Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

FOTO | KUTINA: Otvoren je 5. robotički kamp STEMoslavina

5. robotički kamp STEMoslavina, otvorio je u kutinskom Učeničkom domu ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Otvaranju su nazočili i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić, saborska zastupnica Marijana Petir, predsjednik kutinskog Gradskog vijeća Nebojša Čović i predsjednik Zajednice tehničke kulture SMŽ Ante Markotić.

Ovaj robotički kamp koncipiran je tako da djeca sudjeluju u kombiniranim aktivnostima koje čine predavanja i praktični rad uz mentorstvo voditelja te objedine naučeno kroz razne mini-projekte koji su tema kampa.

Ministar Radovan Fuchs je rekao kako misli da je Hrvatska u zadnjih nekoliko godina napravila ogromne pomake u ulaganjima u obrazovanje: Sam proračun ministarstva je od 2019. udvostručen, od 1,8 milijardi na 3,8 milijardi €. Imamo ulaganja u škole, izgradnja, cjelodnevna škola, nadogradnja pojedinih škola.“ Radi se na tome da u cijeloj Hrvatskoj do 2027., 2028. sve škole u Hrvatskoj rade u jednoj smjeni, da sve imaju sportske dvorane, a naravno uz to ide i oprema. Tako bi svako dijete u Hrvatskoj imalo jednake uvjete obrazovanja.

Peti je Robotički kamp okupio tridesetak djece, rekao je voditelj kampa, Vlado Lendvaj: „Ovdje objedinjavamo aktivnosti u cijelom STEM području, a uglavnom ih provodimo koristeći edukativne robote i naše su aktivnosti naglašene na edukativnu stranu, a ne na kompetitivnu, a upravo zbog toga postižu dobre rezultate“, zaključio je Lendvaj.

Zamjenik župana Mihael Jurić je pozdravljajući prije svega mlade sudionike kampa u ime župana Ivana Celjaka, između ostalog rekao: „Sisačko-moslavačka županija, nadležna za dio obrazovanja, dio zdravstva i socijalne skrbi puno ulaže u naše školstvo, vezano i za sve popratne aktivnosti pa tako i u naše učeničke domove. Podsjetit ću, par godina unatrag, potres je pogodio naše područje, gdje je 20 škola bilo potpuno uništeno, u njima nije bilo moguće pohađati nastavu. 20 škola je obnovljeno, 3 su nove izgrađene. Ne samo da su te škole obnovljene, nego su unaprijeđene na standard 21. stoljeća, u njima su stvoreni uvjeti za kvalitetno provođenje nastave i boravak učenika“, zaključio je Jurić i zahvalio Vladi RH, koja je omogućila obnovu i škola i učeničkih domova.

Županija ulaže i u svojim dijelovima koji nisu pogođeni potresom, u Moslavini i slavonskom dijelu SMŽ, a sufinancira i odlazak učenika na natjecanja, ponosna na uspjehe koje oni ostvaruju.

Više vijesti

PROMO

Program: 13.07.2024. 8.30-13.00 23. Vatrogasni kup Sunja za djecu i mladež (Vatrogasni dom Sunja) 12.00-14.00 Prijem grla 16.00-19.00 Ocjena grla 16.00-22.00 Sajam zadrugarstva, obrta...

Sisak

Na jučerašnjem sastanku Vlade RH i župana, gradonačelnika i načelnika održanom u Sisku, razgovaralo se o projektima obnove i revitalizacije Siska i županije. “Susramlje...

Kutina

U prostoru Gradske vijećnice Grada Kutine održano je potpisivanje Ugovora za nastavak izgradnje nogostupa u naselju Batina. Projekt u potpunosti financira Grad Kutina. Ugovor...

Sisak

U Sisku se jučer održao sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković osvrnuo se na...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.