Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

LEKENIK: Održana 21. Smotra izvornog folklora Pokuplja, Turopolja, Posavine i Banovine

U organizaciji HKUD”Poculica” Letovanić i pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije i Općine Lekenik, te uz potporu DVD-a Letovanić i donatora u Letovaniću je održana 21. Smotra izvornog folklora Pokuplja, Turopolja, Posavine i Banovine.

Goste je pozdravila predsjednica HKUD-a Poculica Letovanić, Katarina Belošević podsjetivši da je ova smotra i 2 Inmemoriam prof. Božidaru Škofaču osnivaču ovoga društva,marljivom sakupljaču etno blaga, koji je stvorio respektabilnu zbirku , slikaru koji je tematski najviše bio vezan uz motive Turopolja, Pokuplja i Posavine, a čest motiv njegovih slika je tradicijska turopoljska arhitektura.

Više od 5000 eksponata smještenih u tri drvene hiže zaštićeno su kulturno dobro Republike Hrvatske.

Načelnik Općine Lekenik Ivica Perović u ovoj je prigodi zahvalio organizatorima i domaćinima na njegovanju tradicijske baštine i uspješnoj dugogodišnjoj organizaciji ove smotre koja povezuje Pokuplje, Turopolje, Posavinu i Banovinu.

Smotru je otvorila izaslanica župana Ivana Celjaka, predsjednica ZKUU SMŽ Ivanka Roksandić podsjetivši da je upravo Letovanić primjer kako se čuvaju tradicijske vrijednosti, od arhitekture, narodnoga ruha, do pjesme i plesa.

U programu su sudjelovali uz domaćine HKUD „Poculica” (dječja i odrasla skupina) i KUD „Sveti Florijan” Poljana Lekenička, KUD Preslica Pešćenica, KUD „Hrastovička gora” Hrastovica, KUD „Slavuj” Bukevje” i KUD „Sv. Ana „ Vučjak.

Smotra je bila i prilika podsjetiti na 210 rođendan tradicijske stambene katnice u kojoj je smještena Etnografska zbirka Božidara Škofača – Zaštićeno kulturno dobro RH koja je stavljena na Listu pokretnih kulturnih dobara RH. Ovom prilikom stručna i šira javnost ima mogućnost uvida u izbor 90 analognih fotografija koje su za ovu priliku digitalizirane. Ove dokumentarne fotografije su presjek od 1997.-2023. godine, a na njima su prikazane faze preslagivanja tradicijske katnice, kulturne i etnografske aktivnosti, osobe, tragovi potresa i dr. Autori fotografija su Božidar i Jurica Škofač.

Više vijesti

PROMO

Program: 13.07.2024. 8.30-13.00 23. Vatrogasni kup Sunja za djecu i mladež (Vatrogasni dom Sunja) 12.00-14.00 Prijem grla 16.00-19.00 Ocjena grla 16.00-22.00 Sajam zadrugarstva, obrta...

Sisak

Na jučerašnjem sastanku Vlade RH i župana, gradonačelnika i načelnika održanom u Sisku, razgovaralo se o projektima obnove i revitalizacije Siska i županije. “Susramlje...

Kutina

U prostoru Gradske vijećnice Grada Kutine održano je potpisivanje Ugovora za nastavak izgradnje nogostupa u naselju Batina. Projekt u potpunosti financira Grad Kutina. Ugovor...

Sisak

U Sisku se jučer održao sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković osvrnuo se na...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.