Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

LEKENIK: Održana 21. Smotra izvornog folklora Pokuplja, Turopolja, Posavine i Banovine

U organizaciji HKUD”Poculica” Letovanić i pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije i Općine Lekenik, te uz potporu DVD-a Letovanić i donatora u Letovaniću je održana 21. Smotra izvornog folklora Pokuplja, Turopolja, Posavine i Banovine.

Goste je pozdravila predsjednica HKUD-a Poculica Letovanić, Katarina Belošević podsjetivši da je ova smotra i 2 Inmemoriam prof. Božidaru Škofaču osnivaču ovoga društva,marljivom sakupljaču etno blaga, koji je stvorio respektabilnu zbirku , slikaru koji je tematski najviše bio vezan uz motive Turopolja, Pokuplja i Posavine, a čest motiv njegovih slika je tradicijska turopoljska arhitektura.

Više od 5000 eksponata smještenih u tri drvene hiže zaštićeno su kulturno dobro Republike Hrvatske.

Načelnik Općine Lekenik Ivica Perović u ovoj je prigodi zahvalio organizatorima i domaćinima na njegovanju tradicijske baštine i uspješnoj dugogodišnjoj organizaciji ove smotre koja povezuje Pokuplje, Turopolje, Posavinu i Banovinu.

Smotru je otvorila izaslanica župana Ivana Celjaka, predsjednica ZKUU SMŽ Ivanka Roksandić podsjetivši da je upravo Letovanić primjer kako se čuvaju tradicijske vrijednosti, od arhitekture, narodnoga ruha, do pjesme i plesa.

U programu su sudjelovali uz domaćine HKUD „Poculica” (dječja i odrasla skupina) i KUD „Sveti Florijan” Poljana Lekenička, KUD Preslica Pešćenica, KUD „Hrastovička gora” Hrastovica, KUD „Slavuj” Bukevje” i KUD „Sv. Ana „ Vučjak.

Smotra je bila i prilika podsjetiti na 210 rođendan tradicijske stambene katnice u kojoj je smještena Etnografska zbirka Božidara Škofača – Zaštićeno kulturno dobro RH koja je stavljena na Listu pokretnih kulturnih dobara RH. Ovom prilikom stručna i šira javnost ima mogućnost uvida u izbor 90 analognih fotografija koje su za ovu priliku digitalizirane. Ove dokumentarne fotografije su presjek od 1997.-2023. godine, a na njima su prikazane faze preslagivanja tradicijske katnice, kulturne i etnografske aktivnosti, osobe, tragovi potresa i dr. Autori fotografija su Božidar i Jurica Škofač.

Više vijesti

Sisak

Danas je svečano puštena u promet dionica Lekenik – Sisak autoceste A11 Zagreb – Sisak sa spojem na državnu cestu D36. Riječ je o...

SMŽ

Baćin, malo mjesto na području općine Hrvatska Dubica, mjesto je jednog od najvećih zločina nad civilima tijekom agresije na Republiku Hrvatsku. U listopadu 1991....

KULTURA

U Velikoj dvorani Hrvatskog doma u petak je održana Večer petrinjske pjesme i tambure „Pepi u spomen“. Ovaj glazbeni memorijal se održava već tradicionalno,...

SMŽ

Brojnim događanjima i ove godine obilježava se Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije. Središnje obilježavanje održano je danas odavanjem počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima i...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.