Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

U Hrvatskom saboru održan sastanak o zaštiti Moslavačke salame

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir, održala je u Hrvatskom saboru sastanak s članovima Udruge „Čuvari tradicije izrade suhomesnatih proizvoda Moslavine „Zlatna šnita“ iz Potoka na kojemu su uz njih na sastanku bili i predstavnici Agronomskog fakulteta, Ministarstva poljoprivrede i Grada Popovače, a razgovaralo se o inicijativi za brendiranje Moslavačke salame.

„Potaknuta sjajnom organizacijom Potočke salamijade na kojoj sam razgovarala s predstavnicima Udruge i Agronomskog fakulteta o mogućnostima brandiranja i zaštite Moslavačke salame, okupila sam danas sve one koji u tome mogu dati svoj doprinos jer smatram da je važno podržati takvu inicijativu“ – uvodno je istaknula Marijana Petir i dodala kako uz zaštitu, treba razmišljati i o modelima uključivanja Moslavačke salame u lokalnu gastro ponudu, vinske ture i ruralni turizam. Istaknula je kako je u ovaj postupak potrebno uključiti sve zainteresirane proizvođače i jedinice lokalne samouprave s područja cijele Moslavine, koja se kao regija proteže na tri županije.

„Zbog velikog odaziva proizvođača na salamijade koje smo organizirali, osnovali smo Udrugu kojoj je cilj izraditi recept za Moslavačku salamu, brendirati ju, te time očuvati tradiciju njene proizvodnje i osigurati njenu prepoznatljivost na tržištu“ – rekao je Valentino Florijanović, predsjednik Udruge, a s njim su se složili potpredsjednik Udruge Barnimir Gregurek i tajnik Vladimir Florijanović.

„Zbog dobrog geografskog položaja i okolišnih uvjeta, te znanja proizvođača, ali i raspoloživog stočnog fonda, postoji veliki potencijal za proizvodnju Moslavačke salame“, rekao je izv. prof. dr. sc. Ivica Kos i dodao kako je proizvođače potrebno usmjeravati prema registraciji/odobravanju objekata za proizvodnju. Njegovo mišljenje dijeli i izv. prof. dr. sc. Ivan Vnučec koji je podsjetio da su u aktivnosti zaštite Moslavačke salame, većim dijelom uključeni mlađi proizvođači, što je, zbog očuvanja ruralnih područja potrebno vrednovati.

„Iz iskustva sa zaštitom Škrleta, izrada Specifikacije kvalitete za Moslavačku salamu početna je točka od koje bi se trebalo krenuti prema zaštiti“, rekao je Lovro Miklaužić, zamjenik gradonačelnika Grada Popovače i dodao kako je Grad Popovača sudjelovao u organizaciji Salamijade. Ukazao je na važnost suradnje između pojedinaca i udruga kojima je cilj zaštita Moslavačke salame istaknuvši važnost standardizacije organiziranja salamijada, kojom bi se sa zainteresiranim jedinicama lokalne samouprave omogućilo održavanje ovih manifestacija i u drugim područjima Moslavine.

„Nakon izrade Specifikacije kvalitete za Moslavačku salamu, Udruga mora odlučiti koju vrstu zaštite želi za svoj proizvodi, te radi li se o zaštiti na nacionalnoj razini ili europskoj razini“, istaknuo je Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane u Ministarstvu poljoprivrede. Podsjetio je da proizvođači moraju biti registrirani pri Upravi za veterinarstvo, a Udruga mora okupljati 50% i više registriranih proizvođača tog proizvoda za koji se traži zaštita. Uz Baraća je na sastanku bila i Sanja Kolarić Kravar, načelnica Sektora za kvalitetu hrane u Ministarstvu poljoprivrede te su tom prilikom pozvali predstavnike Udruge da kao nositelji zaštite Moslavačke salame, dostave potrebnu dokumentaciju Ministarstvu poljoprivrede, koje je nadležno za postupak registracije i podsjetili kako je prepoznatljivost moguće osigurati i kroz Nacionalni sustav kvalitete „Dokazana kvaliteta“, koji jamči da se radi o hrvatskom proizvodu.

U daljnoj raspravi, sudionici su zahvalili predsjednici Odbora za poljoprivredu, Marijani Petir na organiziranju sastanka i ukazali na potrebu za osiguranje financijskih sredstava za nabavku komora za zrenje i komora za čuvanje proizvoda. Složili su se da je prvi korak prema zaštiti Moslavačke salame izrada projektnog zadatka od strane Agronomskog fakulteta, potom osiguranje financijske potpore od strane lokalne i regionalne samouprave i same Udruge za provođenje postupka zaštite, izrada Specifikacije kvalitete Moslavačke salame, te pokretanje postupka zaštite posredstvom Ministarstva poljoprivrede.

Više vijesti

SMŽ

Prva, nakon potresa, obnovljena zgrada javne namjene u Sisku, koju je obnovila Sisačko-moslavačka županija, bila je zgrada u Tomislavovoj ulici broj 5, gdje je...

SMŽ

Petrinjski ultramaratonac i hrvatski branitelj Branko Šubić i ove godine istrčat će u sklopu projekta „Branko Šubić za branitelje” etapni ultramaraton. Tim povodom u...

SMŽ

Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije izvijestio je o rezultatima uzorkovanja voda na prirodnim kupalištima (rijekama i jezerima) naše županije na kojima građani u...

VIJESTI

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi projekt „Zaštita i očuvanje...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.