Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

FOTO | Festival vina – MoslaVina Kutina: “Živi bili škrlet pili!”

Uzdignutim čašama i riječima “Živi bili škrlet pili”, otvoren je “30. Festival vina – MoslaVina Kutina”.

Ne može se puno festivala pohvaliti ovako dugom tradicijom, a posebnost ove manifestacije je što izlaže vina izvornih hrvatskih sorti, a posebno autohtone sorte Moslavine – škrlet.

Festivalu koji je organiziran pod pokroviteljskom Sisačko-moslavačke županije i Grada Kutine nazočili su zamjenik župana Mihael Jurić, predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić i pročelnica UO za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode Anita Sinjeri Ibrišević. 

Ovo je vrlo važna manifestacija koju Sisačko-moslavačka županije prepoznaje i odlukom župana podupire s iznosom od deset tisuća eura. Također, cijeli projekt škrlet, Županija podupire od prvoga dana i iznimno smo ponosni na sve naše vinare i vinogradare koji proizvode ovo kvalitetno vino koje je sve traženije u svim relevantnim restoranima kako na kontinentu, tako i na dalmatinskoj obali”, izjavio je zamjenik Jurić.

Škrlet je prva sorta na kojoj je provedena klonska selekcija iz koje danas imamo vrlo kvalitetan sadni materijal. Na ovom projektu, koji je trajao preko 15 godina, radili su stručnjaci Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a prvi su cjepovi proizvedeni na vinogradarskom institutu Geisenheim u Njemačkoj. Zanimljivo je da je struka za ovaj pionirski pothvat dala prednost škrletu u jakoj konkurenciji drugih autohtonih sorti poput malvazije, žlahtine, pošipa ili plavca malog.

Posjetitelji su mogli sudjelovati na stručnim predavanjima, prezentacijama te atraktivnim kulturno–zabavnim i gastronomskim sadržajima. Manifestacija nastoji promovirati moslavačke vinare, autohtone sorte vina, kulturu pijenja vina te Sisačko-moslavačku županiju kao vinsku regiju. 

Ovogodišnji dobitnici plaketa i nagrada su Vinarija Mikša, Vinarija Trdenić, Kuća vina Ivan Katunar, Vinarija Fakin, VLado Mikulčić. Šampion izložbe je Vina Glavica.

Više vijesti

SMŽ

Školski sportski dan, koji je u sklopu Dana Sisačko-moslavačke županije organizirao Školski sportski savez SMŽ, okupio je jučer u Sisku oko 800 djece s...

Petrinja

Na lokaciji Privremenog skladišta građevinskog materijala Mala Gorica jučer je održana primopredaja specijalnog komunalnog vozila – čistilice Komunalcu Petrinja d.o.o. Vrijednost čistilice iznosi 260.787,50...

Kutina

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić predao je ravnateljici Doma za starije osobe Sisak, Ružici Čakširan, ključeve novog automobila vrijednog 27 tisuća eura koji će se...

SMŽ

U Sisku je svečanom sjednicom Skupštine obilježen Dan Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije na kojoj su istaknutim pojedincima koji su svojim radom i djelovanjem u...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.