih udruga SMŽ i suorganizaciju POU Kutina . Pokrovitelji Smotre su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Kutina, Sisačko- moslavačka županija i Hrvatski sabor kulture.

O kontinuitetu organizacije smotre u Kutini ne treba govoriti, broj govori dovoljno, jer je riječ o 41. Smotri, istaknuo je uvodno kutinski gradonačelnik Zlatko Babić zahvalivši čuvarima tradicije i baštine Moslavine.

Smotru je otvorila izaslanica župana i predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga SMŽ Ivanka Roksandić. Zahvalila je pritom kutinskom Gradskom savezu na domaćinstvu i odličnoj organizaciji. „Zaista sam ponosna na veliki broj kulturno-umjetničkih društava u Moslavini. Zahvalna sam svima koji čuvaju tradiciju i baštinu svoga kraja i koji su zalog za budućnost kulturnog amaterizma na području Sisačko-moslavačke županije. Također, ponosna sam i na ansamble i društva s područja cijele naše županije koji su ovoga puta u kategoriji koreografiranog folklora predstavili folklornu građu naše zemlje, od Moslavine, preko Slavonije do Like i Međimurja.“ – rekla je Ivanka Roksandić.

U kategoriji izvorni folklor svoje su scenske prikaze pjesama i plesova Moslavine predstavili  KUD-ovi „Mijo Stuparić“ Velika Ludina, „Moslavina“ Kutina, „Husain“, „Stružec“, „Banova Jaruga“, „Ivančice“ Kutina, „Ilova“, „Repušnica“, „Potočanka“ Potok i „Šartovac“ te dok je pjesme i plesove Posavine prezentirao KUD „Tišinčani“ iz Tišine s područja Martinske Vesi.   U kategoriji koreografirani folklor s pjesmama i plesovima koje su naslijedili od svojih predaka predstavile su se Češka beseda i Matica Slovačka iz Međurića, KUD „Šubić“ iz Novske prezentirao je građu svoga kraja, FA „Etno Siscia“ Slavonije, FA „Ivan Goran Kovačić“ Like, dok se KUD „Moslavina“ predstavio građom iz Međimurja.

Nakon završetka Smotre održan je Okrugli stol na kojem su selektori Hrvatskog sabora kulture, dr.sc. Tvrtko Zebec zadužen za ples, Tomislav Habulin zadužen za glazbu i Josip Forjan zadužen za narodno ruho iznijeli svoju analizu, te mišljenja i preporuke.

Generalno, iskazali su zabrinutost zbog nastupa nešto manjeg broja društava, ali i zbog nešto manje kvalitete izvedbi u odnosu na smotre koje pamte iz ranijih vremena. Što se tiče pohvala, najviše njih odnosilo se na narodno ruho koje je posebno pripremljeno za ovu prigodu, ali i za pjesme i plesove koji su nakon dugo vremena ponovno prikazani publici.

Više vijesti

OBNOVA

Košarkaškom i odbojkaškom utakmicom sisačkih Gimnazijalki i Gimnazijalaca službeno je otvoreno vanjsko sportsko igralište Gimnazije Sisak. Na novoj podlozi nastupile su i učenice Strukovne...

EMISIJE

U srijedu, 22. svibnja gošća emisije Srijedište bila je Marija Petranović, ravnateljica Doma za odrasle osobe Petrinja. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h...

PROMO

Multinacionalna kompanija AD Plastik traži radnike za proizvodni pogon u Jankomiru za rad na liniji za proizvodnju plastičnih dijelova za automobile. Od kandidata se...

SMŽ

Na Zagrebačkom je velesajmu od 13. do 15. svibnja održano Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2024. Organizator natjecanja bila je Agencija...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.