Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

FOTO | KUTINA: Otvoren je 5. robotički kamp STEMoslavina

5. robotički kamp STEMoslavina, otvorio je u kutinskom Učeničkom domu ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Otvaranju su nazočili i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić, saborska zastupnica Marijana Petir, predsjednik kutinskog Gradskog vijeća Nebojša Čović i predsjednik Zajednice tehničke kulture SMŽ Ante Markotić.

Ovaj robotički kamp koncipiran je tako da djeca sudjeluju u kombiniranim aktivnostima koje čine predavanja i praktični rad uz mentorstvo voditelja te objedine naučeno kroz razne mini-projekte koji su tema kampa.

Ministar Radovan Fuchs je rekao kako misli da je Hrvatska u zadnjih nekoliko godina napravila ogromne pomake u ulaganjima u obrazovanje: Sam proračun ministarstva je od 2019. udvostručen, od 1,8 milijardi na 3,8 milijardi €. Imamo ulaganja u škole, izgradnja, cjelodnevna škola, nadogradnja pojedinih škola.“ Radi se na tome da u cijeloj Hrvatskoj do 2027., 2028. sve škole u Hrvatskoj rade u jednoj smjeni, da sve imaju sportske dvorane, a naravno uz to ide i oprema. Tako bi svako dijete u Hrvatskoj imalo jednake uvjete obrazovanja.

Peti je Robotički kamp okupio tridesetak djece, rekao je voditelj kampa, Vlado Lendvaj: „Ovdje objedinjavamo aktivnosti u cijelom STEM području, a uglavnom ih provodimo koristeći edukativne robote i naše su aktivnosti naglašene na edukativnu stranu, a ne na kompetitivnu, a upravo zbog toga postižu dobre rezultate“, zaključio je Lendvaj.

Zamjenik župana Mihael Jurić je pozdravljajući prije svega mlade sudionike kampa u ime župana Ivana Celjaka, između ostalog rekao: „Sisačko-moslavačka županija, nadležna za dio obrazovanja, dio zdravstva i socijalne skrbi puno ulaže u naše školstvo, vezano i za sve popratne aktivnosti pa tako i u naše učeničke domove. Podsjetit ću, par godina unatrag, potres je pogodio naše područje, gdje je 20 škola bilo potpuno uništeno, u njima nije bilo moguće pohađati nastavu. 20 škola je obnovljeno, 3 su nove izgrađene. Ne samo da su te škole obnovljene, nego su unaprijeđene na standard 21. stoljeća, u njima su stvoreni uvjeti za kvalitetno provođenje nastave i boravak učenika“, zaključio je Jurić i zahvalio Vladi RH, koja je omogućila obnovu i škola i učeničkih domova.

Županija ulaže i u svojim dijelovima koji nisu pogođeni potresom, u Moslavini i slavonskom dijelu SMŽ, a sufinancira i odlazak učenika na natjecanja, ponosna na uspjehe koje oni ostvaruju.

Više vijesti

Sisak

Danas je svečano puštena u promet dionica Lekenik – Sisak autoceste A11 Zagreb – Sisak sa spojem na državnu cestu D36. Riječ je o...

SMŽ

Baćin, malo mjesto na području općine Hrvatska Dubica, mjesto je jednog od najvećih zločina nad civilima tijekom agresije na Republiku Hrvatsku. U listopadu 1991....

KULTURA

U Velikoj dvorani Hrvatskog doma u petak je održana Večer petrinjske pjesme i tambure „Pepi u spomen“. Ovaj glazbeni memorijal se održava već tradicionalno,...

SMŽ

Brojnim događanjima i ove godine obilježava se Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije. Središnje obilježavanje održano je danas odavanjem počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima i...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.