Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

FOTO | SISAK: Konferencija “Zelena i ruralna SMŽ” u organizaciji županijske razvojne agencije

U Sisku je jučer započela konferencija „Zelena i ruralna SMŽ“ koja će tijekom dva dana trajanja širu javnost i potencijalne korisnike upoznati s programom i mogućnostima iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike RH 2023. – 2027., ali i kroz razmjenu iskustva i znanja lokalnih OPG-a omogućiti jačanje položaja poljoprivrednika.

Konferenciju, u organizaciji Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA, svečano je otvorio zamjenik župana Mihael Jurić koji ističe kako je važno poljoprivrednike s područja naše županije upoznati s dodatnim benefitima koje Županija nudi u cilju razvoja poljoprivrede.

Pratimo rad naših poljoprivrednika i OPG-a, a posebno nas veseli porast broja OPG-a i sve većeg broja mladih ljudi koji se uključuju u sektor poljoprivrede. Sisačko-moslavačka županija podupire poljoprivrednike kroz sufinanciranje kredita i već u pojedinim poljoprivrednim granama, poput konjogojstva, stočarstva i pčelarstva, vidimo da smo lideri u Hrvatskoj. Ova konferencija našim će poljoprivrednicima omogućiti razmjenu iskustva i znanja, što će svakako doprinijeti i unapređenju njihova poslovanja“, ističe Jurić.

Na konferenciji će sudjelovati predstavnici lokalnih OPG-ova, sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja, JLRS-a te javnih i obrazovnih ustanova koji posebno ističu značaj ove konferencije.

Ova konferencija važna nam je i za promociju pčelarstva. Naša Zajednica i pčelari s područja Sisačko-moslavačke županije vodeći su na području Republike Hrvatske po broju košnica. Imamo prijavljeno 48.646 košnica, a po broju pčelara drugi smo na području Hrvatske“, rekao je Damir Bukvić, predsjednik županijske Zajednice udruge pčelara

Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA snažna je potpora našim poljoprivrednicima, a u posljednjih nekoliko godina realizirala je oko 12 milijuna eura bespovratnih potpora za poljoprivrednike.

Ove godine smo se javili na mjeru 73.10 Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u čemu nam je pomogla Razvojna agencija SIMORA, koja nam je pripremila cijeli program za prijavu na natječaj. Suradnja sa Razvojnom agencijom je bila kvalitetna i dobra, bili su konkretni i precizni u definiranju svih strojeva i mehanizacije za koje smo aplicirali“, istaknuo je Ivan Kolarić, vlasnik OPG-a Kolarić Ivan.

ŽUPANIJA SUSTAVOM POTICAJNIH MJERA STVARA POVOLJNO GOSPODARSKO OKRUŽENJE

Sisačko-moslavačka županija kroz sustav poticajnih mjera financiranih iz vlastitih proračunskih sredstava doprinosi stvaranju što povoljnijeg okruženja za razvoj gospodarstva na ovom području.

Najznačajniji oblik potpore Sisačko-moslavačka županija ostvaruje kroz program subvencije kredita u poslovnoj suradnji s HBOR-om, a koji je namijenjen mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva.

Od početka uvođenja ove vrste potpore 2022. godine do danas odobreno je ukupno 57 kredita, a Sisačko-moslavačka županija za subvenciju kamata iz proračuna izdvaja oko 600 tisuća eura. Ova potpora omogućila je našim gospodarstvenicima unapređenje njihovih poslovnih aktivnosti, ali i otvaranje novih radnih mjesta“, zaključio je Jurić.

Više vijesti

Sisak

Danas je svečano puštena u promet dionica Lekenik – Sisak autoceste A11 Zagreb – Sisak sa spojem na državnu cestu D36. Riječ je o...

SMŽ

Baćin, malo mjesto na području općine Hrvatska Dubica, mjesto je jednog od najvećih zločina nad civilima tijekom agresije na Republiku Hrvatsku. U listopadu 1991....

KULTURA

U Velikoj dvorani Hrvatskog doma u petak je održana Večer petrinjske pjesme i tambure „Pepi u spomen“. Ovaj glazbeni memorijal se održava već tradicionalno,...

SMŽ

Brojnim događanjima i ove godine obilježava se Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije. Središnje obilježavanje održano je danas odavanjem počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima i...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.