Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

FOTO | SISAK: Dom za starije osobe Sisak proslavio 35. rođendan

Obilježavanje Dana Sisačko-moslavačke županije započelo je svečanim programom obilježbe 35. rođendana Doma za starije osobe Sisak. Korisnici i zaposlenici Doma su uz tamburaše, modnu reviju u vlastitoj izvedbi i koncert Đanija Stipaničeva proslavili ovu vrijednu obljetnicu.

35 godina Doma za starije osobe Sisak zaista je značajan datum svima nama, ovom gradu i našoj županiji. Sisačko-moslavačka županija je jedinstvena županija u državi koja osobito skrbi o starijim osobama. Ni u jednoj županiji ne grade se domovi i proširuju smještajni kapaciteti kao u Sisačko-moslavačkoj županiji na čemu zahvaljujemo Županiji i inicijativi župana Ivana Celjaka“, izjavila je ravnateljica Ružica Čakširan.

Dom za starije osobe Sisak 35. rođendan dočekao je obnovljen i uređen, s proširenim kapacitetom i provedenim velikim ulaganjima u kvalitetniji smještaj najstarijih sugrađana.

Čestitam vam od srca 35. rođendan i želim vam da ga svi zajedno radosno proslavimo uz bogat program koji ste za nas pripremili. Želim vam da svaki dan budete ovako radosni kao danas“, čestitao je korisnicima župan Ivan Celjak. 

Na inicijativu Sisačko-moslavačke županije pokrenuti su radovi obnove Doma za starije osobe Sisak te su u ožujku 2023. godine završeni. Radove u ukupnoj vrijednosti višoj od 1,3 milijuna € financirao je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje što je bio prvi ozbiljniji zahvat obnove od njegovog otvorenja prije 35 godina.  

Sisačko-moslavačka županija iz vlastitog je proračuna financirala proširenje kuhinje, čime su stvoreni uvjeti za pripremu većeg broja obroka što je nužno budući Sisačko-moslavačka županija povećava smještajne kapacitete za starije osobe.

S većom i proširenom kuhinjom povećan je i broj pripremljenih obroka koji se dostavljaju kao dio izvaninstitucionalne skrbi u sklopu programa Pomoć u kući.

Vrijednost radova na proširenju kuhinje iznosi nešto manje od 75 000 €, a krajem prošle godine nabavljeni su i uređaji kojima je opremljena nova i proširena kuhinja Doma za starije osobe Sisak.

Dom za starije osobe Sisak odvojio se od sustava grijanja Športsko-rekreacijskog centra Sisak te sada ima vlastitu kotlovnicu za grijanje. Radovi ugradnje nove kotlovnice vrijedni više od 80 000 € također su financirani iz Županijskog proračuna.

Kapacitet Doma je 240 korisnika i u potpunosti je popunjen.

PROŠIRENJE SMJEŠTAJNIH KAPACITETA NA PODRUČJU ŽUPANIJE

U posljednje dvije godine Sisačko-moslavačka županija pokrenula je niz projekata kojima je povećala smještajne kapacitete za oko tisuću novih mjesta za korisnike domova za starije osobe. 

Sisačko-moslavačka županija uredila je prvi Dom za starije osobe u Kutini za 45 korisnika. Otvaranje Doma za starije osobe u Kutini najznačajniji je projekt Sisačko-moslavačke županije u Moslavini u posljednjih 30 godina, a pokrenut je inicijativom sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka. Radovi prenamjene zgrade Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije za potrebe Doma za starije osobe u Kutini investicija je financirana iz Županijskog proračuna, a vrijednost investicije je oko 2 milijuna €. Na području Siska šire se smještajni kapaciteti za 70 do 100 osoba, dograđuje se Dnevni centar za starije osobe u Novskoj, a u tijeku je i obnova Doma za starije osobe Petrinja. Obnovljena je zgrada Doma za starije osobe u Glini, a uređenjem prostora zadnje etaže Doma zdravlja SMŽ u Glini, kapacitet Doma povećan je sa 79 na 104 mjesta.

JEDINSTVENI U HRVATSKOJ

U sklopu obnove i nove izgradnje nakon potresa Sisačko-moslavačka županija realizirala je i jedinstven projekt u Hrvatskoj, izgradnju modernih županijskih umirovljeničkih naselja. U tri grada u županiji u vrlo kratkom roku izgrađena su naselja u kojima su smješteni stanovnici čiji su domovi stradali u potresu, a kad njihove kuće budu obnovljene, naselja će ući u sastav domova za starije osobe.

Županijsko naselje „Banovi dvori“ u Glini sastoji se od 74, naselje „Petrinia“ na dvije lokacije u Petrinji od 57, a sisačko naselje „Zelenjak“ od 35 stambenih objekata.

Sisačko-moslavačka županija subvencionira i razliku između stare i nove cijene smještaja u Domu za starije osobe Sisak i Petrinja na čemu su danas korisnici posebno izrazili svoju zahvalu.

Više vijesti

SMŽ

Prva, nakon potresa, obnovljena zgrada javne namjene u Sisku, koju je obnovila Sisačko-moslavačka županija, bila je zgrada u Tomislavovoj ulici broj 5, gdje je...

SMŽ

Petrinjski ultramaratonac i hrvatski branitelj Branko Šubić i ove godine istrčat će u sklopu projekta „Branko Šubić za branitelje” etapni ultramaraton. Tim povodom u...

SMŽ

Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije izvijestio je o rezultatima uzorkovanja voda na prirodnim kupalištima (rijekama i jezerima) naše županije na kojima građani u...

VIJESTI

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi projekt „Zaštita i očuvanje...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.