Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

FOTO | SISAK: Konferencija “Zelena i ruralna SMŽ” u organizaciji županijske razvojne agencije

U Sisku je jučer započela konferencija „Zelena i ruralna SMŽ“ koja će tijekom dva dana trajanja širu javnost i potencijalne korisnike upoznati s programom i mogućnostima iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike RH 2023. – 2027., ali i kroz razmjenu iskustva i znanja lokalnih OPG-a omogućiti jačanje položaja poljoprivrednika.

Konferenciju, u organizaciji Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA, svečano je otvorio zamjenik župana Mihael Jurić koji ističe kako je važno poljoprivrednike s područja naše županije upoznati s dodatnim benefitima koje Županija nudi u cilju razvoja poljoprivrede.

Pratimo rad naših poljoprivrednika i OPG-a, a posebno nas veseli porast broja OPG-a i sve većeg broja mladih ljudi koji se uključuju u sektor poljoprivrede. Sisačko-moslavačka županija podupire poljoprivrednike kroz sufinanciranje kredita i već u pojedinim poljoprivrednim granama, poput konjogojstva, stočarstva i pčelarstva, vidimo da smo lideri u Hrvatskoj. Ova konferencija našim će poljoprivrednicima omogućiti razmjenu iskustva i znanja, što će svakako doprinijeti i unapređenju njihova poslovanja“, ističe Jurić.

Na konferenciji će sudjelovati predstavnici lokalnih OPG-ova, sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja, JLRS-a te javnih i obrazovnih ustanova koji posebno ističu značaj ove konferencije.

Ova konferencija važna nam je i za promociju pčelarstva. Naša Zajednica i pčelari s područja Sisačko-moslavačke županije vodeći su na području Republike Hrvatske po broju košnica. Imamo prijavljeno 48.646 košnica, a po broju pčelara drugi smo na području Hrvatske“, rekao je Damir Bukvić, predsjednik županijske Zajednice udruge pčelara

Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA snažna je potpora našim poljoprivrednicima, a u posljednjih nekoliko godina realizirala je oko 12 milijuna eura bespovratnih potpora za poljoprivrednike.

Ove godine smo se javili na mjeru 73.10 Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u čemu nam je pomogla Razvojna agencija SIMORA, koja nam je pripremila cijeli program za prijavu na natječaj. Suradnja sa Razvojnom agencijom je bila kvalitetna i dobra, bili su konkretni i precizni u definiranju svih strojeva i mehanizacije za koje smo aplicirali“, istaknuo je Ivan Kolarić, vlasnik OPG-a Kolarić Ivan.

ŽUPANIJA SUSTAVOM POTICAJNIH MJERA STVARA POVOLJNO GOSPODARSKO OKRUŽENJE

Sisačko-moslavačka županija kroz sustav poticajnih mjera financiranih iz vlastitih proračunskih sredstava doprinosi stvaranju što povoljnijeg okruženja za razvoj gospodarstva na ovom području.

Najznačajniji oblik potpore Sisačko-moslavačka županija ostvaruje kroz program subvencije kredita u poslovnoj suradnji s HBOR-om, a koji je namijenjen mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva.

Od početka uvođenja ove vrste potpore 2022. godine do danas odobreno je ukupno 57 kredita, a Sisačko-moslavačka županija za subvenciju kamata iz proračuna izdvaja oko 600 tisuća eura. Ova potpora omogućila je našim gospodarstvenicima unapređenje njihovih poslovnih aktivnosti, ali i otvaranje novih radnih mjesta“, zaključio je Jurić.

Više vijesti

PROMO

Program: 13.07.2024. 8.30-13.00 23. Vatrogasni kup Sunja za djecu i mladež (Vatrogasni dom Sunja) 12.00-14.00 Prijem grla 16.00-19.00 Ocjena grla 16.00-22.00 Sajam zadrugarstva, obrta...

Sisak

Na jučerašnjem sastanku Vlade RH i župana, gradonačelnika i načelnika održanom u Sisku, razgovaralo se o projektima obnove i revitalizacije Siska i županije. “Susramlje...

Kutina

U prostoru Gradske vijećnice Grada Kutine održano je potpisivanje Ugovora za nastavak izgradnje nogostupa u naselju Batina. Projekt u potpunosti financira Grad Kutina. Ugovor...

Sisak

U Sisku se jučer održao sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković osvrnuo se na...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.